Jiří Schelinger

Jiří Schelinger se narodil 6.3.1951 a zemřel tragicky dne 13.4.1981. Schelinger byl populární český zpěvák a kytarita.

Schelinger se v roce 1972 proslavil hitem Holubí dům (text písně Jaroslav Uhlíř a Zdeňek Svěrák). Píseň nazpíval se skupinou Faraon. O rok později vstupuje Schelinger do skupiny Františka Ringo Čecha, kde nazpíval další hit Švihák lázeňský.

V dubna 1981 si Schelinger jel pro smrt do Bratislavy. Měl tam točit playback ke své nové písni Což takhle dát si špenát. Schelingerovi se na Slovensku (v restauraci) zalíbila jedna dívka, která však byla zadaná, byla tam se svým přítelem. Přítel této dívky se Schelingerem vsadil, že oba skočí z mostu do Dunaje. Alkoholem posilněný Schelinger z mostu skočil a přítel oné dívky taktéž, ale Schelinger se již nevynořil, narozdíl od přítele dívky. Tělo bylo později nalezeno až v Maďarsku. Nicméně bratr Schelingera dodnes tvrdí, že ono nalezené tělo, nebylo tělo jeho bratra. Díky této pochybnosti kolují dodnes různé fámy, např., že Schelingera zabila komunistická StB, nebo, že žije na neznámém místě.

CD diskografie:

Holubí dům (1990)
Hledám cestu zpátky (1991)
Hrrrr na ně (1992, reedice LP-1977)
Singly 1972-1978 (1993)
Nemám hlas jako zvon (1993, reedice LP z roku 1975)
Nám se líbí (1996)
Holubí dům (1997, komplet 1973 – 1976)
Lupič Willy (1998, komplet 1976 – 1980)
Švihák lázeňský (1999, komplet 1972 – 1979)
Holubí dům (2001, Areca Multimedia)
Jsem svítání (2002, nikdy nevydané nahrávky 1973-1981)
Jahody mražený (2003)
Jsem prý blázen jen (2006)

Jiří Schelinger – Šípková růženka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *