Jakou zbraň bez zbrojního průkazu?

Cítíte se ohroženi a chcete si na svou obranu koupit efektivní zbraň bez zbrojního průkazu? Jaké jsou nejlepší zbraně bez zbrojního průkazu (ZP)?

Ať se nám to líbí nebo ne, Evpropa je v nebezpečí. A nejen Evropa, celý svět je méně bezpečný, Česká republika není vyjímka. Každý občan by se měl před případným nebezpečím co nejefektivněji bránit. Jak? Pořiďte si na sebeobranu zbraň bez zbrojního průkazu. Poradíme vám jakou.

Zbraně na sebeobranu bez ZP (prodej těchto zbraní je povolen osobám starším 18 let, které se prokáží občanským průkazem):

Flobert 4 a 6mmenergie střely do 7,5J. Na vyšší ráže je nutný ZP. Tichá rána. Přesnost do 8 metrů. Dostřel cca 200 metrů. Nikoho touto zbraní nezastřelíte, max. poškodíte zrak apod. (pokud se trefíte do oka). Na sebeobranu prakticky nepoužitelné.

Flobertka FOX S 200
Flobertka FOX S 200

Vzduchovky (pušky) 4,5 a 5,5 mmenergie střely do 16J, což jednou tolik než u výše uvedených flobertek. Na vyšší ráže je nutný ZP. Tichá rána. Přesnost a dostřel na stovky metrů. Účinky sebeobrany lze zvýšit, když si pořídíte vzduchovku se zásobníkem. Největší nevýhodou puškových vzduchovek je, že se jedná o dlouhou zbraň, takže jí nemůžete nosit pořád u sebe. Na sebeobranu lze vzduchovku použít, ale těžko někoho zastřelíte. Vzduchovkou lze těžce poškodit zdraví, což bohatě stačí k odvrácení útoku. Vzduchovky nejsou určeny k sebeobraně.

Vzduchovka Slavia 630 - r. 4,5 mm
Vzduchovka Slavia 630 – r. 4,5 mm

Plynové pistole 8 a 9 mm – sebeobranné plynové pistole se dělí na pistole a revolvery. Revolver bývá menší a je spolehlivější. Pistole má zase zásobník na více nábojů a má o něco delší dostřel. Plynovky mají problematické použití při větrném počasí. Mají též nízkou spolehlivost a účinek. Účinek je stejný jako u pepřového a slzného obranného spreje. Oproti plynovce jsou tyto  spreje skladnější a spolehlivější. Plynovka je dobrá tak na zastrašení útočníka. Pokud ale útočník zjistí, že nemáte „ostrou“ zbraň, můžete ho plynovkou leda tak mlátit do hlavy.

Plynová pistole Umarex Browning GPDA9 nikl cal. 9 mm
Plynová pistole Umarex Browning GPDA9 nikl cal. 9 mm

Vzduchové pistole 4,5 a 5,5 mm na CO2energie střely do 16J. Tichá rána. Přesnost a dostřel do 10 metrů. Jedná se o krátkou zbraň, takže jí můžete nosit pořád u sebe, což je určitě výhoda. Další výhoda je, že některé vzduchové pistole mají zásobník na desítky ran. Takže když na někoho během několika vteřin vypálíte 20 ocelových broků (např. do obličeje), bude ochromen a těžce zraněn. Těžko někoho vzduchovou pistolí zastřelíte, k odvrácení útoku agresivního útočníka to ale stačí.

Vzduchová pistole CZ-75 D Compact
Vzduchová pistole CZ-75 D Compact

Perkusní puška  cal .45 – rána jak z děla. Dostřel do 2 km. Přesnost do 800 metrů. Jedná se o dlouhou zbraň, takže jí nemůžete nosit pořád u sebe. Další nevýhoda je, že  trvá delší dobu, než se nabije a nedá se skladovat nabitá. Ovšem co se týče účinku sebeobrany, počítejte s maximálním účinkem. Jednou ranou člověka usmrtíte nebo mu způsobíte velmi těžká zranění. Doporučuji perkusní dvouhlavňovou karabinu.

Perkusní dvouhlavňová karabina
Perkusní dvouhlavňová karabina cal .45

Perkusní brokovnice – přesnost do 40 m (podle průměru broků). Dostřel do 300 m. Jinak platí to samé co o pušce .

Perkusní pistole 9 mm, .45, .54 – rána jak z děla. Dostřel 600 – 1 500 metrů. Cíl přesně trefíte na 50 metrů (jako běžná pistole). Účinky střely jsou fatální (spolehlivě jednou ranou zabijete člověka). Bez ZP koupíte pouze perkusní zbraň, která má max. dvě hlavně, takže perkusní revolver je už na zbroják 🙁 Vzhledem k tomu, že se jedná o perkusní pistoli, počítejte s tím, že trvá delší dobu, než se nabije a nedá se skladovat nabitá.

Derringer .54
Perkusní dvouranný derringer .54

Další prostředky na sebeobranu:

Elektrický paralyzér – koupíte s napětím 200 000 V až 10 000 000 V, což není zrovna málo. Některé paralyzéry mají zabudovou svítilnu, sirénu, nebo jsou ve tvaru obušku, což není vůbec špatné. Největší nevbýhodou elektrických paralyzérů je to, že musí dojít ke kontaktu s útočníkem, minimálně na vzdálenost natažené paže. Rozhodně si nepořizujte slabší paralyzéry (pod 200 000 V), protože mají nižší účinnost přes oblečení. Další nevýhodou je nutná občasná výměna baterií. Elektrický paralyzérem nikoho nezabijete, ale efektivně útočníka ochromíte.

Paralyzér s LED svítilnou
Paralyzér s LED svítilnou

Pepřové a slzné obranné spreje – speciální pepřové spreje mají svítilnu a sirénu. Některé mají i pistolovou rukojeť. Pro ženy jsou vhodné obranné spreje v provedení psacího pera, zapalovače nebo rtěnky. Nevýhody: problematické použití při větrném počasí, nesmí přijít do styku s přímým působením tepla.

Pepřové spreje
Pepřové spreje

Co doporučuji?
Plynovka a flobertka (7,5J) jsou zbraně, které mají minimální účinek. Doporučuji vzduchovou pistoli na CO2 s delší hlavní, která má zásobník min. na 20 ran (CZ-75 P-07 Duty, Marakov atd.). Pokud chcete mít jistotu, že se ubráníte, pak zvolte perkusní pistoli Derringer cal .45, .54. Derringer má až 15 cm dlouhou hlaveň! Poměrně efektivní je i elekrický paralyzér a pepřový sprej.

2 komentáře u “Jakou zbraň bez zbrojního průkazu?

  1. Článek je poněkud zastaralý, ale budiž.
    V dnešní době existují prostředky z kategorie zbraní, konkrétně kategorie D, Zákona o zbraních a střelivu, kde lze využít zbraně T4E (tzv. RAM zbraně), které vyvíjí energii na ústí hlavně zhruba 11J a střílejí gumové projektily či pepřové střely. Ideální na sebeobranu, ale jsou na CO bombičky. Další možností je legálně držená Flobertka (zbraň kategorie C-I, tzn. na ohlášení o nabytí zbraně na Policii, kde ji má držitel v evidenci na své jméno). Výhodou je, že dnes již Flobertky nemají omezený výkon, jako kdysi, takže střílí v plné síle. Podle typu náboje je pachatel zasažen energií někde mezi 10 – 40J, což už je dost značná energie na odvrácení útoku.

  2. Pravda, článek je hodně zastaralý. Dnes už se na trhu nabízí např. Flobertky bez omezeného výkonu (katgorie C-I), které s přehledem dají energii na ústí více jak 20J, tudíž bych nebyl tak omezený v tvrzení, že na obranu je není možné použít. Když si vezmeme, že náboj Flobert má energii někde kolem 39J, zbraň omezení výkonu nemá, lze ji spolehlivě použít i k obraně, ale pouze v ráži 6 mm a špičky střely.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *