Škodí mobilní telefony zdraví?

Mobilní telefon je dnes nepostradatelnou součástí života. Život bez mobilu si asi nedovede představit většina z nás. Mobil používají dospělý, děti i senioři. Skutečnost je ale taková, že mobily vyzařují elektromagnetického záření, jako mikrovlné trouby. Otázkou ale zůstává, zda mobilní telefony neškodí lidskému zdraví. V minulosti bylo vydáno řadu studií, které říkají, že mobilní telefony neškodí lidskému zdraví. Tak například studie z Dánska (2006): bylo sledováno 420.000 lidí po dobu 20 let. Studie tvrdí, že se riziko rakoviny u těchto lidí nijak nezvýšilo. Jenže také bylo vydáno řadu studií, které tvrdí, že mobily lidem škodí. Například Fakulta biomedicínského inženýrství v Žilině zjistila, že elektromagnetické záření lidem rozhodně škodí. Stačil udělat test s umělou hlavou simulující hlavu člověka. Pokus prokázal, že elektromagnetické záření z mobilu se násobí délkou hovoru. Při 15 minutovém hovoru se část hlavy, kde je přiložený mobil, ohřeje na takovou teplotu, jako by hlava byla vystavena přímému slunečnímu záření po dobu 45 minut. Kdyby byl hovor delší než 30 minut, tak telefonující člověk může mít bolesti hlavy, deprese… Dlouhodobé působení elektromagnetického záření z mobilu může prý dokonce vyvolat nádorové onemocnění – rakovinu. Více reportáž…

Nahlásit nefunkční video

A proto je dobré:

  • Telefonujte jen v nejnutnějších případech a ne moc dlouho.
  • Telefon mějte co nejdále od hlavy – používejte hlasitý odpolech nebo sadu handsfree.
  • I v případech, když netelefonujete, tak mějte také telefon co nejdále od těla. Nedoporučuje se ho mít těsně u hlavy když spíte.
  • Myslete na to, že když je slabý signál, tak mobil zvyšuje vysílací výkon, čímž se vysokofrekvenční vyzařování zvyšuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *