Může prodavačka prohlížet tašky zákazníků v obchodě?

Možná se vám někdy stalo, že po vás chtěla prodavačka vidět obsah vaší tašky. Naskýtá se otázka, zda na tuto prohlídku má prodavačka právo. Pokud bych měl na tuto otázku odpovědět jednoduše, tak by odpověď zněla takto: Prodavačka nemá právo prohlížet tašky zákazníků v obchodě bez jejich souhlasu.

A co člen bezpečnostní agentury?

V některých případech si prodavačka zavolá členka ochranky, který chce ukázat obsah tašky zákazníka. I člen ostrahy nemá právo hrabat se zákazníkovi v jeho tašce! Tedy pokud s tím zákazním sám nesouhlasí. Pokud má člen ostrahy podežření ze spáchání trestného činu, tak může podezřelého omezit na právech – zadržet (jako každý občan). A neprodleně přivolat Policii ČR.

Požadujte odškodnění

Pokud vás prodavačka nebo člen ostrahy v obchodě nařkne z krádeže, a vy nic nekradete, tak se nenechte a trvejte na přivolání policie. Jedině policie má právo nahlížet do tašek! Následně jim zdůrazněte, že budete po obchodě požadovat odškodnění. Následně toto odškodnění požadujte a tvrďte, že jste byl nepodloženě omezen na právech a vaše důstojnost a čest byla znevážena. Můžete dostat poukaz na další nákup. Jsou i dokonce tací zákazníci, kteří dělají, že kradou a takto vymáhají z obchodníků poukazy na další nákup 🙂 To je ale samozřejmě vysoce nemorální.

Krádež vám musí být prokázána

Vy nic dokazovat nemusíte. Krádež vám musí být vždy prokázána! I když máte v tašce nebo kabelce stejné papírové kapesníčky, které prodává obchod, kde nakupujete,  tak to ještě vůbec neznanená, že v obchodě kradete.

Praktiky některých obchodů

Některé obchody mají u vchodu cedulku, která upozorňuje na to, že zákazníci musí na požádání předložit obsah tašek. Vzhledem k tomu, že okolo této cedule pouze zákazník prochází, tak evidentně nedá k tomuto souhlas. Takže i když má obchod vyvěšenou tuto cedulku, tak přesto nemůže být prováděna kontrola tašek zákazníků bez jejich souhlasu.

Související články:

Jeden komentář u “Může prodavačka prohlížet tašky zákazníků v obchodě?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *