Píšete na internetu s diakritikou, nebo bez diakritiky?

Všimněte si, že mnoho lidí na internetu dnes píše bez diakritiky. Mnohdy jsou však za toto kritizováni, že nezvládají svůj rodný jazyk – češtinu. To je však velká mýlka, protože to není o tom, že dotyčný člověk  nezvládá češtinu, ale psaní bez diakritiky má totiž své kouzla a přednosti 🙂 Psaní bez diakritiky má jednu  velkou přednost – především je podstatně rychlejší, napíšete toho mnohem více, než při použití diakritiky. Psaní bez diakritiky používají zejména programátoři, protože když celý den programujete (nepoužíváte diakritiku), tak je pro vás mnohem přijatelnější, nepoužívat v textu diakritiku. Na různých fórech (ale i jinde) píše bez diakritiky i spoustu lidí ze slovenska, to považuji za něšťastné (z mého pohledu čecháčka), protože jim mnoho čechů nerozumí a pravděpodobně je to i naopak.

Osobně jsem zastáncem psaní textu na internetu bez diakritiky. Neoficiální texty píšu někdy bez dikritiky, považuji to za podstatně rychlejší. Diakritiku v textech nepoužívám zejména u psaní e-mailů (tedy pokud se nejedná o e-mail nějaké instituci, firmě atp.), na fórech, komunikačních programech atd. Psát bez diakritiky považuji  za mnohem rychlejší a jsem na to zvyklí. Mé články na tomto blogu budou vždy s diakritikou, protože je považuji za oficiální text.

A co vy, píšete texty na internetu s diakritikou, nebo bez diakritiky? Je podle vašeho názoru, psát bez diakritiky rychlejší, má to ještě další přednosti?

Psaní

2 komentáře u “Píšete na internetu s diakritikou, nebo bez diakritiky?

  1. Mýlite se kolego, psaní bez diakritiky není rychlejší, protože počet úhozů je stejný, takže jestli ovládáte psaní všemi deseti tak budete psát s diakritikou protože to je pro Vás lehčí ( v mozku se vám utvoří myšlenka a vy ji jenom převedete do textu, odpadá fáze kdy si musíte myšlenku „přeložit do formátu bez diakritiky“). Názor který jste vyslovil (psaní bez diakritiky je podstatně rychlejší) zastávají vesměs lidé kteří na počítači psát neumí a písmenka hledají………… navíc jak to potom druhá strana čte tak musí luštit co dotyčný vlastně chtěl říct a proces komunikace se tak natahuje a všechno trva déle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *