Vyzrajte na klíšťata

Česká republika patří k zemím, jejichž návštěvníci jsou před cestou upozorněni na vhodnost očkování proti klíšťové encefalitidě (očkovat se dá celý rok). To proto, že se u náš klíšťatům líbí, nejvíce v povodí velkých řek. Podobně je na tom Rakousko, Polsko, Rusko, kdežto v Británii nebo Holandsku se klíšťovka téměř nevyskytuje.

Klíšťový zánět mozku je závažné virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu, rekonvalescence trvá dlouho a někdy člověku zůstanou celoživotní následky (ochrnutí, bolesti hlavy, únava, nespavost aj.).

Jak se pozná, že jste se nakazili? Nemoc má obvykle dvě stádia, první podobné chřipce, pak na týden příznaky odezní a následuje horečka, potíže s viděním, bolest hlavy, zvracení, někdy i ochrnutí horních končetin. Když onemocní starší člověk, který trpí řadou chronických nemocí (cukrovka, hypertenze, problémy se srdcem, obezita), může pro něj být klíšťová encefalitida smrtelná.

Jedinou skutečnou spolehlivou ochranou je očkování, jiná opatření jsou daleko méně účinná. Stojí ale za to si je připomenout, protože u nás je proočkovanost obyvatel velmi nízká.

V některých místech (Šumava, zmíněná povodí velkých řek) je asi 20% klíšťat nakažených, mohou přenášet až 15 bakterií a 10 virů a způsobit tak řadu nemocí, nejčastěji právě klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu.

Klíště si povodí řek vybírá proto, že k životu potřebuje dostatek vlhkosti. Na kořist číhá v trávě a ve křoví. Různá vývojová stádia (larva, nymfa, dospělý roztoč) se pohybují v různých výškách, ale jen asi do jednoho metru nad zemí. Jejich sezona trvá obvykle od dubna do listopadu. V poslední době ale klíšťata pronikají do stále vyšších nadmořských výšek. Klíště samozřejmě nečíhá vyloženě na člověka, jenže když mu vleze do cesta, vezme jím zavděk. Riziko nákazy tak hrozí zejména při rekreaci nebo sportu.

klíště

V čem se tedy vypravit do lesa, třeba na houby? Vhodný je oděv s dlouhými rukávy, kalhoty zastrčené do vysokých bot, všechno světlých barev (lezoucí tmavé klíště lépe uvidíte). Klíště má velmi dobře vyvinutý čich, proto ho repelent na kůži či oděvu zpravidla odrazuje. Díky tomu může být pravdivé tvrzení, že klíšťata nelezou na opilce, protože je odpuzuje zápach alkoholu a příjemný jim není ani zápach z cigaret. Raději na to ale nespoléhejte!

Po návratu z lesa se vždy pořádně prohlídněte, zejména tam, kde je kůže tenčí (pod koleny, v tříslech apod.). Čím dříve se parazita zbavíte, tím menší je riziko, že vás nakazí – aby virus klíšťovky pronikl do krve, stačí několik málo minut, pro přenos bakterií borreliózy je ale zapotřebí obvykle více než 24 hodin. Klíště opatrně vyviklejte (nekroutit!) nebo je vytáhněte speciální kartou a ránu pak pečlivě vydezifikujte.

Chcete-li prožít opravdu klidné léto (i ta následující) beze strachu a klíšťovky, dejte se očkovat. Máte-li rodiče chataře a chalupáře, přesvědčte je, že právě jim se vakcína vyplatí.

Proti borrelióze zatím neexistuje očkování, i když se na jeho vývoji pracuje – snad se brzo objeví i výsledky. Na nákazů může (ale nemusí) za pár dnů po přisátí klíštěte upozornit červený kruh s bílým lemem, který se na pokožce utvoří. Borrelióza se lečí antibiotiky. Pokud se zachytí včas, tak je léčba úspěšná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *