Terorismus v Norsku (Anders Behring Breivik)

Zní to neuvěřitelně, ale 22.7.2011 v 15:26 v Norsku došlo k teroristickému útoku. V hlavním městě Norska – Oslu ve vládní čtvrti explodovala pumová nálož, která si vyžádala 7 obětí. Došlo k silnému poničení několika budov norské vlády. Nutno podotknout, že Oslo se nachází pouze 1000 kilometrů od našeho hlavního města Prahy.

Aby toho ale nebylo dost, tak poté na malém ostrůvku Utøya, došlo k útoku, kde se konala konference teenagerů Norské dělnické strany. Střelec převlečený za policistu střílel do davu automatickou zbraní, čímž usmrtil 77 lidí. Do lidí střílel expanzním střelivem s dutinou ve špičce HP (hollow point), které mohou používat pouze lovci a některé policiejní složky. Tento druh munice způsobuje destruktivnější zranění. Šílený střelec byl zadržen speciálním komandem Delta (ze vzduchu byl oslepen slzným plynem) a indentifikován jako Nor Anders Behring Breivik (narozen 13.2.1979). Děsný je fakt, že Breivik střílel na ostrově 2,5 hodiny, a na ostrově byla dřív televize než policie! K oběma útokům se přiznal. Breivik je pravicový extremista s antimuslimskými názory. Breivik byl dokonce v roce 2010 i v Praze, kde si chtěl zakoupit zbraně. To se mu ale nepodařilo. Spekulovalo se, že na ostrově byl i norský premiér Jens Stoltenberg, to se však nepotvrdilo (premiér pracoval doma).

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

K útokům se také přihlásila islamistická teroristická organizace Ansar džihád alamí (v překladu: Pomocníci světového džihádu). Pravděpodobně z toho důvodu, že Noři se nacházejí v Afghánistánu a vzhledem k dřívějším urážkám proroka Momameda.

Video: Oslo Explosion

Nahlásit nefunkční video

Fotky: Oslo po výbuchu

Terorismus v Norsku

Terorismus v Norsku

Terorismus v Norsku

Terorismus v Norsku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *