Registrace stránek do katalogů nemá smysl!

V současnosti nabízí registraci do katalogů mnoho společností a podnikatelů. Např. registrace do 100 katalogů za 299 Kč, 300 katalogů za 699 Kč…
Registrací do katalogů slibují tito vykukové vysoké ranky, lepší pozice ve vyhledávačích, vyšší návštěvnost apod. Jenže je potřeba si uvědomit, že  takový katalog má hafo odkazů na jiné stránky (některé dokonce nofollow), jde tedy o zcela bezcenné linkárny. Vždyť 99% katalogů má takřka nulové ranky, minimální návštěvnost… Pagerank je o zpětných odkazech, především těch kvalitních – tématických, takže pokud má katalog nulový rank, nebo jedničku, tak je odkaz v takovém katalogu naprosto bezcenný. Možná namítnete, že některé kvalitnější katalogy mají vyšší ranky. Ano, je to skutečně tak, některé katalogy mají  GPR 3, některé dokonce 4… Zde je ale potřeba si uvědomit, že tento vyšší rank má pouze hlavní stránka. Změřte si rank, kde bude přímo váš odkaz, např. Katalog.cz/online-hry/ Přesvědčíte se, že rank na této konkrétní stránce je podstatně nižší, v mnoha případech dokonce nulový. Takže jsme zase u toho, že registrace do katalogů nemá smysl.

Udělal jsem pokus…

Před časem jsem se rozhodl, že udělám takový pokus… Nechal si jeden nový web registrovat do těchto internetových katalogů. Zaplatil jsem si registraci do cca 550 katalogů. V tu samou dobu jsem udělal další web, který jsem registroval pouze na Odkazy.seznam.cz, odkaz jsem vložil i na několik tématických portálů. Po přepočtu pageranku měl web registrovaný do X katalogů GPR 2 a Srank 2. Druhý web měl GPR 3 a Srank 4. Je tedy jasné, že je holý nesmysl, nechat si registrovat web do stovek nebo tisíců katalogů. Neplaťte zbytečně za nesmysl!

Já jsem dokonce přesvědčen o tom, že hodně odkazů naráz může webu trošku uškodit. Dnešní vyhledáče jsou poměrně inteligentní (Google, Bing…), těmto vyhledávačům bude vysoce podezřelé, kde tak rychle vzalo takové množství odkazů. V takovém případě vyhledávač váš web nebude brát jako vysoce kvalitní, tedy alepoň zpočátku. Rozhodně si ale nemyslím, že by docházelo k nějaké významné penalizaci. Rozhodně ale nedoporučuji odkazovat zpět na tyto katalogy! V takovém případě by mohlo k nějaké penalizaci dojít.

Pokud vám bude nějaký „SEO odborník“ tvrdit, že je potřeba registrovat web do co nejvíce katalogů, tak věřte, že říká nesmyly. Registrujte si pouze odkazy do těch nejkvalitnějších katalogů – Odkazy.seznam.cz, Firmy.cz apod. Odkazy zde mají alepoň minimální smysl…

www

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *