Měkké a tvrdé drogy

Drtivá většina lidí dnes užívá drogy, takový reál, ať se nám to líbí nebo ne. Hodně lidí užívá měkké drogy, jako je např. nikotin, kofein. Ale také ty tvrdé… Nejdříve je potřeba si říct, že drogy se dělí na dvě skupiny – drogy lehké a drogy tvrdé. Nebo také na stimulační, halucinogenní, cannabisové, opiáty, těkavé (inhalační), taneční.

cigareta

Lehké drogy: Nikotin – kouření (cigarety, Marihuana, Hašiš), Kofein (káva, čaj, Coca-cola, energetické nápoje)…

  • Kouřenínikotin je nebezpečný v tom, že způsobuje žaludeční vředy, rakovinu a rozedmu plic, rakovinu hrtanu, hltanu, jícnu, slinivky břišní, močového měchýře, atd. Marihuana (tráva) nejen, že způsobuje zmíněné nemoci z kouření, ale je také nebezpečná v tom, že po Marihuaně má člověk dobrou náladu, psychické uvolnění, pohodu…, takže dochází k psychické závislosti. Kouření Marihuany a Hašiše (pryskyřice získaná z konopí) není tedy rozhodně bezpečné! Bohužel tzv. hulení trávy je dnes poměrně běžné a dnešní mláděž Marihuanu ani nepovažuje za drogu, což je samozřejmě nesmysl, protože Maruhuana droga je. Marihuana a Hašiš jsou tzv. halucinogenní drogy. 
  • Kofein se při pravidelném užívání též stává drogou. Pozor na pití čaje, např. zelený čaj je opravdu zdraví – je nejsilnější ze všech antioxidantů, preventivně působí proti rakovině, je doporučován při hubnutísnižování nadváhy, atd. Ale je potřeba myslet na to, že je to také kofeinový nápoj! Kofein – káva, čaj, Coca cola, energetické nápoje, způsobují psychickou závislost. Kofein samozřejmě také obsahuje černý čaj.

Tvrdé drogy: Alkohol, Extáze, Heroin, Kokain, LSD, Lysohlávky, Morfin, Pervitin, Toluen…

  • Alkohol je v podstatě sedativum. V menším množství je pro ogranismus prospěšný, především pro cévy a srdce. Ideální je si dát 2dl červeného vína nebo jedno kvalitní pivo denně. Při pravidelné a nadměrné konzumaci poškozuje alkohol játra – cirhóza jater, mozek, slinivku břišní, srdce, atd. Významně zvyšuje riziko rakoviny (především krku, jícnu a hlavy), vysokého krevního tlaku, cukrovky či obezity. Nekvalitní alkohol může dokonce způsobit i slepotu, takže raději zapomeňte na ukrajinskou samohonku 🙂 Alkohol by rozhodně neměl konzumovat člověk trpící depresí, to by mohlo ještě obtíže zhoršit. Češi alkohol mají rádi, každoročně se vyskytují na prvních místech ve spotřebě alkoholu na obyvatele. 
  • Extáze, nazývána též jako droga lásky, nebo taneční droga. Jsou to piluky, které se polykají. Extáze je emocionální droga, která odstraňuje zábrany a prý zkvalitňuje sex. 
  • Heroin (diacetylmorfin) je hodně návyková droga, která se aplikuje nitrožilně, a která účikuje tařka okamžitě. Heroin je opiát, který způsobuje celkový útlum oranismu, uvolnění, strnulost, zúžení zornic, atd. 
  • Kokain je stimulační droga, která je v podobě bílého prášku. Aplikuje se tzv. šňupání (sniffing), nebo injekčně. Kokain povzbuzuje, člověk se dostává do dobré nálady a má rozšířené zornice. Také má anestetický účinek. Často se kombinuje s Marihuanou (kouření) nebo s LSD. 
  • LSD (Diethylamid kyseliny lysergové) je extra silná a nejznámnější halucinogení droga. Je v podobě malinkého potištěného papírku, který je napuštěn LSD. Účinky po užití LSD jsou: zvýšené fantazie a vysoce reálné halucinace (např. věci mohou začít mluvit, pronásledování příšerou, zdeformované tváře ap.), rozšíření zorniček, atd. Stejně jako u každého halucinogenu (Hašiš, Marihuana, Triphenidyl), může dojít k latentní psychóze (spuštění skrytého psychického onemocnění), smrtelnému úrazu, vraždě nebo sebevraždě. 
  • Lysohlávky, lidově řečeno houbičky, je houba (desítky druhů), která se vyskytuje takřka po celém světě.  Lysohlávka je nejlevnější a nejsnadněji dostupná droga. Je to další nebezpečný halucinogen, který může těžce poškodit zdraví, či dokonce způsobit smrt. 
  • Morfin (Morfium) je opiát – silné analgetikum, na který vzniká psychická i fyzická závislost. Používá se k utlumení bolesti, dochází k uvolnění a zvýšení sebevědomí. V přírodě se vyskytuje v makovicích. 
  • Pervitin, lidově řečeno jako Perník nebo Perníček, je stimulační droga, která zvyšuje energii, není potřeba spánku, hovornost,  halucinace, pocity pronásledování a ohrožení, atd. Jako kokain se aplikuje  tzv. šňupáním, nebo injekčně. 
  • Toluen je bezbarvá těkavá látka (rozpouštědlo), která se získává z ropy. Je běžně dostupný v drogeriích, takže je dostupný i mládeži. Toluen nejčastěji inhalují právě žáci ze základních škol. Bohužel při těchto experimetech někdy dochází k úmrtí. Podobně jako toluen se používají: Trichlorethylen, aceton, freon, benzin, éter…

drogy

Úplně nejhorší je, když se drogy míchají, potom hrozí i smrt. Člověk, který bere tvrdé drogy je v podstatě ubožák, který nežije plnohodnotným životem. Ale je potřeba rozhodně nepodceňovat i lehké drogy. Droga je zloděj, který krade skutečné city a emoce, reálné chování a vnímání. Nehledě na to, že po vypršení účinku drogy, dochází k děsným stavům, o tom by mohl hovořit nejeden feťák.

Obecně lze říci, že tzv. tvrdé drogy jsou pro lidský organismus destruktivnější. Často dochází k poškození dýchacího, trávicího a oběhového systému, poruchy srdečního rytmu, poruchy spánku, zvýšená dráždivost, nechutenství, celkový neklid, vznik duševních poruch, atd. Vysoké riziko také přináší nitrožilní užívání drog – nesterilní jehly a stříkačky, což často způsobuje nákazu HIV/AIDS a hepatitydou typu B.

Nejsem zastánce legalizace drog. Proto za nešvar považuji, že je legální přechovávání drog v množství větším než malém. Např. Marihuany můžete beztrestně přechovávat max. 15 g, Heroinu max. 1,5 g, Pervitinu max. 2 g,  Extáze max. 4 tablety nebo 0,4 g, Lysohlávky max. 40 plodnic. Samozřejmě od 18 let.

Myslete na to, že droga rozhodně není žádná vstupenka do ráje, a že působení drogy je na každého jedince zcela unikátní, tzn., že po požití se nemusí dostavit zmiňované účinky. A taky myslete na to, že člověk nemusí vyzkoušet úplně všechno…

Pokud chcete zlepšit náladu, tak běžte třeba na procházku, popovídejte si dobrým kamarádem/kamarádkou, přečtěte si pěknou knížku… Já osobně například chodím na ryby, tam si psychickou odpočinu a popřemýšlím o další konání. Činím tak víc něž 20 let, a  mohu říct, že ku propspěchu. Těch možností, jak se odreagovat či psychicky odpočinout, je neskutečně mnoho…

Přeji všem kvalitní a plnohodnotný život bez drog 🙂

13 komentářů u “Měkké a tvrdé drogy

  1. Ahoj,

    prosím tě proč tady píšeš takový hlouposti? Například věta „Droga je zloděj, který krade skutečné city a emoce, reálné chování a vnímání.“ je docela dětinská, těžko mi například káva může něco ukrást nějaké skutečné city nebo tak něco, totéž platí pro kokain a další stimulanty. To, že máš zkušenosti s trávou a alkoholem je sice hezký, ale taky bys měl zkusit i další drogy, když o nich chceš psát.

    A ještě pár poznámek:
    > Nejsem zastánce legalizace drog.
    Takže jsi milovník narkomafie a různých příživníků, kteří vydělávají peníze na drogách (protidrogových nesmyslů včetně).

    > Proto za nešvar považuji, že je legální přechovávání drog v množství větším než malém.
    Asi jsi myslel v menším, než malém, ale to také není pravda. Přechovávání například alkoholu legální je, a to je to tvrdá droga, krom toho přechovávání všech zakázaných návykových látek je ilegální bez ohledu na množství, pouze jsou stanoveny limity, do kterých je to pouze přestupkem.

    No, doufám, že jsem tě neurazil, to nebylo mým cílem, ale opravdu tady píšeš celkově hlouposti, promiň.

    PS:
    > Člověk, který bere tvrdé drogy je v podstatě ubožák, který nežije plnohodnotným životem.
    Takže prakticky všichni významní zpěváci, herci, režiséři, spousty bohatých lidí a mladých lidí, kteří si občas zpříjemní zábavu nějakou drogou, jako třeba koxem, jsou podle tebe ubožáci, jo? Tak to bych si na tvým místě raději ještě dobře rozmyslel.

    Měj se!

  2. Já šňupu každej den a neznamená to že jsem nějaká vyždímaná socka!

    PS:
    > Vím že jsem ubožák, ale ostatní mi závidí.

    Měj se!

  3. jzs.. koukám typický případ toho.. jak se lidi nechají ovlivnit.. tzv,, mediální démonizací,,…
    Myslite si že někdo bude verit článku u kterýho ani není autor??
    Když vědecké studie dávno prokázali.. že škodlivost marihuany je po nikotinu nejnižší ze zde uvedených drog,.. navíc byli jasně prokázány léčebné účinky..!!!!
    Váš názory jsou úplně postavené na hlavu.!!! než tu začnete dělat.. chytráka.. tak si o tom nějdriv neco zjistete kdyz nic nevíte.. 🙂
    ..
    A touhle větou si to rozštíp.. 😀 😀
    ,,Marihuana (tráva) nejen, že způsobuje zmíněné nemoci z kouření, ale je také nebezpečná v tom, že po Marihuaně má člověk dobrou náladu,,

    Neveděl sem že člověk s dobrou náladou je nebezpečný.. 😀 😀
    A závislot na marihuaně…?? pardon.. ale to jsou kecy..
    To že člověk má chuť na jointa není závislost!! víte prd.. a děláte tu chytráka..

    😀 jako nevim co vůbec mezi účinky serete ,,rozšíření zorniček,, … to je vedlější efekt!!

    Tet k legalizaci.. kto je proti je hňup.. a podporuje narkomafie atd…
    Vůbec nechápete jak se proti drogám dá bojovat…

    Nedochází vám že pokud by stát zlegalizoval marihuanu.. a prodával by jí v coffe shopech tak jako v holandsku…
    Tak jednak by z toho stát měl obrovské množství peněz… a za druhý.. Když by si lidi trávu mohli legálně koupit v coffe shopu.. nepřišli by do styku.. dealerskou komunitou, z níž jim nekdo muze nabídnout tvrdší drogu…
    ..
    Pokud jde o ostatní drogy.. tak Houbičky, kokain .. bych ještě zařadil mezi ty lepší.. je to pořád příroda… stejně jako tráva :))
    Dál LSD (Lehce Stravitelná Droga) … 😀 ačkoliv již není přírodní.. tak pokud člověk není neopatrný.. Má LSD pozitivní účinky.. viz.. A.Hofmannovi a jeho trip s básníkem..
    Pri malých dávkách.. rozšířené vnímání, mírná euforie… těžko se to popisuje.. kdo zkusil ten ví :))

    Až za těmihle.. jsou ostatní drogy jako pervitin.. atd.. ty které opravdu ničí lidi.. a užívá je ohromné množství lidí..!!

    Těch já jsem zapřísáhlým odpůrcem…!!
    Problém je v tom.. že lidi jsou zmanipulováni… těmy špatnými událostmi.. (jako že mladík po houbičkách skočil z okna, jenže už nikdo nevidí že to je 1 ze 100 000… to že ročně umře na následky užíváni pervitinu heroinu.. i třeba alkoholu nebo cigaret mnohem více lidí.. o tom se už tak moc nemluví.. )

    Takže lidi prosím.. neverte bezhlavě tomu co napíše kdejaký člověk s doktorským či jiným titulem.. natožpak když to napíše neznámý člověk…
    Vyhledejte si nejprve názory nestranných lékařů a jiných odborníku..!!!!!!!!!!! viz dokument The Union!!!

    A uzavřel bych to takhle..
    Tenhle článek napsal člověk… který ani pořádně neví o čem mluví… možná že ani tu trávu neměl..
    S prominutím opravdu o těchto věcech víte hovno !!! 🙂

  4. bral jsem pervitin, kouřil cigarety a marihuanu jako fabrika. marihuana je droga jako každá jiná. vypatlává vám mozek, ničí vztahy a způsobuje lenost. přestat s marihuanou bylo daleko težší než přestat s pervitinem. to je moje zkušenost. když jsem hulil, jediné na co jsem od rána do večera myslel bylo hulení, nebo kde sehnat na pytel. každodenní „činností“ bylo hulení. jako dlouholetý hulič jsem to v okolí objahoval (jako zde komentující vyhulové) jak je hulení supr, ale někde uvnitř jsem s tím chtěl celou dobu přestat. teprv teď vidím jaká to byla zhouba mýho života. přestat hulit bylo dokonce těžší než přestat kouřit cigarety. psychická závislost na marihuaně může být o hodně silnější než fyzická na něčem jiném. marihuana může být léčivá, pro lidi s rouztroušenou sklerózou, nebo ve formě mastí na kožní problémy. ale ti co tu hájí její léčivost, nemocní nejsou a maximálně si léčí prázdnotu ve svém životě. od chvíle co nehulím se mi vrací mozek i paměť do původní formy, a cítím se šťastný. místo toho hulení a fetování zvedám činky. pozdrav ze severu.

  5. marihuana..no hezký příběh kamo, ale nesmíš to přehánět..jednou za čas s přateli…proč ne..ale každý den???? ne…nejsem asi pro legalizaci, protože jsme v neschopnem statu plnýho blbečků, kde by to mnozí neuměli užívat a byli by opravdu vypatlaní…a stát by vydělával jak hájzl:/ smutný…(y) je to každeho věc 🙂 …na sklo se sežene vždycky trošku 🙂 ale jen s mírou!!!!!!!! :)) závislí mužem být i na čokoladě! 🙂 nažerte se muškátovýho oříšku, když chcete zažít hard stavy a legálně 😉

  6. For James.. ten perník ti udělal díru do palice co? 😀 .. 😀
    Protože jsi byl narkoma, a přestal jsi fetovat.. jestli jsi teda přestal..!!
    Záháněl jsi absťák po perníku trávou.. takže radši zavři tlamku.. 😉

    Lidi co tvrdí že jsou závislý na marihuaně jsou nemocní.. a ty ještě víc protože si bral takovou sračku jako je perník..!!

    Hulím už nějakej pátek.. a rozhodně s tím problém nemám.. když si dám tak si dám.. když ne tak ne.. (dřív jsem hulil každej den.. tet už jen občas).. a nevidím v tom nic špatného..

    Většina uživatelů marihuany.. jsou normální lidé.. fungující jak ve společnosti, tak v pracovním procesu..

    Jsou to lidé kteří oproti těm jako ty mají v hlavě.. klesnout k takové sračce jako je perník.. j 😡 😡

  7. ..klesnout k takové sračce jako je perník.. znamená klesnout prakticky úplně na dno..
    jako bys zabil člověka.. 😐
    prostě POWEL!!
    Všechny bych je pozavíral.. a dal jim toho svinstva tolik.. aby je to poslalo do kytek!! když to tak chtěj.. ➡

  8. Tak tohle může napsat jen úplný magor. Puso, na LSD žádná závislost nevzniká. To jenom USA v 80. letech chtěla zbraň proti Timothymu Learymu a tak účinky trochu bagatelizovala. K vraždám a sebevraždám rozhodně nevede! Lysohlávky vedou k úmrtí, pokud jich sníš 2 kg. Zelený čaj je kofeinový? A co takhle zmínit, že ráno je kofein prospěšný, když už tady meleš, jak je ideální pít skleničku vína. Marihuana jen ve výjimečných případech vede k halucinacím, chytráku. A když už píšeš nemoci, které způsobuje nikotin, tak hlavně nepiš, že je lepší než LSD nebo lysohlávky. Trochu primitivní článek, nemyslíte???

  9. Marihuana je halucinogen? 😀 tak to vůbec, zkus si zahulit a poznáš, maximálně můžeš mít mžitky, nebo barvy vnímat pestřeji..ale halucinaci jako po tripu nikdy z trávy mít nebudeš =)a taky bych řekla že to máš špatně rozdělený 😉

  10. Hontas:

    Halucinogen – látka narušující způsob, jakým mysl člověka vnímá okolní svět. To marihuana bezesporu vytváří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *