Radovan Krejčíř – nejznámější český uprchlík

Kontroverzní podnikatel a miliardář Radovan Krejčíř (narozen 1968) vystudoval Fakultu ekonomickou Vysoké školy báňské v Ostravě. Ke svému pohádkovému bohatství přišel v období kupónové privatizace, kdy založil společnost Corado, která vykoupila od lidí řadu kuponových knížek. Krejčíř měl pravděpodobně ty správné informace.

V období své největší slávy, byl považován za jednoho z nejbohatších čechů – miliardáře. Avšak postupně se ukazovalo, že jeho bohatsví pochází z nelegální činnosti. Krejčíř byl viněn z toho, že vytuneloval společnost Staviva. Že přes společnost M5 připravil stát na daních z obchodu s benzínem asi o půl miliardy korun (hlavní svědek Petr Šebesta byl nalezen zavražděn s nábojnicí v ruce). Je podezřelý z tunelování společnosti Technology Leasing. Je také podezřelý z únosu podnikatele Jakuba Konečného, který zmizel a nikdy nebyl nalezen. Osudná se mu stala kauza s firmou Tukový průmysl, kdy se Krejčíř chystal zavraždit celníka. Krejčířův spolupracovník Radek Zwierzyna, vše však oznámil na policii. Policie se chystala Krejčíře zatknout…

Při domovní prohlídce v černošické vile (stavba za minimálně 250 milionů korun), dne 18. června 2005,  policie Krejčíře zatkla, našla nelegálně držené zbraně, falešné pasy a dokumenty k jeho dalším nelegálním aktivitám. Avšak Krejčíř, v přítomnosti 10 policistů, ze svého luxusního sídla uprchl do tropického ráje na Seychelské ostrovy, kde se svou rodinou (manželka a syn) nějakou dobu skrýval. Tento jeho útěk byl právem považován za skandální. Proto došlo k rezignaci tehdejšího policejního prezidenta Jiřího Koláře. Velitel zásahu Jan Špitálský byl odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu.

Občanství na Seychelských ostrovech si Krejčíř koupil již v roce 1996, jako kdyby tušil, že se mu bude jednou hodit. Policisté jezdili na Seychely Krejčíře sledovat. Krejčíř si tam v klidu a pohodě surfoval, nakupoval, zakládal firmy, slunil na pláži ap. Rozvědka čekala jen na to, až zemi opustí. Na území jiného státu bylo možné využít mezinárodní zatykač.

V dubnu 2007 byl Krejčíř zadržen na mezinárodním letišti O R Tamba v Johannesburgu, když cestoval pod falešným pasem na jméno Egbert Jules Savy z Madagaskaru. Česká republika požadovala Krejčíře vydat do ČR. Soud v Johannesburgu v únoru 2008 rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Soudce byl toho názoru, že údajné trestné činy nemohl Krejčíř spáchat bez spolupráce nejvyšších státních úředníků a politiků.

V roce 2005  vydal kontroverzní autobiografickou knihu s názvem Radovan Krejčíř, ve které se v podstatě obhajuje a objasňuje své kauzy. Kniha také popisuje jeho útěk z černošické vily… Krejčíř: „Z vily jsem neutekl, nechali mě jít. Odešel jsem ladným krokem po dohodě se státním zástupcem“. Krejčíř tvrdí, že se po svém útěku na území ČR zdržoval nejméně týden, než přejel hranici do Polska, odkud odletěl do Istanbulu a poté do Dubaje. Tam se setkal se svou ženou a synem, kteří v ČR vyšetřovatelům řekli, že jedou na dovolenou. Společně ale letěli na Seychely. Poté vyšla kniha Radovan Krejčíř – Odhalení, u níž není autor znám.

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *