Mozek v ohrožení

Máte pocit, že se vám nemůže nic stát? Jenže pokud patříte do rizikové skupiny, snad raději neriskujte!

Kromě mozkové mrtvice, nádorů, psychických nemocí nebo úrazů mozek může vážně poškodit i zánět mozkových blan (tj. meningitida). Vyvolávají ho různí původci a proti některým z nich je možné se bránit očkováním.

Nákaza od klíšťat
Mezi často zmiňované onemocnění patří klíšťová encefalitida, kterou se člověk nakazí od klíštěte či prostřednictvím tepelně neošetřeného kozího nebo ovčího mléka. Klíšťová encefalitida patří mezi nehnisavé meningitidy, které sice většinou život přímo neohrožují, ale zato mívají trvalé nepříjemné následky (ochrnutí končetin, psychické problémy aj.). Postiženi bývají hlavně starší lidé a hlavně ti by měli myslet na včasnou ochranu prostřednicvím očkování.

Ochrana nejmenších
Od ledna 2007 jsou nás všichni novorozenci očkováni tzv. hexavakcínou. Ta by je potom měla ochránit proti záškrtu, tetanu, černému kašli, žloutence typu B, dětské obrně a taky proti invazivním hemofilovým nákazám, které rovněž mohou způsobit například zánět mozkových blan.

mozek

Mládí v obrožení
Nákaza meningokokem naštěstí není příliš běžná, ale jeho obětí se velmi často stávají zdraví mladí lidé. Bakterie, která běžně osidluje dýchací cesty, je nebezpečná, když vlivem oslabené imunity a silné únavy pronikne do mozkomíšního moku. Rychle následuje horečka, zvracení, neklid, bolest hlavy, porucha vědomí, křeče. I tato nemoc může mít doživotní následky. V našich končinách je momentálně nejrozšířenější meningokok typu B (vakcína proti němu zatím není), proti u nás též častým typům C a A (a navíc proti Y a W-135) už očkování dostupné je.

Riziko pro seniory
Nejen starší lidé, ale právě ti právě v přívní řadě, mohou doplatit na chřipku. Oslabení nemocí snáze podlehnou nákaze pneumokokem, který je sice známnější tím, že způsobuje závažné zápaly plic, rizikem je ale i zánět mozkových blan. Opět máme možnost snížit nebezpečí tím, že se necháme očkovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *