Orličtí vrazi

Karel Kopáč, Ludvík Černý, Vladimír Kuna, Petr Chodounský, Irena Meierová (Kropáčova sestra) – to jsou tzv. Orličtí vrazi. Počátkem devadesátých let gang za úplatu zabíjel lidi, zejména podnikatele. Mrtvoly skupina dávala do sudů a vhazovala do orlické přehrady. Vůdce této skupiny byl Karel Kopáč, přezdívaný Karlos. Hned po sametové revoluci pracoval Kopáč u policie – v Útvaru rychlého nasazení. V lednu 1994 měl Kopáč dopravní nehodu, po které byl připoután na invalidní vozík. Po této nehodě již nebyl součástí gandu, bál se, že ho Černý s Kunou budou chtít zlikvidovat. Osouzen byl na 21 let. Ve vězení se však v dubnu 2004 oběsil. Byl to právě Kopáč, kdo policistům po zatčení řekl všechny skutečnosti…

Vraždy gangu
V dubnu 1991 zastřelil v jedoucím autě Černý podnikatele Aleše Katovského, celá posádka málem havarovala. V lednu 1992 střelil do hlavy Černý přistěhovalce z Jugoslávie Leorenta Lipoveciho. Měsíc na to zlikvidoval Černý Kunovu matku Irenu Medkovou (poslal jí balíček s trhavinou). Další obětí Ludvíka Černého se stal starožitník Vlastimil Hodr. Koncem roku 1992 kropáčova sestra Irena Meierová nechala gangem zabít svého manžela, kterému byla v jednom kuse nevěrná. Černý ani jednu vraždu nikdy nepřiznal.

Ludvík Černý

Ludvík Černý

Tresty pro vrahy
Ludvík Černý byl odsouzen a doživotí, trest si odpyková ve Valdicích. Jak jsem zmínil, tak Karel Kopáč dostal 21 let, ale ve vězení se oběsil. Vladimír Kuna byl odsouzen na 25 let. Petr Chodounský byl odsouzen na 14 let. A Marie Meierová dostala 10 let.

Film Sametoví vrazi
Tato kauza sloužila jako námět pro film Sametoví vrazi (2005), který režíroval Jiří Svoboda. Ve filmu si zahrál Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Richard Krajčo, Alice Bendová. Doživotně odsouzený vězeň Jiří Kajínek, však v Černém nevidí tak velkou zrůdu, jak byl ztvárněn v tomto filmu.

Nahlásit nefunkční video

Video: Rekonstrukce a výslech skutečných orlických vrahů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *