Aby se potravina v chladnička rychle nekazila, tak je důležité, ji uchovávat v určité teplotě. V různých částech chladničky je však teplota rozdílná:
Ve vrchní části lednice je nejvíce chladno (cca 8°C). Zde je nejlépe ukládat potraviny, které mají krátkou trvanlivost rychle se kazí. Takže zde ukládejte uzeninu (salám), sýr, tzv. pultové pomazánky a saláty, chlebíčky, zákusky, bagety, pudink… také uvařené jídlo, které chcete uskladnit na příští den (polévky, omáčky, guláš…).
Ve střední části lednice (cca 5°C) je nejlépe ukládat všechny mléčné výrobky (mléko, jogurty, smetanu, máslo, tvaroh…). Také otevřené potraviny, které jsou určeny k rychlé spotřebě (paštika, kompoty….).
Spodní část je nejméně chladné místo z celé lednice (cca 2°C). Do spodní části lednice (nad šuplíky) patří syrové maso (vepřové, hovězí, kuřecí, ryby…) určené k rychlé spotřebě. Maso skladujte jen několik dnů. Maso, které chcete skladovat déle, patří do mrazničky. Před tím, než maso vložíme do lednice, ho osušíme a myjeme, aby z nej nevytékala šťáva. Zde také umisťujeme maso naložené v marinádě.
Do nejspodnější spodní části lednice (šuplíky) je vhodné umisťovat zeleninu a ovoce (cca 10°C). Proto jsou tam také připraveny zmíněné šuplíčky, které udržují patřičnou tmu a vlhkost. Do lednice nejsou vhodná rajčata, meloun, citron, ananas, banány, protože zde výrazně ztrácejí chuť. V lednici vám žádné ovoce nedozraje, když chcete nechat ovoce dozrát, tak ho rozhodně neukládejte do lednice. Zeleninu a ovoce dáváme odděleně do každého šuplíku, nejlépe v mikrotenových sáčcích nebo plastových miskách. Česnek a cibuli uchováváme v uzavřené skleněné sklenici.
Do dvířek u chladničky patří:
- Vrchní část dvířek: hořčice, kečup, vejce. Vejce pokládáme výhradně špičkou dolů, jinak vzniká ve vejci vzduchová bublina a to je špatně! Vejce skladujte maximálně 1 měsíc.
- Střední část dvířek: mléko (otevřené).
- Spodní část dvířek: alkohol (pivo, víno…), nealkoholické nápoje (sodovka, džus, šťáva z kompotů…), konzervy.
V chladničce je též vhodné uchovávat kávu, která takto neztrácí aroma. Totéž platí u mleté papriky.
Už při samotném nákupu potravin, které patří do chladničky nebo mrazničky, myslete na to, že je vhodné tyto potraviny, již v obchodě, umístit do chladící tašky, a to zejména v letním období.
Velice vhodné je vakuové uchovávání potravin. Vakuované potraviny nepřenášejí mezi sebou pachy, neosychají, nedochází u nich ke ztrátě barvy a chuti, nedochází ke ztrátám výživných látek a vitaminů, a především brání napadení potravin plísněmi a šíření škodlivých mikroorganismů. Vakuovat je velice vhodné houby, ryby, uzeniny pro grilování a marinované maso.
Je potřeba lednici nepřeplňovat a udržovat ji v čistotě. Do vody, kterou lednici vytíráme, je dobré dát trochu octa. Každý třetí měsíc by měla být lednice odmražena a umyta.
To jsou mé zkušenosti s uchováváním potravin v chladničce 😉