Nebezpeční mazlíčci

Za svou lásku k domácím miláčkům možná zaplatíte víc, než byste čekali – nemocí. Pozor na nemoci psů a koček!

Patříme mezi ty evropské země, ve kterých se psi, kočky nebo papoušci stávají nejenom domácími mazlíčky, ale téměř členy rodiny. Někteří lidé milují své zvířecí kamarády na tolik, že jim přisuzují čistě lidské vlastnosti nebo chování.

Radši nelíbat
Někdy je téměř nemožné vysvětlit majiteli, že jeho psí přítel se řídí vrozenými instinkty, a proto mu také zkažené maso voní líp něž záhon konvalinek. Citlivá starší dáma se zase nepřestává divit, že její nevykastrovaný kocour se tak rád toulá po nocích, i když ve rvačce o sousedovic micku přišel nedávno o kus ucha.
Můžete své domácí zvíře milovat sebevíc, ale v zájmu zdraví celé rodiny byste se měli držel alespoň základních hygienických pravidel. Když už líbáte svého psa na čumák nebo se ho váš malý syn bere na noc do postele, měli byste si být jisti, že je váš čtvernožec naprosto zdravý. Tato podmínka se samozřejmě týká především nemocí přenosných na člověka. Psi a kočky jinak taky trpí řadou „lidských“ nemocí (od cukrovky, přes zhoubné nádory – po epilesii), kterými však pochopitelně své páníčky nakazit nemohou.

pes

Vylučují parazity
To už ale neplatí o parazitech. Každé štěně nebo kotě je po narození nositelem larev škrkavek, které odcházejí se stolicí, proto je solidní chovatel prodává vždy odčervené. Později, v závislosti na prostředí, ve kterém zvíře žije, s k ohledem na hygienu chovu a úroveň preventivních opatření, se procento zamoření různí, ale asi 11-30% starších psů a koček může stále vajíčka parazitů vylučovat.
Nejčastěji se u člověka potkáme s nákazou psí nebo kočičí škrkavkou. Nemoc se projeví zvracením, průjmy, nechutenstvím, bolestmi břicha, kašlem, únavou. Pokud onemocnění probíhá bez problémů, nemusí se léčit, ale je vhodné pravidelné vyšetření, aby nedošlo ke zhoršení stavu. Škrkavky mohou v některých případech způsobit až slepotu, epilepsii nebo astma.

Kde se nakazíte
Zvíře se nejčastěji nakazí v přírodě. Ale i když jste si jistí, že vaše mourovatá šlechtična nepřekročila práh bytu, stačí, že jste přinesli vajíčka na podrážce boty – a nebezpečí pro kočku je tu.
Na co si ještě dávat pozor? Pravidelné odblešování psů i koček zabrání nákaze psí tasemnici, protože právě blechy patří mezi tzv. mezihostitele tohoto parazita.
Kočky zas přenášejí toxoplasmózu (je možná nákaza trusem), která je nebezpečná pro těhotné – může vyvolat potrat nebo ohrozit plod.
Klíšťat jsou často nositeli virů klíšťového zánětu mozku a lymské boreliózy. Nákaza není vyloučená ani při jejich odstraňovcání ze psího kožichu, proto byste měli být opatrní a používat rukavice.

Musí poslouchat
Dost často se píše o psech, kteří napadli a pokousali člověka. Leckdy by se takovému neštěstí dalo zabrábit, kdyby si každý majitel uvědomil, že pes považuje rodinu za svou smečku a uznává jen jednoho pána. Předtím, než si psa pořídíte, poraďte se s odborníkem, jaké plemeno je pro vás vhodné a jestli ho zvládnete – a nehleďte přitom na módu. Věřte, že dobře vychovaný a vedený pes vám všechnu péči vrátí svou láskou a oddaností.

Co možná nevíte
1/ Kočka produkuje silné alergeny, které ulpívají na nábytku a mohou u alergika vyvolat potíže i po delší době.
2/ Tablety na odčervení psů a koček (Drontal) koupíte v lékárně.
3/ Nakazit škrkavkami se můžete, i když sami domácí zvíře nechováte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *