Recepty – Švestkový koláč

Máte rádi švestkový koláč? Zde máme recept, jak upéct vynikající švestkový koláč!

Švestkový koláč z kynutého těsta

Příprava těsta:

  • 3 hrnky (1/4 litr) polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 3/4 – 1 hrnek mléka
  • 4 lžíce pískového cukru
  • 4 lžíce tuku (Rama, Hera…)
  • Půl kostky droždí
  • 2 žloutky
  • Špetka nastrouhané kůry z dobře omytého citrónu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 1 lžíce polohrubé mouky na posypání těsta

Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme jednu lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme vzejít kvásek. Osolenou polohrubou mouku smícháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vlijeme žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, vlahý rozpuštěný tuk a vykynutý klásek. Dle potřeby přidáme vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto. Nesmí se přichytávat na stěny mísy. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout cca jednu hodinu.

Vykynuté těsto rozválíme na plech nebo do kulaté formy, potom poklademe rozpůlenými švestkami slupkou dolů (můžeme mírně osladit cukrem) a posypeme drobenkou.

Drobenka:

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • Vrchovatá lžíce másla

Vše v míse zpracujeme.

Upečeme v předehřáté troubě (180 °C) do zlatova.

Přeji dobrou chuť.

Jeden komentář u “Recepty – Švestkový koláč

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *