Recept na jelení kýta na víně.
Suroviny pro čtyři porce:
- 600 g jelení kýty bez kosti
- 50 g slaniny
- 200 g mrkve, celeru, petržele
- 25 g hladké mouky
- 4 dl vývaru
- 4 lžíce oleje
- pepř (cca 5 kuliček)
- nové koření (cca 5 kuliček)
- 1 dl portského vína (případně sherry)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce másla
- 2 hrušky
- cibule
- 2 bobkové listy
- brusinkový kompot (menší množství)
- tymián a sůl
Neprve připravené jelení maso odblaňte, opláchněte, prošpikujte slaninou a mírně osolte. Poté ho opečte v pekáči po obou stranách, z pekáče ho vyndejte. Na zbylý výpek v pekáči přidejte na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a pečte. Přidejte koření, rajčatový protlak a podlijte polovinou portského vína. Též přidejte vývar. Jelení maso dejte do pekáče, kde je šťáva. Přikryjte poklicí a pěčte při 180 °C. Maso během dušení podlévejte vývarem a samozřejmě otáčejte. Dále videorecept…
Videorecept: Jelení kýta na víně