Teroristické útoky ve Francii

Dne 7. ledna 2014 byl v Paříži proveden odsouzenihodný teroristický útok na redakci humoristického časopisu Charlie Hebdo, která se nalézá v Paříži. Francie i celý svět je v šoku. Podle teroristů se jednalo pomstu za urážlivé kresby na adresu proroka Mohameda. Prezident Francois Hollande vyhlásil národní smutek.

Teroristický útok provedli bratři alžírského původu Chérif (32) a Said (34) Kouachiovi. Kreslířka z redakce byla v 11:20 donucena u vstupních dveří zadat vstupní kód. Pak následovalo něco nepochopiotelného – teroristé vyvolávali redaktory jmény. V redakci bylo zastřeleno 12 lidí a 10 jich bylo zraněno. Osm redaktorů, šéfredaktor časopisu Stephane Charbonnier’s a jeho bodyguard, zaměstnanec servisní firmy a jeden novinář. Před budovou byl doslova popraven policista Ahmed Merabet (muslim). Útočníci pak uprchli. Více video…

Video: útočníci střílejí policistu a prchají
Nahlásit nefunkční video

8.ledna 2014
Tento den další útočník zastřelil na jižním předměstí Paříže Montrouge policistku Clarissu Jean-Philippovou, při tomto útoku byl postřelen metař. Útočník místa činu uprchl. Ukazuje se, že útoky spolu souvisí.
Bratři Kouachiovi jsou na útěku. Přepadávají čerpací stanici u obce Villers-Cotterêts,  pak opouštějí vůz a policistům unikají v lese.

9.ledna 2014
Bratři Kouachiovi kradou další vůz a jedou k Paříži. To už jsou ale všude policejní zátarasy a u Dammartin-en-Goële se dostávají do přestřelky, útočiště nalézají v místní tiskárně.

Střelec z Montrouge Amedy Coulibaly se mezitím vyzbrojil dvěma kalašnikovy, výbušninami a přepadl košer supermarket u Porte de Vincennes na východě Paříže. Útočník si vzal rukojmí.

Francie nasazuje do akce 88 tisíc příslušníků policie, četnictva i armády, vrtulníky s termokamerami a protiteroristickou jednotku RAID. Odpoledne protiteroristická jednotka vtrhla do tiskárny a zároveň supermarketu. Všechny tři teroristy zabili. K úspěchu akce pomohli lidé, kteří zůstali ukrytí v obsazených budovách, o kterých teroristé nevěděli. Tito lidé zevnitř navedli zasahující policisty.

Policie pátrá po přítelkyni útočníka (Hayat Boumeddiene), který držel rukojmí v supermarketu. Boumeddieneová má být ozbrojená a nebezpečná.

Al-Káida hrozí
Bratři Kouachiovi se patřili k Al-Káidě. Harís bin Ghasí Nazar jako představitel odnože teroristické sítě Al-Káida v Jemenu na zveřejněném videu řekl, že další útoky islamistů ve Francie budou následovat. Dále řekl: „Nebudete v bezpečí, dokud budete bojovat proti Alláhovi, jeho poslu a jeho stoupencům,“.

Bratři Kouachiovi
Bratři Kouachiovi

Jeden komentář u “Teroristické útoky ve Francii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *