Sony Xperia T

Sony Xperia T je nástupce telefonu Sony Xperia S a ve většině parametrů ho překonává. Tento telefon je spojen s filmem Skyfall, protože ho v něm používal tajný agent 007 James Bond. Podle toho vypadá balení a obsah tohoto telefonu – o tom už se ale dočtete v následujících řádcích.

Zařízení ve zkratce
Sony Xperia T je telefonem s hezkým designem a výborným zpracováním – nikde na něm nic nevrže. Velmi kladně hodnotím také jeho displej, skvělou výdrž baterie a celkem bohatý obsah balení. I přesto, že je poháněn „pouze“ dvoujádrovým procesorem, je velmi odladěný. Mezi negativa patří horší fotoaparát, který i přes vysoké rozlišení podává spíše průměrné výsledky. Alternativou k němu je například Samsung Galaxy S III mini a ti, kterým nevyhovuje operační systém Android, mohou sáhnout třeba po Nokii Lumii 820.
Sony Xperia T

Obecně – Design, displej a obsah balení
U tohoto telefonu jsou hned po uchopení patrná prohnutá záda, což lze považovat za pozůstatek z loňských modelů Xperia Arc a Arc S. Uživatelé si tuto designovou vlastnost velmi pochvalovali, a tak se k ní Sony s tímto přístrojem zase vrátilo. Oproti Xperii S se tento mobil mnohem lépe drží v ruce – a to kvůli již zmíněnému prohnutí, a také díky zaoblení hran. Telefon se nesnaží hrát si na ultratenký, ale i tak je 9,7 mm příznivá hodnota. Konstrukce telefonu je z větší části tvořena plastem, ten je však velmi dobře vylisovaný a navíc jde o monolitickou konstrukci – to znamená, že se uživatel nemůže dostat k baterii. O to lépe je to ale provedeno, protože nebylo třeba řešit žádný úchytný mechanismus, nic nevrže a všechno drží hezky pohromadě.

Na horní straně telefonu je umístěn klasický 3,5 mm jack pro připojení sluchátek a také sekundární odšumovací mikrofon. Na pravém boku je pak nadílka tlačítek – kromě tlačítek pro ovládání hlasitosti a uspání či vypnutí se zde nachází také tlačítko pro spoušť fotoaparátu, což je u tohoto telefonu s dobrou kvalitou fotografií obzvlášť šikovné. Navíc se na pravém boku nachází také sloty pro Micro SIM a microSD karty. Na levém boku pak můžeme nalézt microUSB slot a na spodní hraně primární mikrofon pro telefonní hovory. Zmíněná prohnutá záda telefonu obsahují 13 Mpx fotoaparát, pod ním přisvětlovací diodu (blesk), výdech hlasitého reproduktoru a samozřejmě také logo Sony.

Na přední straně se pochopitelně vyskytuje diplej, v tomto případě TFT LCD o úhlopříčce 4,55 palce s rozlišením HD (tedy 1080 x 720 px) a musím konstatovat, že jeho zobrazovací schopnosti jsou nadprůměrné – to možná proto, že je telefon vybaven technologií pro vylepšení displeje, Bravia Engine Mobile. Pod displejem nenajdeme žádná tlačítka pro pohyb v menu – ta jsou nahrazena virtuálními tlačítky na displeji. Místo nich je pod displejem pouze nápis Xperia. Nad obrazovkou je už trochu veseleji – v pravé části se nachází samozřejmě sluchátko pro telefonní hovory a 1,3 Mpx kamerka pro videohovory. V té levé pak senzor snímající přibližování telefonu, senzor okolního světla pro automatické určování jasu a malá diodka, která uživatele svým blikáním upozorňuje například na zmeškaný hovor či přijatou zprávu.

Jak jsem už avizoval v úvodu, tento telefon je spjat s filmem Skyfall s Jamesem Bondem, a podle toho také vypadá vnější část jeho balení. Uvnitř se pak nachází kromě klasického příslušenství v podobě nabíječky, microUSB kabelu a sluchátek s náhradními špunty také nahrádní fólie zabraňující poškrábání displeje (jedna je již na telefon nalepena) a 4 NFC tagy (jde o jakési nálepky s čipem, které po přiložení telefonu v něm vyvolají nějaký proces).

Hardware – procesor, paměť, fotoaparát a baterie
Nyní se pojďme podívat na hardwarovou výbavu Sony Xperie T. V útrobách tohoto telefonu se nachází dvoujádrový procesor Krait s taktem 1,5 GHz pro každé jádro, což se může zdát ve srovnání s vlajkovými loďmi ostatních výrobců (například Samsung Galaxy S 3 či S 4 nebo HTC One), které obsahují čtyřjádro, málo. Telefonu však dvoujádrový procesor pro svižný výkon bohatě stačí. Procesor doplňuje také grafický čip Adreno 225 a 1 GB paměti RAM, což dohromady tvoří výkonný celek.

Vnitřní paměť telefonu je velikosti 16 GB, z čehož je uživateli přístupno zhruba 11 GB. To by některým náročnějším uživatelům nemuselo stačit, naštěstí je však Xperia T vybavena slotem pro microSDHC karty s podporou paměťových karet až do kapacity 32 GB.

Fotoaparát tohoto telefonu se pyšní rozlišením 13 Mpx. Samozřejmostí je automatiké ostření a blesk. Zabrousím-li do speciálních funkcí fotoaparátu, ten nabízí jen detekci úsměvu při pořizování fotek a detekci obličeje při natáčení videa. Videa lze natáčet jak v HD (720p), tak ve Full HD (1080p).

Kapacita baterie u Xperie T je 1850 mAh, což je vzhledem k tomu, že telefon pohání jen dvoujádro, slušné. Při přehrávání HD videa s poloviční úrovní jasu se telefon o dobití přihlásil po 6 hodinách 10 minutách. Zvuk byl po celou dobu přesměrovaný do sluchátek a hlasitost nastavena na 50 %. Při testu ve webovém prohlížeči, kdy byl telefon připojený k bezdrátové síti a úroveň jasu byla opět nastavena na poloviční, se přihlásil o dobití po 5 hodinách a 45 minutách.

Sony Xperia T

Software – Operační systém a aplikace
Xperia T obsahuje operační systém Android 4.0 s nadstavbou TimeScape. Kromě toho se zde však opět prokazuje spojitost s filmem Skyfall – v telefonu je totiž bonusový obsah, týkající se právě této „bondovky“. Tento bonusový obsah je tvořen schématy, tapetami, vyzváněními a zvuky související se Skyfallem.

Sony přidalo také jednu novinku, doposud známou především ze světa tabletů. Jde o šikovné miniaplikace, které nezabírají celý displej, ale jen třeba jeho čtvrtinu, jdou volně posunovat po úvodní obrazovce a na rozdíl od widgetů se předpokládá, že je uživatel otevře, provede s nimi požadovaný úkon, a zase je zavře.

Další zajímavou funkcí je HD Voice. Jde o technologii kvalitnějšího přenosu zvuku při telefonování přes operátora. Musí ji však podporovat jak samotný operátor, tak obě strany telefonátu.

Sony na své uživatele myslelo i z hlediska aplikací, kterých pro svou Xperii T přibalilo rovnou 14. Z nich mohu vyzdvihnout například skvěle vypadající hudební přehrávač Walkman, pomůcku TrackID umožňující rozpoznání právě hrající hudby z jiného zdroje, dále třeba navigaci Wisepilot for Xperie, nástroj Xperia Link zjednodušující sdílení internetu prostřednictím WiFi nebo třeba antivirus McAfee Security.

Uživatelská příručka
Stáhnout zde (PDF, 1.61 MB)

Základní údaje o přístroji

Rozměry a hmotnost
129 x 67 x 9,4 mm, 139 gramů

Displej
4.55″, rozlišení 720 x 1080 px

Procesor
dvoujádrový, 1.5 GHz

Paměť
1 GB RAM, 16 GB, podpora microSD

Fotoaparát
13 Mpx, Full HD video, 1.3 Mpx přední kamera

Baterie
1 850 mAh

Operační systém
Android 4.0 (s aktualizací na vyšší)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *