Sony Xperia U

Sony Xperia U je dalším chytrým telefonem z řady Xperia v sortimentu značky Sony. Uživateli nabídne pěkný design a dobrý hardware, může vás ale zaskočit malá paměť. Ta je největší slabinou tohoto telefonu, a navíc se celkem překvapivě nedá rozšířit pomocí paměťových karet. I když je cena telefonu nižší, tohle se Sony rozhodně nepovedlo.

Zařízení ve zkratce
Sony Xperia U přichází se skvělým hardwarem a fotoaparátem, líbivým designem a také možností měnit spodní část krytu za různě barevné varianty. Pozitivní ale rozhodně není paměť, která je jen 4 GB a není možnost rozšířit jí microSD kartou. Pokud hledáte telefon, který má sloužit primárně k telefonování, psaní SMS, využívání aplikací, nebo aktivitě na sociálních sítích, potom je Xperia U dobrou volbou. Pokud ale potřebujete větší úložný prostor, poohlédněte se raději jinde.

Sony Xperia U

Obecně – Design, displej a obsah balení
Telefon nabídne svému majiteli dotykový displej s úhlopříčkou 3,5 palce. Jde o kapacitní displej s rozlišením 480 x 854 pixelů a podporou multitouch gest. Dokáže zobrazit standardních 16 milionů barev. S velikostí displeje jsem spokojen, je přesně tak velký, aby na něj bylo dobře vidět, ale zároveň nehnal rozměry telefonu do astronomických výšin. S jeho ovládáním se nevyskytly žádné problémy a ve své kategorii je opravdu dobrý.

Design telefonu je shodný s dalšími modely Xperia. Nedá se tedy říct, že bych byl provedením telefonu zaskočen nebo překvapen, nicméně, velmi mě potěšil. Hranatý design bez náznaku jakéhokoliv zakulacení spojený s jednoduchým barevným provedením je přesně to, co preferuji. Vyměnitelný je jen kryt spodní hrany telefonu. Rozměry jsou také dobré a telefon se dá celkem pohodlně nosit v kapse.

Ovládací prvky telefonu jsou poněkud netradiční, pokud se bavíme o třech klasických tlačítkách pro kontextovou nabídku, šipku zpět a hlavní menu. Samozřejmě jsou přítomny, jsou ale vyřešeny trochu nešikovně. Jsou totiž softwarová – na piktogramy můžete klikat jak chcete, reagovat ale nebudou. Tlačítka jsou umístěna nad nimi, na displeji.

Na levém boku Xperie je konektor pro datový microUSB kabel. Je však nekrytý a tím pádem se toto místo zanáší prachem a nečistotami. Pravá strana je pak místem pro zapínací/uspávací tlačítko, tlačítko regulace hlasitosti a také hardwarovou spoušť fotoaparátu, kterou na všech telefonech opravdu vítám. Nahoře naleznete konektor pro 3,5 mm sluchátka. Vzadu je pak čočka fotoaparátu a dioda sloužící jako blesk.

Pod krytem nalezneme pouze baterii a slot pro SIM kartu. Jak je zmíněno v začátku recenze, slot pro paměťovou kartu budete na Xperii U hledat marně.

V balení najdete kromě telefonu ještě návod k jeho použití, datový kabel sloužící zároveň jako nabíječka, síťový adaptér a klasická pecková sluchátka, která sice nejsou žádnou špičkou v oboru, ale na sluchátka přibalená k telefonu hrají slušně.

Hardware – procesor, paměť, fotoaparát a baterie
Hardwarem se dostáváme k té příjemnější části Xperie. Musím uznat, že výrobce telefon osadil opravdu slušným „železem“. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm, každé jádro je taktováno ja 1 GHz. Ten zajišťuje hladký a bezproblémový chod telefonu. Podporovaný je 512 MB paměti RAM a dohromady si spolu skvěle rozumí. Kámen úrazu ale přichází s pamětí. Ta je v telefonu vestavěná a uváděná jako 8 GB. Ve skutečnosti ale máte k dispozici pouze 4 GB, což je v dnešní době, kdy se dají běžně osadit i 32 GB paměťovou kartou, hodně málo. Možná vás napadne paměťovou kartu koupit a zkusit jí do telefonu vložit, bude to ale zbytečná investice. Sony „pro jistotu“ nepřizpůsobilo Xperii U pro jejich použití a tím pádem si musíte vystačit s tím, co dostanete.

Jenže kolik se na takovou paměťovou kartu vejde dat? Postahujete si pár aplikací, přidáte hudbu, a najednou v tom nejlepším zjistíte, že nemáte kam dál ukládat. Toto považuji za jeden z největších nedostatků telefonu a výrobce za to opravdu pochválit nemůžu.

Fotoaparát už je ale jiná káva. Jeho celkové rozlišení je 5 megapixelů a to v pohodě stačí na běžné focení. Jistě, nejde o nic převratného ani špičkového, na poměry telefonů ale plně vyhovující. Fotoaparát může fotit i v širokoúhlém režimu, ovšem za cenu snížení jeho rozlišení.

Samozřejmostí je přisvětlovací LED dioda, která se sama aktivuje, pokud světelný senzor zaznamená nedostatek světla pro kvalitní fotografii. Dále je tu i autofocus (automatické zaostřování). Nesmím zapomenout ani na kameru, která je také přítomna, a dokáže natáčet i v HD rozlišení. Líbí se mi i softwarové řešení fotoaparátu, které je, jak už je u této značky dobrým zvykem, na velmi vysoké úrovni. Tady si opravdu nelze na nic stěžovat.

Plynule přecházíme k baterii. S tou jsem také spokojený, ač papírově možná vypadá slabě. Její kapacita je 1320 mAh a i když je telefon osazen velmi výkonným hardwarem, dokáže telefon udržet nabitý a použitelný i dva dny. To se ale musíte hodně snažit a omezit jeho používání na nezbytné minimum. Spíše však počítejte s každodenním dobíjením.

Sony Xperia U

Software – Operační systém a aplikace
Telefon je vybaven Androidem ve verzi 2.3 s nástavbou Timescape UI. V dnešní době už je běžnější nejnovější, tedy čtvrtá verze Androidu, na druhou stranu to jako výrazné minimum nevidím. V základu jde stále o velmi dobrý systém, který navíc není tak náročný na hardware jako jeho novější verze (jako by to ale zrovna Xperia potřebovala, že?). Se softwarem jsem celkově vesměs spokojený a telefon nabízí vše, co bych od něj očekával.

Líbí se mi hudební přehrávač, který je schopný seřadit skladby dokonce i podle jejich emocionálního ladění, a to pomocí aplikace SenseMe. Ta funguje v 90% případů naprosto bez problémů.

Problém je ale s přehráváním videa, protože základní přehrávač toho moc nezvládne. Naštěstí stále existuje Google Play, na kterém už stoprocentně najdete něco, co bude vyhovovat přímo vašim potřebám.

Uživatelská příručka
Stáhnout zde (PDF, 2.55 MB)

Základní údaje o přístroji

Rozměry a hmotnost
112 x 54 x 12 mm, 112 gramů

Displej
3.5″, rozlišení 480 x 854 px

Procesor
dvoujádrový, 1 GHz

Paměť
512 MB RAM, 8 GB, bez microSD

Fotoaparát
5 Mpx, HD video, přední VGA kamera

Baterie
1 320 mAh

Operační systém
Android 2.3 (s aktualizací na vyšší)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *