Obnovit v Česku trest smrti? Já říkám NE!

Trest smrti byl praktikován od nepaměti, a to snad ve všech koutech světa. Trest smrti je bezpochyby ponižující trest, osobně ho považuji spíš za mstu. Zlo probouzí pomstu, a to je špatné. Trest smrti je nemorální a neefektivní. V podstatě lze říct, že trest smrti není žádný trest. Je opravdu sporné rozhodovat o životě nebo smrti člověka. Rozhodně bych nechtěl být v kůži soudce, který má rozhodnut o životě nebo smrti člověka.

Trest smrti v Česku

Zákon č. 175/1990 Sb. trest smrti v naší zemi zrušil. Od roku 1991 ho také odmítá Listina základních práv a svobod. Dne 2. února 1989 byla v Československu vykonána poslední poprava. Od konce 2. světové války až do roku 1989, bylo v Československu popraveno 1.217 osob. Od poválečného období, až do 80. let minulého století, byl trest smrti využíván též k politickým cílům.

V jakých zemích je trest smrti?

Trest smrti v současnosti praktikují všechny komunistické režimy: KLDR, Čína, Vietnam… Trest smrti v Evropě praktikuje pouze Bělorusko. Řada států v USA též vykonávají trest smrti. Vyjímku tvoří: Aljaška, District of Columbia, Havaj, Iowa, Massachusetts, Michigan, Maine, Minnesota, Rhode Island, Severní Dakota, Vermont, Wisconsin, Západní Virginie. Podle některých průzkumů si americká veřejnost spíše přeje trest smrti, než jeho zrušení. Osobně ale průzkumům veřejného mínění nevěřím. Lidé jsou velcí lháři. Amerika je ale hlavně ukázkový případ toho, že trest smrti toho moc neřeší.

Nezavádějme v ČR trest smrti!

Někteří lidé dnes požadují obnovení trestu smrti v Česku. Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Petiční výbor DSSS, dokonce organizuje PETICI ZA ZNOVUZAVEDENÍ TRESTU SMRTI. Radikálové z DSSS požadují trest smrti pro tři mladíky PODEZŘELÉ z brutální vraždy jihlavské školačky. Vždycky je mi velmi smutno, když někdo takto nekompromisně požaduje trest nejvyšší. Dvonásobně je mi smutno, že toto někdo požaduje, když je případ ve fázi vyšetřování. Ano, lidi se oblibou rozhodují na základě pocitů či spekulací, ne na základě faktů.

Trest smrti je nevratný trest. Co když dojde k justičmímu omylu, křivému obvinění? Popravenému člověku život už nikdo nevrátí! Když ale je člověk odsouzen na doživotí, tak náprava možná je. Vezměte si USA… Když byl zaveden test DNA, tak se ukázalo, že mnoho „vrahů“ bylo odsouzeno k trestu smrti neprávem.

Trest smrti NE, ale větší tresty ANO!

Nezabíjejme ty nejbrutálnější zločince, žalářujme je na doživotí. Neživme je, ať ve vězení tvrdě pracují! Je chyba systému, že většina vezňů nepracuje. Čímž se prodražuje jejich pobyt ve vězení, který ve finále zaplatíme my všichni. Jsem též pro zpřísnění trestů. Rozhodně bych dával více doživotí a podstatně vyšší tresty. Za znásilnění ženy – minimální trest 20 roků, znásilnění dítěte – minimální trest 35 roků, brutálně zavraždil 2-5 lidí – minimální trest 40 roků, atd. Prostě mega tresty. Ať si to každý rozmyslí!

Co když někdo vykoná brutální čin na mé rodině?

Z médiích často slyšíme zprávy o brutálních zločinech – bestiálně zabité či zneuctěné ženy, děti, stařenky… I když se nás to přímo netýká, často nás to velmi zasáhne. Je opravdu hrozná představa, kdyby mojim dětem někdo ublížil. Je hrozná představa, kdyby někdo ublížil mé manželce. Byl bych i tehdy proti trestu smrti? Ano, trest smrti je prostě nepřijatelný, stejně jako potraty.

Zařízení smrti:

Jeden komentář u “Obnovit v Česku trest smrti? Já říkám NE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *