Kolonoskopie (vyšetření střev)

Co je to kolonoskopie? Podrobnosti o kolonoskopii zde.

Pokud se řekne kolonoskopie, mnoho lidí má úplně mylné představy o tomto druhu vyšetření a zbytečně se obávají toho, co je bude čekat. Přitom se jedná již o úplně banální a bezproblémové vyšetření. Je to důležitá součást prevence různých onemocnění, např. záněty, hemoroidy, polypy, nádorová onemocnění apod.

Co je to kolonoskopie

Kolonoskopie je vlastně velmi přesná metoda vyšetření konečníku, tlustého střeva a tenkého střeva. Vyšetření je prováděno tzv. endoskopem. Tento přístroj je do těla pacienta zaveden konečníkem. Jedná se o optický přístroj, který je určen k vyšetření dutých orgánů a tělních dutin. Tato prohlídka je prováděna právě za záměrem zjištění nádorových onemocnění či jiných obtíží.
Samotná kolonoskopie je opravdu velmi šetrné vyšetření. Není třeba se bát žádných bolestí. Při vyšetření pacient cítí pouze nepříjemné pocity, které se dají přirovnat pocitům plynatosti. Je to způsobeno tím, že endoskop totiž při pronikání hlouběji do střeva tlačí vzduch. Přesto je ale vyšetření prováděno v částečné anestezii, kdy je tedy práh bolesti ještě snížen. Ve výjimečných případech u citlivých pacientů je možné jej provést v anestézii celkové. Proto je často doporučováno pacientovi doprovodu a omezení věnování činnostem, které tentýž den vyžadují zvýšenou pozornost.

Jak je vyšetření časově náročné?

Nejčastější doby vyšetření se pohybují od patnácti minut až do jedné hodiny. Doba kolonoskopie se ale může velmi lišit. Během prohlídky totiž může lékař provést i jiná vyšetření nebo úkony, například může provést biopsii. Ta je provedena v případě výskytu nepatřičného objektu, například polypa. Tímto se doba vyšetření může měnit. V těchto případech se ale také netřeba obávat bolestí, většinou se jedná o bezbolestivé úkony.

Před kolonoskopií

Před samotným vyšetřením je nutné také dodržet několik důležitých zásad. O všem vás blíže bude informovat váš ošetřující lékař, ale mezi nejdůležitější patří určitě přísná dieta. Měli byste se vyhnout celozrnnému pečivu, masu, luštěninám a všemu s vlákninou, ovoci a zelenině samozřejmě také. Z nápojů se budete muset snažit omezit kávu a mléko. Dva dny před samotným vyšetřením se doporučuje přejít na kašovitou stravu. Tedy jako příklad si můžeme uvést krupicovou kaši, ale také ještě rýži s troškou omáčky nebo vývar. Třetí den se musíte omezit nejvíc. K snídani si dejte například kousek bílého pečiva s máslem a k obědu například jen samotný vývar. To je poslední jídlo, které si můžete dát. Je to poněkud kruté, ale pro své zdraví věřte, že se tyto kroky vyplatí vydržet.
Určitě můžeme zmínit tzv. laxativu. Jedná se vlastně o běžné projímadlo. Užívá se odpoledne nebo v předvečer vyšetření. Užívá se několik druhů míchaných nápojů. Některé jsou na úkor příjemné chuti nutné konzumovat ve větším množství, tedy například i tři litry během pěti hodin. V této době se doporučuje zdržovat se poblíž domova nebo jej neopouštět vůbec, protože se začnou střeva velmi rychle čistit.

Proč je kolonoskopie důležitá?

Určitě mnoho z vás již napadlo, proč je kolonoskopie tak důležitá? Je to především z důvodu prevence. Bohužel Česká republika patří k zemím, kde je rakovina tlustého střeva velmi nebezpečnou a častou příčinou úmrtí. Jedná se tak o rakovinu konečníku a tlustého střeva (kolorektální karcinom), které ale jdou kolposkopií jednoduše zjistit. V pořadí se jedná o druhé nejhojnější a nejčastější nádorové onemocnění, které v naší zemi způsobuje smrt. Každým rokem je objeveno u osmi tisíc pacientů. Vznik má mnoho příčin, ale jako jednu z nich si uveďme vznik polypů. Nejsou-li totiž odstraněny, mění se vcelku rychle na smrtelné karcinomy. Střevo se tak polypů musí zbavit a nadále hlídat, protože tvorba a celkové onemocnění rakovinou je zde již zvýšené.

Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku

Jak se bránit? Důvody tohoto onemocnění jsou různé. Může to být dědičnost, může to být i chronická zánětlivost střev, ale také především výživa a životní styl. Toto onemocnění se nachází sice u lidí starších zpravidla padesáti let, ale ne zřídka i u mladších pacientů. Nadbytečný příjem červeného masa, živočišných tuků, malý příjem vlákniny a málo pohybu může vést k těmto vážným problémům.

Příznaky rakoviny tlustého střeva a konečníku

Příznaky tohoto onemocnění jsou velmi různé a těžko je vyjmenovávat. Nemusejí se totiž objevit žádné, ale někdy mohou být velmi bolestivé a nepříjemné. Může se jednat o bolesti břicha, křeče po najezení, únava, píchání v břiše a další. Jindy se zase nemusejí objevit vůbec a mohou zkomplikovat celý průběh nemoci jen kvůli tomu, že se na ni přijde pozdě. Proti tomuto všem se lze ale opravdu vyvarovat. Samotní lékaři doporučují co nejvíce vyváženou stravu. Samozřejmě by se měly živočišné tuky omezit co nejvíce, ale jako nejoptimálnější cestu se bere vyváženost – tedy od všeho trochu. Na tomto se ale podepisují i jiné faktory. Nervozita, stres, zbytečné agresivní projevy, návaly strachu, stresu a dalšího se podepisují nejen na psychickém stavu. Dalším plusem a celkovou prevencí je sport. Chůze, běh, jízda na kole, bruslích a dalších může zabránit nejen těmto onemocněním. Při jakémkoliv podezření ihned navštivte lékaře nebo se u něj informujte na potřebné informace.

Video: Nové trendy diagnostiky rakoviny tlustého střeva

Nahlásit nefunkční video

Související články:

4 komentáře u “Kolonoskopie (vyšetření střev)

  1. Dal bych si pozor na vyjádření ohledně banality a bezbolestnosti vyšetření. Za normální situace možná ano, ale je spousta lidí, kteří mají se střevy problémy (zánětlivost střev) a nepřál bych vám poznat, jaké to může být peklo.

  2. Dobrý den,tak trochu nemohu s panem Richardem souhlasit.Po prodělané rektoskopii,která byla šíleně bolestivá,jsem s velkými obavami podstoupila kolonoskopii.Musím ale dodat,že před kolonoskopiíí jsem byla již zaléčená,jelikož moje diagnoza byla vcelku jasná a můžu říct,že to nebylo tak strašné,dalo se to vydržet.Trvalo to sice 45minut,ale chvílemi jsem prodýchavala a chvílemi mně to připomínalo těhotenství.Měla jsem zklidňující injekci a celou dobu vyšetření se mnou komunikovali, byli na mně strašně hodní,takže už od vstupu do ordinace jsem věděla,že to dám!A proto,lidi,nebojte se,dá se to v pohodě zvládnout!

  3. Souhlasím s Richardem. Vyšetření jsem absolvovala dnes a můžu říct, že bolest při tomto vyšetření se podobala porodním bolestem. A to jsem řekla, že půjdu raději po třetí rodit..

  4. Já již byla před deseti lety jdu znova nebojím se a budu věřit že to bude bezbolestné.jako tenkrát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *