Má význam užívat vitaminové tablety?

Co je lepší? Užívat vitaminové tablety, které se dají koupit v lékárně, nebo jíst čerstvé ovoce a zeleninu?

Za normálních okolností platí: Kdo se stravuje zdravě a vyváženě, ten žádné dodatečné dávky vitamínů a minerálů nepotřebuje. Ale v těhotenství, během kojení nebo v období růstu tělo potřebuje vitaminů více, a tak navzdory vyvážené stravě může docházet k projevům jejich nedostatku. Potřebu vitaminů zvyšuje i kouření, užívání antikoncepce nebo konzumace alkoholu. V těchto případech mohou být vytaminové tablety smysluplným doplňkem běžné stravy.

Na co byste si při koupi vitaminů měli dát pozor?
U všech potravinových doplňků pozorně studujte, zda nepřekračují doporučený obsah účinných látek. Heslo „čím více, tím lépe“ tady rozhodně neplatí, předávkování může mít i negativní až fatální důsledky. Kromě toho studie ukazují, že mnoho uměle vyráběných vitaminů nemá úplně stejné účinky jako ty přírodní. Souvisí to s tím, že rostliny, které obsahují vitaminy, mají navíc „sekundární rostlinné látky“, které zlepšují využití vitaminů v organismu. Závěr: Vyvážená strava se tedy stále ukazuje jako nejlepší řešení.

A kde důležité látky nalezneme?
Vitamin C se nenachází jen v citronech a pomerančích, obsahuje ho i červená paprika. Kyselinu listovou, nezbytnou pro tvorbu nových buněk a tudíž důležitou pro nastávající maminky, najdete v salátech a listové zelenině. Denní spotřebu vápníku a hořčíku (obvzlášť důležité minerály pro zpevnění kostí a zubů) pokryjete už dvěma krajíci celozrnného chleba. Vápník ve velké míře obsahují mléko, mléčné výrobky a špenát.

2 komentáře u “Má význam užívat vitaminové tablety?

  1. To je velmi dvousečné. Normálně nás příroda stvořila tak, že nepotřebujeme prášky navíc. Ale ano, ve zvláštních situacích to dává smysl, a tak i u domácích mazlíčků můžete pozorovat, že ptáčkům se vyvine hezčí opeření, například když jim budou podávány vitamínové doplňky (s mírou!).

    Všestranný doplněk s různými vitamíny, minerály a aminokyselinami často dává smysl, místo abyste se soustředili jen na jeden. Protože všichni hrají spolu – a když jeden chybí, druhý ho nikdy nemůže chytit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *