Datové schránky přihlášení, informace

Datové schránky slouží k zasílání elektronické pošty právnickým a fyzickým osobám. Tuto poštu jim mohou zasílat všechny státní orgány v Česku, např. Finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny, soudy atp. Datové schránky mají od 1.11.2009 zákonnou povinnost používat právnické osoby (a.s., s.r.o.), těmto firmám byla datová schránka zřízena automaticky. Doručená pošta v datové schránce se automaticky stává opravdu doručenou, a to i za předpokladu, že si jí v datové schránce nevyzvednete. Takže již nemůže nastat situace, že se adresát bude vyhýbat doručení zásilky např. od soudu. datovou schránku si můžete bezplatně zřídit na pracovištích Czech POINT, zřídit si jí může i běžný občan.

Zřizovatelem datových schránek je Ministerstvo vnitra České republiky.

Výhody datových schránek

  • Nemusíte chodit na poštu, dokument si jednoduše vytisknete.
  • Datové schránky nejsou podporovány pouze internetovým prohlížečem Internet Explorer, ale také výborným a oblíbeným Firefoxem. Obdobně je to s operačním systémem, podporován není pouze Windows, ale i Linux.
  • Přílohy zpráv v datové schránce mohou mít přípony exe (předpokládám, že je zablokována samospustitelná exe příloha) , zip, arc, arj, cab, rar, tar, sfx, lha, lzh, hqx, btoa, bz2, tbz, cpt, tgz, bin, sit, sitx, taz, ync.

Nevýhody datových schránek

  • Velká nevýhoda datových schránek je ta, že zásilka je po deseti dnech automaticky doručena (uchovávána je 90 dnů), i pokud si jí nevyzvednete. Tomu, že vám nějaká zpráva unikne můžete jednoduše předejít, v nastavení datové schránky je možnost zasílání zprávy o přijetí nové zprávy do této schránky na zadaný e-mail, takže jakmile vám dorazí zpráva do datové schránky, tak o tom budete okamžitě informování e-mailem.
  • Pro někoho nevýhodou může být skutečnost, že se vstupní heslo má určitou platnost (poté ho musíte změnit), z bezpečnostního hlediska je to však dobrý prvek.
  • Relevantní nevýhodou datových schránkek je to, že je doručená pošta po vytisknutí pouze bezcenný cár papíru. Toto lze však napravit, tak že je necháte úředně ověřit, jde však o to, že to stojí prachy. Pokud zpráva odsahuje 30-ti stránkový dokument, tak se vám to může pěkně prodražit :-(.

Přihlášení do datové schránky zde: http://www.mojedatovaschranka.cz/

Datová schránka Přihlášení

Datová schránka Opsat kód – captcha

Datové schránky přihlášení, informace

Datová schránka Administrace

Datové schránky přihlášení, informace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *