Na vši buďte připravení

Máte doma malého školáka? Buďte připraveni na to, že vám ze školy může přinést vši!

Pro boj s vešmi je dobré znát několik důležitých informací:
– Veš do vlasů jiného hostitele přelézá při přímém nebo těsném kontaktu vlasů.
– Příznaky zavšivení se často objevují jeden až čtyři týdny po nákaze.
– Děti kromě nepříjemných fyzických pocitů většinou trpí i studem a cítí se vyloučené z kolektivu.
– Vši dětské, které žijí v lidských vlasech, kde sají krev jsou velké 3-4 milimetry. Jejich výskyt se většinou pozná podle vajíček – hnid – které přilepují vlasy.
– hnidy se objevují nejčastějí za ušními boltci a na týle.
– Za 8-10 dní se z hnidy vylíhne larva, která je podobná dospělé vši a je okamžitě schopná bodat a sát krev. Larvy se pak za dalších osm dní promění ve vši, a ty se dožívají minimálně 30 dní. Za tu dobu ovšem dokážou ve vlasech naklást velké množství vajíček.
vlasy
– Postup při likvidaci vší by měl být rychlý a nekompromisní. Ideální je vsadit na osvědčený zdravotnický prostředek přímo z lékárny. Dobré je také nečekat do dalšího dne, ale mít kvalitní po ruce v domácí lékárničce. Při zásahu proti vším je nutné po 8-10 dnech opakovat kúru odvšivení, aby se zlikvidovaly případně nově vylíhlé vši. Nejsou-li ve vlasech živé vši a hnidy zůstávají od pokožky vzdálené více než jeden centimetr, není nutná panika, jdou již odumřelé.
– Je též nutná dezinfekce lůžkovin, hřebenů, kartáčů, čepic i ručníků. Vše, s čím byla hlava postiženého dítěte v kontaktu, by mělo být vyměněno, vypráno a vyžehleno.
– Při bězné prevenci je dobré přípravkem proti vším vlasy umývat alespoň 1x týdně, nejlépe před odjezdem dítěte na letní tábor i během pobytu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *