Ulož.to a nelegální obsah

Koncem roku 2011, Policie ČR řesila nelegální obsah, který byl umístěn na největším sdílecím serveru v ČR, Ulož.to. Jednalo se bezpochyby o nelegální obsah – dětskou pornografii a zoofilii (pohlavní styk se zvířaty).

Ulož.to funguje tak, že se na server může nahrávat soubory kdokoliv. Avšak tyto soubory nesmí porušovat autorská práva, apod. To má Ulož.to přímo v podmínkách:

„Je zakázáno ukládat soubory, které zejména:
a) porušují autorská práva, práva související s právem autorským, práva k ochranné známce, obchodní jméno, chráněné označení původu nebo práva průmyslová“

Závadné soubory Ulož.to na požádání maže, což je rozdíl od Megauploadu, který byl uzavřen, a který toto nečinil. O mazání závadných souborů, žádají především ochránci autorských práv, ale i ostatní uživatelé internetu.
Už loni se hovořilo o tom, že IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) – MEZINÁRODNÍ FEDERACE HUDEBNÍHO PRŮMYSLU NÁRODNÍ SKUPINA ČESKÉ REPUBLIKY, bude na Ulož.to podávat žalobu. Z toho ale pravděpodobně sešlo. Můj osobní názor je ten, že IFPI si uvědomilo, že nemá šanci… Především vzhledem ke stávající legislativě v ČR. Vždyť poskytovatelé, nejsou povinni dohlížet na obsah přenášených nebo ukládaných informací (§ 6 zákona č. 480/2004 Sb.). Poskytovatel takové služby, nemá ani za povinnost vyhledávat nelegální obsah. Předpokládám, že Ulož.to provozuje službu v dobré víře…

Stahování je legální

Podle stávající legislativy, stahování filmů a hudby pro osobní potřebu, je legální! Ničeho se nedopustíte ani tehdy, když si budete film přehrávat opakovaně. A ničeho se nedopustíte ani tehdy, když stažené dílo porušuje autorská práva. Uživatel totiž není povinen zjišťovat, zda byl film dán ke stažení legálně nebo nelegálně. Druhá otázka samozřejmě je, morální stránka…
K tomuto je ještě vhodné dodat, že stažený film nebo hudba se může užívat výhradně pro osobní potřebu! Nesmí se dále šířit, půjčovat, prodat ani skopírovat. A můžete mít pouze jednu kopii. Takže, když budete mít jednu empétrojku v počítači a tutéž v autě, tak to je už nelegální.

Zpět k Ulož.to

To, že jsou na Ulož.to uložena díla, která porušují autorská práva, o tom není pochyb. Prý stačí zaslat na Ulož.to email, s odkazem na závadný obsah, a Ulož.to tento soubor smaže. Není to ale nesmysl? Server Ulož.to byl měl pracovat tak, že člověk, který podá stížnost na porušování autorských práv, by měl prokázat, že soubor, který se na Ulož.to nachází, prokazatelně porušuje autorská práva. Ulož.to se přeci nezajímá o okultismus. Nebo si myslíte, že provozovatelé Ulož.to, provozují spiritismus, čarodějnictví, magii, nebo dokonce, že věští z kříšťálové koule? 🙂
Co uděláte, když vás na ulici osloví policista (Policie ČR) ve stejnokroji a bude od vás chtít 500 korun? To je jen příklad 🙂 Já bych si toho policistu prověřil. Prověřil bych si, zda se skutečně o policistu jedná. To, že má na sobě stejnokroj Policie ČR, že mi ukazuje průkaz policie, že přijel policejním autem… To ale přeci vůbec nemusí znamenat, že se jedná o skutečného policistu! Já bych v tomto případě zavolat na služebnu policie (nebo na linku 158) a ověřil bych si, zda takový policista skutečně existuje… Co jsem tím chtěl říct? No přeci to, že někdo může tisíckrát říkat, že nějaký soubor je závadný, nelegální… To jsou jen „výkřiky“ bez patřičných podkladů – dohady, spekulace či snad rádoby pravdy.

Internet je bez státních hranic

Jak známo, internet nemá státní hranice. Co platí v ČR, nemusí platit v USA nebo Litvě. Podívejme na Megaupload… Majitel Megauploadu Kim Schmitz a další lidi jsou viněni z porušování zákonů, které platí v USA. Přitom majitel Megauploadu je z Nového Zélandu, jeho firma dokonce z Hong Kongu. FBI zablokovala všechny jeho portály – Megaupload.com, Megavideo.com… Bylo to oprávněné? Neměl být Megaupload zablokován pouze pro USA, když údajně porušuje tamní zákony? V každém případě, je to zvláštní situace.

Související články:

2 komentáře u “Ulož.to a nelegální obsah

  1. „Druhá otázka samozřejmě je, morální stránka… “
    A co morálka druhé strany?
    Když si půjdu do copy centra ofotit moji vlastní diplomku, tak odevzdám někomu ve světě mé peníze. Za co?
    Takže od jisté doby se na tuto problematiku dívám trochu jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *