Kontrola práce neschopných, vyplatí se na to najmout firmu?

Platí zákon  č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, který ukládá povinnost zaměstnavateli poskytovat náhradu mzdy za pracovní dny po dobu dočasné pracovní neschopnosti zaměstnance. Podle tohoto zákona má také zaměstnavatel právo kontrolovat, zda jeho zaměstnanec dodržuje léčebný režim.

Vyplatí se najmout firmu ke kontrole dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců?

Nejdříve je ještě nutno upozornit, že zaměstnavatel má sice nárok na kontrolu svého zaměstnance, ale toto také může na jeho žádost provést Okresní správa sociální zabezpečení a to zdarma. Nejdříve si ukažme, jak se vůbec nemocenská vypočítavá:

Nejprve je nutno shrnout mzdu zaměstnance za celý jeden rok, pokud má např. zaměstnanec každý měsíc 15.000 Kč hrubého, tak je to 18.0000 Kč za celý rok. Dále počítáme podle následující rovnice 180.000 Kč : 365 = 493,16 x 90% = 443,85 x 60% = 266,31 Kč celkem za jeden den nemoci. První tři dny nemoci + víkendy se neplatí vůbec nic, takže když bude mít zaměstnanec pracovní nechopnost od středy, tak středa – pátek (první tři dny) nedostane ani korunu + dva dny víkend, v tomto případě nedostane prvních pět dnů ani korunu. Podle našeho příkladu se může stát, že za celkovou dočasnou pracovní neschopnost (14 dnů) může dostat zaměstnanec zaplaceno pouze sedm dnů, což je v našem případě 266,31 Kč x 7 dnů = 1.865,- Kč. Částku 1.865,- Kč musí zaměstnavatel vyplatit zaměstnanci za 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti. Zde je ještě vhodné uvést, že zaměstnavatel ve skutečnosti zaplatí pouze polovinu této částky (v našem případě 933,- Kč), protože v Přehledu o výši pojistného a vyplacených dávkách se náhrada mzdy za dobu dočasné pracovní neschopnosti odečítá 50% (již zrušeno!).

Kolik taková kontrola od firmy stojí?

Podle mého zjištění, cena za jednu kontrolu stojí okolo 200 – 250 Kč bez DPH, avšak za předpokladu, že dočasně práce neschopný bydlí ve stejném regionu, jako firma která se zabývá touto kontrolou. Jinak je dále účtováno cestovné ve výši 5 – 6 Kč za jeden kilometr. K tomu je ještě potřeba přičíst poplatek za uzavření smlouvy ve výši 1000 – 2000 Kč.

Na kontrolu práce neschopných se nevyplatí najmout firmu. Protože náklady na dočasnou pracovní neschopnost nejsou nijak vysoké, ale náklady firmě, která kontroluje nemocné, jsou vysoké.

Jeden komentář u “Kontrola práce neschopných, vyplatí se na to najmout firmu?

  1. Tak kontrola zaměstnanců se imho nevyplatí už z toho důvodu, že to může podkopat důvěru mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Je mi líto, že v naší zemi musíme podobné věci řešit, v takových skandinávských zemích by to nikoho ani nenapadlo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *