Památník Vojna – komunistický koncentrák

Památník Vojna se nachází u českého města Příbram. Jedná se o muzeum věnované obětem komunistického režimu. Památník Vojna je jediný dochovaný komunistický koncentrák v Česku. Tento komunistický pracovní tábor byl postaven ve 40. letech minulého století (1947 – 1949). Název pochází podle nedalekém vrchu, který se nazývá Vojna. V letech 1949 – 1951 byl do tohoto tábora transportován nejeden odpůrce totalitního komunistického režimu – politický vězeň. Tito vězni museli pracovat v nedalekých dolech při těžbě uranové rudy. V letech 1951 – 1961 byl tábor používán jako věznice pro politické vězně. Počátkem roku 2001 byl objekt vyhlášen kulturní památkou. A v roce 2005 zpřístupněn pro širokou veřejnost.

Do objektu se návštěvník dostane přes bránu, nad níž je nápis Prací ke svobodě. Pokud se podíváme na německé koncentrační tábory, tak nad branami těchto táborů byl totožný nápis Arbeit macht frei (překl. práce osvobozuje, prací ke svobodě). Komunisti se totiž inspirovali při budování táborů u nacistů. To potvrdil předseda Komunistická strany Čech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip. Potvrzuje to ve videu zde.

Památník Vojna je vzpomínka na tu strašnou dobu, kdy až do listopadu 1989 v totalitním Československu panovala komunistická diktatura. Ponaučme se z minulosti a nedávejme komunistům šanci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *