21. srpen 1968 – okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy

Dnem 21.8.1968 si připomínáme invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa (ČSSR). Celkem do Československa vtrhlo 600 tisíc vojáků (okupantů). Bleskově byla obsazena klíčová místa: ruzyňské letiště, budova sekretariátu ÚV KSČ (zde byl uvězněn první tajemník Alexander Dubček, Josef Smrkovský, Zdeněk Kriegel, Josef Špaček, a další vysoce postavení funkcionáři strany), budova předsednictva vlády (zde byl zatčen předseda čs. vlády Ing. Oldřich Černík), budova rozhlasu a televize. ÚV KSČ invazi vojsk Varšavské smlouvy rezolutně osoudilo.

Československý rozhlas (rozhlas po drátě) po pádu vojk odvysílal toto:

Všemu lidu Československé socialistické republiky!
Včera, dne 20. srpna 1968 kolem 23. hod. večer, překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky. Stalo se tak bez vědomí presidenta republiky, předsedy Národního shromáždění, předsedy vlády i prvního tajemníka ÚV KSČ a těchto orgánů.

Tato osudná invaze si k 3. září 1968 vyžádala 72 mrtvých občanů a stovky zraněných. Invaze si samozřejmě vyžádala též značné materiální škody.

Sovětská vojska v Československu zůstala dlouhých 23 let, až do června 1991, o odsun se staral Michal Kocáb. Ač je to nepochopitelné, někteří lidi (voliči KSČM), vzpomínají na období totalitního Československa velmi kladně a chtějí tuto dobu zpět. Těm lidem je úplně jedno, že se komunisti inspirovali při budování vyhlazovacích táborů u nacistů!

okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy

Video: Okupace 1968

Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *