Máte urputnou bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce? Jste nadmutí a bolí vás břicho? Máte podrážděný žlučník! Poradíme vám, jak poznat podrážděný žlučník, žlučové kameny a jak se choroby žlučníku léčí.
Žlučník je lidský vnitřní orgán, který slouží k rozmělňování tuků, což napomáhá trávení. Rozklad tuků vykonává žlučová kapalina. Hustotu žlučové kapaliny reguluje nervový systém, v závislosti na obsahu tuků v přivedené stravě.
Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Těmito zdravotní komplikacemi trpí lidi středního a staršího věku. Problémy se žlučníkem má podle statistik každý desátý člověk.
Choroby žlučníku
Choroby žlučníku omezují trávicí funkci. Mezi nejčastější choroby žlučníku patří:
– zánět žlučníku
– žlučníkové kameny
– žlučníková kolika
– nádory žlučníku
Příznaky podrážděného žlučníku
Jak poznáte nemocný nebo podrážděný žlučník? Při onemocnění, podráždění žlučníku se může vyskytnout:
– plynatost a nadýmání
– škytání a říhání
– pocit plnosti
– bolest v pravém podžebří čvystřelující do zad (může vystřelovat až k pravé lopatce)
– bolest břicha
– průjem
– pocit na zvracení či přímo zvracení
– horečka
Co nejčastěji žlučník podráždí
Pokud máte podrážděný žlučník, tak určitě přejídáte a jíte všechno, co vám chutná. Pojďme se podívat, co všechno žlučník dráždí:
– tučná a smažená jídla
– tučná masa (bůček, kachna apod.) a vnitřnosti
– mléčné výrobky: tučné a zrající sýry, hermelín, smetanové jogurty, niva
– pálivé koření (pepř, paprika, kari, chilli, nové koření, zázvor, hořčici, maggy…)
– polévky: nekonzumovat řádné tučné vývary (česnečka, ovarová, zabíjačka, gulášová, dršťková…)
– čerstvé kynuté moučníky, moučníky s ořechy, krémem, šlehačkou, makové zákusky, smažené koblihy apod.
– alkohol (i pivo)
– pálivá jídla
– luštěniny ve všech podobách
– zelenina: hlávkové i kysané zelí, kapusta, papriky, cibule, česnek, houby, ředkvičky, kukuřice, okurky salátové i kyselé, sterilované saláty, kedlubny
– tuky: nepoužívat sádlo, slaninu, šlehačku, smetanu
– uzeniny
– káva, kakao
– čokoláda
– čerstvé kynuté pečivo, kynuté knedlíky
– smažené brambory
– celozrnné pečivo se semínky, z tmavé a grahamové mouky
– limonády s velkým obsahem uhličitanu, tonik
– velmi solené potraviny
– ovoce s malými jadérky (borůvky, ostružiny, maliny atd.)
– ořechy
– stres, nervozita a agresivita
– nadváha a obezita
– vysoký cholesterol
Vhodné potraviny
– netučná masa (kuře, králík, libové hovězí a vepřové, ryby sladkovodní i mořské)
– z uzenin jen šunka a dietní drůbeží uzeniny
– vejce omezeně vaječné (bílky neomezeně)
– mléčné výrobky – pouze netučné druhy (netučné sýry, jogurty a tvaroh)
– z ovoce: jablka, meruňky, pomeranče, broskve, mandarinky, banány, grepy…
– zelenina, která nenadýmá: mrkev, celer, petržel, rajčata bez zrníček, špenát, hlávkový salát…
– příkrmy: brambory, bramborová kaše, jemné bramborové knedlíky, rýže, těstoviny, pečivo bílé, nekynuté houskové knedlíky
– polévky: zeleninové vývary z výše uvedené zeleniny, obilninové, slabé masové vývary, rajská polévka, drůbková
– závářky do polévky: rýže, těstoviny, krupice, kapání, noky
– sladká jídla: rýžový nákyp s ovocem, žemlovka s ovocem, ovocné knedlíky z tvarohového těsta, palačinky připravené na teflonu s tvarohem či džemem
– tuky nejprve přidávejte do pokrmů, pak na mazání pečiva do 30 g na jeden den ( máslo, rostlinná másla a oleje)
– omáčky: nezahuštěné jíškou (rajská, koprová, rajská apod.)
– moučníky: piškotová těsta, lehká těsta kypřená práškem, kynuté těsto z předchozího dne (vánočky, loupák), pudink, ovocné želé
– koření: jen nedráždivé druhy (kořenová zelenina, kopr, zelená petrželka, rajský protlak, citron, odvar k kmínu, bobkového listu, Vegeta)
– pečivo: z počátku vhodné bílé – rohlíky, veky, housky, pak chléb (nejlépe z předchozího dne)
– nápoje: čaj (zelený, šípkový, bylinkové čaje), bílá káva, slabé kakao, ovocné mošty, šťávy
Léky na podrážděný žlučník
Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku, žlučových cest, (ulevují od bolesti v podžebří rozpouštění a rozpouští žlučových kamenů): ROWACHOL GTT 1X10ML, ESSENTIALE FORTE N 100 tobolky, ISOCHOL 30X400MG obalené tablety, IBEROGAST TCT 1X20ML, CHOLAGOL 1X10ML (kapky, roztok), ROWACHOL CPS 50. Když užíváte léky na žlučník, zdržte se mastných, smažených a sladkých jídel.
Léčba pomocí bylinek
Pampeliška (smetánka) – léčí vyrážky, pročišťuje žaludek, čerstvé stvoly bezbolestně rozpuštějí žlučníkové kameny. Používá se květ, listy i kořen. Kořen má větší sílu. Má mírně nahořklou chuť.
Řepík lékařský – účinkuje protizánětlivě, dezinfekčně, zvyšuje sekreci, vylučování žluči. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev.
Jablečník obecný – používá se při žlučníkových chorobách, střevních obtížích, zánětu průdušek, kašli a proti nechutenství.
Máta peprná – používá se při bolestivých křečích trávicího traktu a nadýmání, při kolikách, nedostatečném vylučování žluči, žlučových kaméncích atd.
Třezalka – používá se při žlučníkových chorobách, neurózách, bolestech hlavy, krvácení dásní, atd.
Vlaštovičník – proti dráždivému kašli, astmatickým záchvatům, k uklidnění žaludečních křečí, ke zmírnění bolestí při chorobách žlučníku.
Čaje na žlučník
Čaj na žlučníkové kameny
50 g máty peprné (nať)
20 g jablečníku (nať)
20 g řepíku (kvetoucí nať)
10 g reveně
Pijeme teplý čaj půl hodiny před jídlem.
Čaj proti bolesti žlučníku
50 g vlaštovičníku
50 g máty peprné
Ráno a večer vypijte jeden šálek teplého čaje.
Operace žlučníku
Žlučníkové kameny a další potíže se žlučníkem odhalí ultrazvukovým vyšetření. Pokud máte dlouhodobé a neúnosné potíže se žlučníkem (žlučníkové kameny apod.), je nutný chirurgický zákrok. Operace žlučníku se zpravidla vykonává laparoskopicky. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je cca 2 týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat standartně. Operaci žlučníku plně hradí zdravotní pojišťovny.
Díky za poučný článek!
PPrakt. lékařka mě posílá na sono břicha s přepoklládanou diagozou cholestocystopathie
Již 15let jsem po laparoskopické operaci žlučníku
Bokesti na 0rave strane pod zebry pichani vecer nejvetsi bolest ktera vystreluje k pupiku