Mužská obřízka (cirkumcize)

Mužská obřízka (latinsky cirkumcize) je odstranění předkožky na penisu a přišití kůže k okraji penisu (pod žaludem).

Obřízka se standartně provádí u židovským chlapců, muslimů a v afrických zemích. V USA je min. 75% obřezaných mužů, avšak je tam klesající tendence. Především protože odpůrci obřízky narážejí na porušení lidských práv – dítě se totiž nemůže svobodně rozhodnout. V USA se provádí obřízka především z hygienických důvodů. V Evropě se počet obřezaných mužů blíží k nule.

Obřízka v České republice

Obřízka v ČR je spíše vyjímečná. Z hygienických a estetických důvodů se k ní nepřistupuje takřka vůbec. Zpravidla se k ní přistupuje ze zdravotních důvodů. Zejména tehdy, když muž nebo chlapec má zúženou předkožku (nelze ji přetáhnout přes žalud). Tato vrozená porucha se nazývá fimóza.

Jak se provádí obřízka?

Obřízka se provádí v lokální anestezii nebo v celkové narkóze. Při lokální anestezii se umrtví nerv. Velká výhodou lokální anestezie je ta, že pacient může po zákroku jít domů a řídit vůz. Kdežto při narkóze je někdy nutná hospitalizace a pacient nesmí řídit vůz. Zákrok trvá cca 30 minut.

Kde se provádí obřízka?

Muži, pokud si chcete nechat provést obřízku z důvodů zdravotních, estetických, hygienických, náboženských… tak si zajděte na plastickou chirurgii. Obřízku prováději i na klinice Asklepion. Obřízku hradí zdravotní pojišťovna jen v případě zdravotních problémů. Jinak stojí okolo 10 tisíc.

Výhody obřízky:

– Větší výdrž při sexu.
– Zabraňuje infekcím (močové cesty, mykóza apod.) a zánětům předkožky. Bakterie a plísně totiž mají rádi teplé a vlhké prostředí.
– Snižuje pravděpodobnost nákazy pohlavně přenosných chorob.
– Snižuje pravděpodobnost nákazy virem HIV.
– Snižuje riziko rakoviny děložního čípku u sexuální partnerky.
– Pro ženy je obřezaný penis atraktivnější.

Video: Obřízka na videu

Nahlásit nefunkční video

6 komentářů u “Mužská obřízka (cirkumcize)

  1. Ja sem byl na obrizce z duvodu alergicke reakce, otok sem mel tak velky ze sem nemohl se vycurat. a tak po vyleceni otoku sem sel na zakrok. nelituji mam vysokou. 😆

  2. Mužská obřízka se dramatizuje a úplně šílená je fotka obšitého žaludu v mnoha „odborných“ publikacích i wiki. Tak se v podstatě neprovádí téměř nikde. Kůže se v podstatě pouze rozřízne od žaludu směrem ke kořenu a nic se neodřezává, dokonce ani nešije, alespoň u kojenců se zahojí během pár dní, jako běžná řezná ranka.

  3. Byl jsem na kompletní obrizce 2.10.2016 po operaci uběhlo 3dni otok mám velký ale co mě znepokokuje je že při močení mě pali močová trubice nevým zda jeto po operaci normální

  4. Ahoj Zajímalo by mě jestli bych si mohl obřízku udělat sám v sobě se sterilními nástroji a ve sterilním prostředí

    1. Ano můžeš! Ale dobře miř. Já kůži uchytil mezi dva peany z čehož přední jsem uvázal ke stolu aby se krupon řádně napnul a druhý těsně k žaludu a …povedlo se a bez šití. Tři dni krev, ale ne proudem a pálení při močení přešlo cca po deseti dnech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *