Oddělené světy / To verdener (2008)

Oddělené světy / To verdener / Worlds Apart

Dánské drama Oddělené světy / To verdener / Worlds Apart pojednává o rodině, která propadla zcestnému učení Svědkovů Jehovových.  Svědkové Jehovovi káží: „Víme, že Soudný den se blíží, co nejvíce času investujte do zvěstování, každé zazvonění u dveří je šancí na záchranu dalšího člověka“. Jehovisti nesmí slavit narozeniny a vánoce, kouřit, odmítají vojenkou službu, nesmí chodit k volbám…
Sářin otec zhřešil (nevěra), matka mu nemůže odpustit, i když učinil pokání. Rodiče nařizují dětem, ať si vyberou, s kým chtějí dále žít. Děti si vybírají otce, protože matka nechce otci odpustit. Sára (Rosalinde Mynster) je sedmnáctiletá dívka z Dánska, která bezmezně věří (jako její rodiče) Svědkům Jehovovým. Jednou na večírku potká Sára chlapce, který se jmenuje Teis (Johan Philip Asbæk). Sára se s Teisem začně tajně setkávat, protože mají k sobě vzájemné sympatie. Jenže Teis její víru neuznává, ale respektuje jí. Při návštěvě u Teise se Sára zdží celou noc (protože jí ujel poslední vlak). Ke styku nedošlo, ale k líbání ano. Když se vše dozvídá otec, tak zavolá Starší Svědky. Starším musí říct Sára veškeré intimnosti ohledně této záležitosti. Staší žádají, aby Sára vztah ukončila. Nyní se musí Sára rozhodout, zda se vzát milovaného chlapce nebo společenství, které jí slibuje život věčný. Sára se rozhodne pro Teise, který s ní začne chodit do sboru. Mezitím ale dojde ke chtěnému pohlavnímu styku. Rodiče Teise mají na Svědky negativní názor – míní, že jde o sektu. Teis se k tomuto názoru přiklání, což se Sáře rozhodně nelíbí… Film byl natočen podle skutečné události.

Ohledně Svědků Jehovových jsem napsal na Czblogu článek Svědkové Jehovovi je sekta a totalitní systém. Který ukazuje pravou tvář tohoto rádoby křesťanského společenství.

Film režíroval Niels Arden Oplev. Ve filmu hrají: Rosalinde Mynster, Jens Jørn Spottag, Jacob Ottensten, Sarah Boberg, Johan Philip Asbæk, Anders W. Berthelsen, Charlotte Fich a další.

Oddělené světy / To verdener / Worlds Apart
Oddělené světy / To verdener / Worlds Apart

Oddělené světy / To verdener / Worlds Apart

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *