Koronavirus

Koronavirus jsou čtyři rody virů obsažených v podčeledi Orthocoronavirinae: Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus a Deltacoronavirus. Tyto viry způsobují onemocnění u lidí a u zvířat. Zpočátku šlo jen o běžná nachlazení, ale koronaviry z rodu Betacoronavirus jsou původci i některých závažných respiračních chorob z posledních let. V roce 2002 se objevilo nové závažné onemocnění – SARS (syndrom náhlého selhání dýchání). O deset let později byla diagnostikována nová forma obdobně závažného onemocnění – MERS. Koncem roku 2019 vznikl v Číně nový typ nebezpečné choroby COVID-19 a začal se postupně šířit do dalších zemí.

Příznaky nemoci
Koronavirus způsobuje infekci dolních dýchacích cest. Mohou se vyskytnout i velmi těžké dýchací potíže a zápal plic. Nemoc se projevuje dušností, horečkou, bolestí na hrudi. Postižený může mít i rýmu a bolest hlavy. Těžké dýchací potíže mají hlavně chronicky nemocní, starší lidi, lidi s oslabenou imunitou.

Jak se koronavirus přenáší?
Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem.

Existuje vakcína a očkování?
Vakcína proti koronaviru není. S očkováním je to stejné.

Riziková místa
Viry včetně koronavirů mohou venku přežít až dva dny, například na madlech v autobusech či tramvajích. Virům prospívá vlhké prostředí potu rukou. Riziková jsou místa, kterých se dotýká mnoho lidí, například kliky dveří nebo zábradlí u schodišť. Hygienici doporučují se takových míst dotýkat jinou částí těla než rukama, například loktem, v zimě je dobré využít rukavic.

Ochrana a prevence
1. Hygiena rukou. Ruce si myjte mýdlem po dobu alespoň 20 sekund anebo nanesení alkoholové dezinfekce na suché ruce, vč. konečků prstů.
2. V rizikových místech s možným výskytem osob je vhodné nosit ochrannou obličejovou roušku.
3. Vyhýbejte se místům, kde se vyskytuje větší množství lidí.
4. Při kašli se zakrývejte ústa a nos jednorázovým kapesníkem nebo použijte rukáv, ne ruce.

Koronavirus v České republice
Nebezpečný virus se z Číny rozšířil takřka do celého světa. Bohužel je už i v České republice. Epidemie koronaviru se do České republiky rozšířila 1. března 2020, kdy byly potvrzeny první tři případy.

Jsou rizikové balíčky z Číny?
Respirační viry na předmětech přežívají jen krátkou dobu, takže cestu z Číny určitě nepřežijí. Balíčky z Číny cestují min. několik týdnů, virus nemůže přežít tak dlouho.

Jeden komentář u “Koronavirus

  1. Ten Amway virus se take docela siri, uz od 90. let v CR, v USA podstatne drive. Horsi je, ze se siri ne jen pri osobnim setkani, ale i prez telefon. Nastesti ale reprodukcni cislo neni uz tak velke. jako v 90. letech. Presnou hodnotu nevim, ale doufejme, ze aspon trochu mene nez 1, to pred 20 lety bylo urcite vyssi. Stale vetsi procento lidi ma po skusenosti s timto virem protilatky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *