Smrtonosná bakterie Escherichia coli (EHEC)

Escherichia coli, nazývaná též jako E. coli, je střevní bakterie, která žije v tlustém střevě. Většina kmenů této bakterie, nejsou pro člověka škodlivých. Ale některé způsobují průjmová onemocnění, tzv. střevní chřipku, nebo záněty močových cest. E. coli se dělí na několik skupin: E. coli enteropatogenní, enteroinvazivní, enterotoxigenní, enterohemorhagická.

Bohužel enterohemorhagická Escherichia coli (EHEC O104 H4) zmutovala, stala toxickou a smrtonosnou bakterií, která způsobuje zvracení a těžké krvácivé průjmy, což může vést až k selhání ledvin a smrti. Nebezpečná bakterie se poprvé objevila v Německu, kde již zemřelo několik lidí. Bakterie se rozšílřila do řady zemí, včetně Česka. Nejtragičtější na tom všem je to, že na toto onemocnění nezabírají žádná dostupná antibiotika.

Escherichia coli (EHEC)

Otázkou zůstává, jak se zákeřná bakterie dostala do potravinového řetězce (potravinový řetězec je nejpravděpodobnější). Nejprve bylo podezření na španělské biookurky od společnosti Country Life, avšak laboratorními rozbory se prokázalo, že tyto okurky nebyly kontaminované nebezpečnou E.coli. Skutečný zdroj nákazy zatím nebyl odhalen. Nebylo vyvráceno ani to, že se může jednat o biologický teroristický útok.

Po nemoci šílených krav (BSE), mexické chřipce, nebezpečného respiračního syndromu SARS… je zde vzácný zmutovaný kmen bakterie Escherichia coli (EHEC), který je strašákem po celém světě.

Vyřeší lidstvo tuto nebezpečnou infekci, nebo se jim právě tato smrtonosná infekce stane osudovou?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *