Velká čínská zeď

Velká čínská zeď je nejznámnější a stavbou na světě, která přitahuje mnoho turistů. Díky této stavbě lidi chtějí navšívit Čínu a kouknout se na Velkou zeď. Mnohým pochopitelně nestačí pohled, chtějí se po zdi i projít. Označení zdi za Velkou je opravdu oprávněné. Vždyť celková délka je neuvěřitelných 8.851 km (předpoklad z roku 2009). Podle nejnovější studie (agentura Nová Čína), zeď měří dokonce přes 21 tisíc kilometrů! Čínská věž má 10.000 strážných věží, tisíc opevněných průsmyků. V Číně se zdi říká Wan-li čchang-čcheng, což v překladu znamená Zeď dlouhá deset tisíc mil. Velká Čínská zeď je bezpochyby nejmocnější opevnění, jaké kdy bylo na Zemi postaveno.

Vznik Čínské zdi

Velká čínská zeď se pravděpodobně začala stavět před více než 2000 lety, když první čínský císař Čchin Š‘-chuang-ti, který založil dinastii Čchin, dal rozkaz svým generálům: zastavit nájezdy barbarů (Mongolové, Tataři, Hunové). Zeď stavělo mnoho tisíc lidí – vězňů apod. Velká zeď ale přinesla císaři obrovské utrpení jeho lidu, protože při stavbě zdi mnoho lidí zemřelo. Ve stavbě zdi pokračovala dynastie Chan, asi v 1. století př. n. l. Poté se pokračovalo v období Pěti dynastiií a Deseti království (1138 – 1198). A dále zeď budovala dynastie Ming (1473-1620). Stavělo s v bezvodých pouštích, nedostupných horských hřbetech, roklích, dokonce i pod vodou. Čínská zeď byla považována ve své době  za největší obranný systém na světě.

Současnost Čínské zdi

Ohledně Čínské zdi koluje mnoho mýtů, např. to , že ve zdi se nacházejí ostatky zemřelých dělníků, to se ale nikdy ani současným vědeckým bádáním nepotvrdilo. Ale je potřeba připomenout, že při stavbě zemřelo mnoho dělníků – statisíce, možná milion lidí.
V současnsti je Velká zeď považována za něco unikátního… V roce 1987 byla Velká čínská zeď zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. A dne 7. července 2007 byla Velká zeď byla zařazena mezi nových sedm divů světa (nejdelší stavba světa). Zeď je v soušasnosti na mnoha místech ve špatném stavu – rozpadá se, někde se už dokonce rozpadla úplně.

Velká čínská zeď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *