Správný čas pro jaterní dietu

Přemýšleli jste někdy nad tím, než jste si připili sklenkou alkoholu nebo spolkli další lék, jak velkou zátěž jste tím připravili pro své tělo, konkrétně pro játra? Ta se totiž musejí vypořádávat se všemi jedovatými látkami. Jaterní dieta pomůže odlehčit tolik zatěžovanému orgánu.

Játra mají zcela unikátní roli v procesu odbourávání škodlivin, tzv. detoxikace. Jejich detoxikační činnost se týká nejen jedovatých látek, které se do těla dostaly vnější cestou, např. s potravou nebo v alkoholu či léčovech, ale i těch, jež vznikají v průběhu látkové přeměny přímo v organismu. Tyto toxiny járta přeměňují na látky rozpustné ve vodě, které jsou následně vyloučeny z těla.

Játra zastávají řadu dalších komplexních funkcí
1/ Mají zásadní místo v mnoho chemických reakcích, které nepřetržitě probíhají v lidském těle a slouží k zachování stálosti vnitřního prostředí organismu.
2/ Podílejí se na metabolismu (látkové přeměně) cukrů a hrají významnkou roli v udržování stálé koncentrace životně důležitého cukru v krvi.
3/ Účastní se látkové přeměny tuků.
4/ Mají tělesný vztah k látkové přeměně žlučových barviv.
5/ Tvoří se v nich celá řada bílkovin, např. faktory nezbytné pro krevní srážlivost.
6/ Jsou také místem ukládání životně důležitých látek, mají i tedy funkci skladovací. Představují největší žlázu v lidském těle, tvoří a do střeva vylučují žluč.

Očkování jen proti žloutenkám A a B
Mohou játra onemocnět? Ano. Příčiny mohou být různé – nadměrné užívání léků, pití alkoholu, infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenka. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B lze chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Dieta až půl roku
Játrům pomůže odlehčit jaterní dieta. Drží se na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra, jako je výše zmíněna žloutenka nebo mononukleóza. Jaterní dieta je vhodná pro všechny, kteří trpí jakýmkoliv onemocněním jater, např. hemochromatózou (zvýšené ukládání železa), Wilsonovou chorobou (zvýšené ukládání mědi), steatózou (ukládání tuku), dále pro obézní pacienty s metabolickým syndromam a cirhózou, osoby užívající ve zvýšené míře alkohol, léky, návykové látky nebo anabolika.

Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva
Pacienti s nemocnými játry musejí vydržet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných a rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesměji výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujon, česnek a cibule. Milovníci pečiva mohou jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace velmi zatěžuje.

jatra

Vyhnete se smaženým pokrmům
Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmějí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popř. upravovat jídlo na pánvi bez použití tuků. Často se dají pokrmy chutně a zdravě připravit i v tlakovém hrnci.

Nevhodné potraviny
– sádlo, máslo, tučná masa
– tučné mléčné výrobky
– ostré koření, bujony
– vejce, tatarka, majonéza
– některá zelenina – česnek, cibule, okurka
– některé ryby – losos, makrela, kaviár
– čerstvé pečivo a sladkosti

Vhodné potraviny
– olivový nebo řepkový olej
– libové maso
– nízkotučné a polotučné mléčné výrobky
– neostrá koření
– zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata, ovoce (kromě komputu, kokosu, marmelády)
– pečivo (starší kousky, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohové těsta)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *