Předplacené SIM karty

V Bulharku jsou tři telefonní operátoři. Již od roku 2010, musejí všichni občané Bulharska, nahlásit veškeré své osobní údaje tamním úřadům – jméno, adresu, atd. Nyní však předseda regulační komise navrhuje, aby každá fyzická osoba, mohla používat jen tři předplacené SIM karty. U právnických osob – firem, by to byl trojnásobek SIM karet, kolik budou zaměstnávat lidí. Občanům ani operátorů se tento návrh nelíbí a protestují. Jako důvod tohoto návrhu, je boj proti trestné činnosti.

Já osobně, jsem zastáncem předplacených SIM karet (mám ji někdy od roku 1997), i přesto, že jsem si vědom, že veškerá komunikace na těchto SIM kartách je archivována (nařizuje to  zákon o elektronických komunikacích).  Tedy, nearchivují se tel. hovory, obsah SMS, MSM zpráv, ale archivují se telefonní čísla (i zmeškané hovory), kam bylo voláno či odeslána SMS, MSM zpráva. Archivuje se: kdo, kdy, odkud a kam volal. A i přesto, že soustavně dostávám „výhodné“ nabídky od mobilních operátorů s úsporou 300, 500 Kč měsíčně.

Rozhodně nesouhlasím s tím, aby byla nějaká povinná registrace u předplacených SIM karet – sdělit úřadům osobní data, či omezení držení počtu těchto SIM karet. Vždyť Listina základních práv a svobod občanů ČR zaručuje nedotknutelnost osoby a nedotknutelnost jejího soukromí. O tom by ale musel rozhodnout Ústavní soud. Stejně tak by měl Ústavní soud rozhodnout o kamerových systémech, které považuji v ČR za nepřípustné a nelegální. Viz. taktéž Listina základních práv a svobod občanů ČR.

A co vy, jaký máte názor na předplacené SIM karty?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *