Podrážděný žlučník – příznaky, léčba

Máte urputnou bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce? Jste nadmutí a bolí vás břicho? Máte podrážděný žlučník! Poradíme vám, jak poznat podrážděný žlučník, žlučové kameny a jak se choroby žlučníku léčí.

Žlučník je lidský vnitřní orgán, který slouží k rozmělňování tuků, což napomáhá trávení. Rozklad tuků vykonává žlučová kapalina. Hustotu žlučové kapaliny reguluje nervový systém, v závislosti na obsahu tuků v přivedené stravě.
Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Těmito zdravotní komplikacemi trpí lidi středního a staršího věku. Problémy se žlučníkem má podle statistik každý desátý člověk.

Choroby žlučníku
Choroby žlučníku omezují  trávicí funkci. Mezi nejčastější choroby žlučníku patří:
– zánět žlučníku
– žlučníkové kameny
– žlučníková kolika
– nádory žlučníku

Příznaky podrážděného žlučníku
Jak poznáte nemocný nebo podrážděný žlučník? Při onemocnění, podráždění žlučníku se může vyskytnout:
– plynatost a nadýmání
– škytání a říhání
– pocit plnosti
– bolest v pravém podžebří čvystřelující do zad (může vystřelovat až k pravé lopatce)
– bolest břicha
– průjem
– pocit na zvracení či přímo zvracení
– horečka

žlučník

Co nejčastěji žlučník podráždí
Pokud máte podrážděný žlučník, tak určitě přejídáte a jíte všechno, co vám chutná. Pojďme se podívat, co všechno žlučník dráždí:
– tučná a smažená jídla
– tučná masa (bůček, kachna apod.) a vnitřnosti
– mléčné výrobky: tučné a zrající sýry, hermelín, smetanové jogurty, niva
– pálivé koření (pepř, paprika, kari, chilli, nové koření, zázvor, hořčici, maggy…)
– polévky: nekonzumovat řádné tučné vývary (česnečka, ovarová, zabíjačka, gulášová, dršťková…)
– čerstvé kynuté moučníky, moučníky s ořechy, krémem, šlehačkou, makové zákusky, smažené koblihy apod.
– alkohol (i pivo)
– pálivá jídla
– luštěniny ve všech podobách
– zelenina: hlávkové i kysané zelí, kapusta, papriky, cibule, česnek, houby, ředkvičky, kukuřice, okurky salátové i kyselé, sterilované saláty, kedlubny
– tuky:  nepoužívat sádlo, slaninu, šlehačku, smetanu
– uzeniny
– káva, kakao
– čokoláda
– čerstvé kynuté pečivo, kynuté knedlíky
– smažené brambory
– celozrnné pečivo se semínky, z tmavé a grahamové mouky
– limonády s velkým obsahem uhličitanu, tonik
– velmi solené potraviny
– ovoce s malými jadérky (borůvky, ostružiny, maliny atd.)
– ořechy
– stres, nervozita a agresivita
– nadváha a obezita
– vysoký cholesterol

Vhodné potraviny
– netučná masa (kuře, králík, libové hovězí a vepřové, ryby sladkovodní i mořské)
– z uzenin jen šunka a dietní drůbeží uzeniny
– vejce omezeně vaječné (bílky neomezeně)
– mléčné výrobky – pouze netučné druhy (netučné sýry, jogurty a tvaroh)
– z ovoce: jablka, meruňky, pomeranče, broskve, mandarinky, banány, grepy…
– zelenina, která nenadýmá: mrkev, celer, petržel, rajčata bez zrníček, špenát, hlávkový salát…
– příkrmy: brambory, bramborová kaše, jemné bramborové knedlíky, rýže, těstoviny, pečivo bílé, nekynuté houskové knedlíky
– polévky: zeleninové vývary z výše uvedené zeleniny, obilninové, slabé masové vývary, rajská polévka, drůbková
– závářky do polévky: rýže, těstoviny, krupice, kapání, noky
– sladká jídla: rýžový nákyp s ovocem, žemlovka s ovocem, ovocné knedlíky z tvarohového těsta, palačinky připravené na teflonu s tvarohem či džemem
– tuky nejprve přidávejte do pokrmů, pak na mazání pečiva do 30 g na jeden den ( máslo, rostlinná másla a oleje)
– omáčky: nezahuštěné jíškou (rajská, koprová, rajská apod.)
– moučníky: piškotová těsta, lehká těsta kypřená práškem, kynuté těsto z předchozího dne (vánočky, loupák), pudink, ovocné želé
– koření: jen nedráždivé druhy (kořenová zelenina, kopr, zelená petrželka, rajský protlak, citron, odvar k kmínu, bobkového listu, Vegeta)
– pečivo: z počátku vhodné bílé – rohlíky, veky, housky, pak chléb (nejlépe z předchozího dne)
– nápoje: čaj (zelený, šípkový, bylinkové čaje), bílá káva, slabé kakao, ovocné mošty, šťávy

Léky na podrážděný žlučník
Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku, žlučových cest, (ulevují od bolesti v podžebří rozpouštění a rozpouští žlučových kamenů): ROWACHOL GTT 1X10ML, ESSENTIALE FORTE N 100 tobolky, ISOCHOL 30X400MG obalené tablety, IBEROGAST TCT 1X20ML, CHOLAGOL 1X10ML (kapky, roztok), ROWACHOL CPS 50. Když užíváte léky na žlučník, zdržte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Léčba pomocí bylinek
Pampeliška (smetánka) – léčí vyrážky, pročišťuje žaludek, čerstvé stvoly bezbolestně rozpuštějí žlučníkové kameny. Používá se květ, listy i kořen. Kořen má větší sílu. Má mírně nahořklou chuť.

Řepík lékařský – účinkuje protizánětlivě, dezinfekčně, zvyšuje sekreci, vylučování žluči. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev.

Jablečník obecný – používá se při žlučníkových chorobách, střevních obtížích, zánětu průdušek, kašli a proti nechutenství.

Máta peprná – používá se při bolestivých křečích trávicího traktu a nadýmání, při kolikách, nedostatečném vylučování žluči, žlučových kaméncích atd.

Třezalka – používá se při žlučníkových chorobách, neurózách, bolestech hlavy, krvácení dásní, atd.

Vlaštovičník – proti dráždivému kašli, astmatickým záchvatům, k uklidnění žaludečních křečí, ke zmírnění bolestí při chorobách žlučníku.

Čaje na žlučník

Čaj na žlučníkové kameny
50 g máty peprné (nať)
20 g jablečníku (nať)
20 g řepíku (kvetoucí nať)
10 g reveně

Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.

Čaj proti bolesti žlučníku
50 g vlaštovičníku
50 g máty peprné

Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.

Operace žlučníku
Žlučníkové kameny a další potíže se žlučníkem odhalí ultrazvukovým vyšetření. Pokud máte dlouhodobé a neúnosné potíže se žlučníkem (žlučníkové kameny apod.), je nutný chirurgický zákrok. Operace žlučníku se zpravidla vykonává laparoskopicky. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je cca 2 týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat standartně. Operaci žlučníku plně hradí zdravotní pojišťovny.

Jeden komentář u “Podrážděný žlučník – příznaky, léčba

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *