Loupež století v G4S & František Procházka

Dne 1. prosince 2007 došlo v Praze k tzv. loupeži století. Vše se odehrálo v protorách bezpečnostní agentury G4S Cash Solutions (CZ), a.s. Zaměstnanec bezpečnostní agentury G4S František Procházka (pracoval jako strážný) ukradl 540 891 700 korun. Procházka měl komplice Milana Čermáka. Vše  se odehrálo tak, že Procházka dal peníze do tašek a následně do falešné dodávky Volkswagen Transporter s nálepkami G4S, kterou měl řídit Čermák. Čermák tak peníze z bezpečnostní firmy vyvezl. Procházka ten den dokonce ještě dokončil směnu. Poté už byl Procházka viděn pouze na letišti v Německu – ve Frankfurtu nad Mohanem, to dokazuje kamerový záznam. Prázdné auto bylo později nalezeno v Praze – Libni. Bezpečnostní agentura G4S ohlásila ztrátu peněz až za 27 hodin.

František Procházka
František Procházka

Důkazy proti obžalovaným

Na Procházku mají policisté nezvratné důkazy – kamerový záznam + svědky. Čermák byl policií zatčen v březnu 2008, následně obviněn. Propuštěn byl až na desetimilionovou kauci.

Na Čermáka měla policie pouze nepřímé důkazy:

  • Ve falešné dodávce byla nalezena Čermákova pachová stopa. Čermák, dle výpovědi, ve voze seděl 14 dnů před loupeží  – za účelem odzkoušení brzdových světel.
  • V Čermákově počítači bylo nalezeno okopírované logo G4S. To Čermák ozřejmuje tak, že Procházkovi počítač půjčil.
  • Logy operátorů o pohybu mobilu hovoří v jeho neprospěch.
  • Při domovní prohlídce policie našla u Čermáka více než tři miliony korun v hotovosti. Čermák tvrdí, že tyto peníze vydělal v kurzových obchodech.
  • Dále má policie svědka, který slyšel, že Čermák o loupeži hovořil.

Procházka i Čermák odsouzeni

V lednu 2012 došlo k odsouzení obou pachatelů. Oba musí na 9 let do vězení + musí uhradit celou škodu. Jelikož je Procházka na útěku, tak byl odsouzen v nepřítomnosti. Procházka byl pod tíhou nezvratných důkazů z loupeže usvědčen. Čermák byl odsouzen pouze na základě nepřímých důkazů. Veškerou vinu samozřejmě odmítá. Ovšem podezřelé je to, že Čermák prakticky nikdy nepracoval a přitom si užívá luxusu. Podle jeho slov obchoduje se zahraničními měnami, a to mu prý vynáší slušné peníze.

Kde je František Procházka?

Ač měl Procházka v místě bydliště velice dobrou pověst, tak kradl ve velkém stylu. Otázkou samozřejmě zůstává, kde se nyní nalézá. Jedna teorie tvrdí, že je po smrti. Jiná zase, že si užívá luxusu v Karibiku.  To má potvrzovat nejmenovaný Čech žijící v Hondurasu. Vše jsou samozřejmě pouze spekulace. Tyto spekulace policie nijak nekomentuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *