Zkažená mládež je film k zamyšlení

Estonský film Zkažená mládež / Klass (2007) pojednává o chlapci jménem Josef, který chodí do střední školy, zde je však šikanován a ponižován svými vrstevníky, kteří soustavně podkopávají jeho lidskou důstojnost. Tento chlapec nalezne oporu ve spolužákovi, který se ho zastává a brání ho. Bohužel, tato šikana vyústí krvavým masakrem na této škole, oba chlapci vezmou zbraně a ve škole nemilosrdně střílejí na své trýznitele – chlapce i dívky. Chlapci tváří v tvář vraždí své spolužáky, jsou tam i scény, kdy  střelí  spolužáka do hlavy z bezprostřední blízkosti, nebo do něj vystřílí celý zásobník. Nejhorší na tomto filmu je to, že byl inspirován skutečnými události.

Tento film rozhodně nutí k zamyšlení, jak odhalit a zabránit šikaně v reálném životě.  Šikana je velice nebezpečný jev, který skutečně může vést k násilné smrti trýznitele nebo sebevraždou oběti. Nejhorší šikana je skupinová, jako ve zmíněném filmu. Skupinová šikana často vede minimálně k psychické újmě týraného jedince. Šikana není normální a člověka, který někoho šikanuje lze považovat za psychicky nemocného, který by měl vyhledat odbornou pomoc, často jsou tito lidé psychopati. Také je nutno upozornit, že šikana je trestným činem. Existují i dokonce případy, kdy je agresor nepřímo podporován učitelem.

Podle mého názoru je šikana rozhodně špatná a nejlepší je obranou proti ní je prevence. Rozhodně je potřebná spolupráce s okolím šikanovaného. Zejména učitelé mají šikanu odhalit a řešit v prvopočátcích. Z uvedeného filmu je patrno, že v některých případech neprovádí krvavý masakr na škole pouze vyšinutý jedinec, který střílí do obětí bezdůvodně. Příště, až uslyším ve zprávách, že se někde ve škole střílí, tak si nejprve zeptám: Proč?, a v duchu si řeknu: Není útočník spíše oběť? Osobně jsem šikanu nikdy nezažil, takže těžko radit, ale jedno vím jistě – šikanu není možno řešit vraždou nebo sebevraždou. Oběť by bezpochyby měla vyhledat odbornou pomoc, např. sdružení Linku bezpečí. Na druhou stranu je šikanovaný jedinec bepochyby pod velkým psychickým tlakem, takže těžko odhadovat co udělá. Rozhodně by bylo lepší kdyby adresora zneškodnil jinak než smrtí, např. vypíchnutím očí v sebeobraně.

Film byl natočen podle skutečných událostí!

Fotogalerie

Zkažená mládež

Zkažená mládež

Zkažená mládež

8 komentářů u “Zkažená mládež je film k zamyšlení

  1. film nebyl natočen podle skutečné události, v žádný estonský škole se zatím nestřílelo, režisér byl spíše motivován příběhy během jeho studií v americe.

  2. Tenhle film je fakt hustej… A vi co máte keci tak na to nečumte… 😡 Tě pic.. 🙄

  3. vybornej film nemám slov zajimalo by me prává skutečnost jak to bylo doopravdy každopadne po tomhle filmu je natočen 7dilný serial který se jmenuje třída-život poté u ktereho se dozvíte jak to vlastně všechno dopadne ..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *