Jiří Kajínek – vrah nebo oběť?

Jiří Kajínek je dnes fenomén, často je chápán jako obětní beránek či mučedník. Je zde bohužel fakt, že Kajínek má mnoho příznivců, kteří si myslí, že je nevinný. Dokonce mám takový pocit, že je takovým symbolem bezpráví a hrdinosti. Pro mnohé je Kajínek dokonce taková fascinující ikona. A to vidím jako nebezpečné. Kdo je ale Jiří Kajínek? Podívejme se některé zajímavosti:

  • Kajínek je pravomocně odsouzený vrah. Odpykává si trest za dvě nájemné vraždy, které měl za úplatu spáchat v roce 1993.
  • Kajínek byl mj. uznán vinným, že spáchal trestný čin nedovoleného ozbrojování. Přechovával ve svém bytě hodně pistolí různých ráží (SMITH & WIESSON model 439, FROMER s tlumičem ráže 7,65 mm, FN model 1935 ráže 9 mm, ČZ model 75 ráže 9mm, ČZ model 83 ráže 7,65 mm, atd.), samopaly (vzor 58 V, samopal zn. STAIER MANNLICHER TMP 9×19, samopal značky UZI), brokovnici (MAVERICK ráže 12 mm) a tisíce nábojů. Také byl uznán vinným z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny (používal falešné doklady). Viz. rozsudek, stahujte zde (doc).
  • Dle vyjádření znalců z oboru psychiatrie, se Kajínek negativně vyvíjel od krádeže přes loupež až k spáchání vraždy.
  • Znalcům z oboru psychiatrie a psychologie Kajínek uváděl, že by se nedopustil ani krádeže, která by mu vynesla jen 100 tisíc. To vidím jako zcestné, protože počátkem 90. let byla částka 100 tisíc velice významná.
  • Znalci z oboru   psychiatrie MUDr. Hlaváčková a Mudr. Čákora tvrdí: „obžalovaný v době spáchání trestné činnosti netrpěl duševní chorobou v pravém slova smyslu. Jedná o poruchu struktury osobnosti ve smyslu anomální až psychopatické osobnosti s rysy anetickými, egocentrickými a narcistickými, s intelektem v pásmu nadprůměru, přičemž se jedná o osobnost citově chudší s rysy sebeobdivování a sebeprosazování, které mohou vyústit bud‘ v nepřiměřenou sebeobranu, nebo k agresivnímu jednání a chování.“
  • Již jako třináctiletý páchal trestnou činnost (především krádeže).
  • Ve 22 letech se poprvé Kajínek do vězení (opět krádeže).
  • V polovině osmdesátých let minulého století byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost, nedovolené se ozbrojování a útok na veřejného činitele (při zatýkání zmlátil tři policisty železnou tyčí).
  • Ten rok, co byl amnestován (1990), tak opět páchá majetkovou trestnou činnost a vrací se zpět do vězení.  Tentokrát loupil se zbraní v ruce a ukradl policistům služební vůz. Kajínek je za tento čin odsouzen na 11 let. V lednu 1993 mu byl na tři dny přerušen výkon trestu, do vězení se již nevrátil a měl spáchal nájemnou vraždu  (zastřelit podnikatele Štefana Jandu a jeho strážce – Juliána Pokoše).  Vraždu Jandy si měl objednat podnikatel Antonín Vlasák, kterého Janda údajně vydíral. Vlasák toto popíral, ale byl odsouzen za vydírání, strávil 3 roky ve vazbě. Bylo však prokázáno, že Vlasák před vraždou vybíral z banky 100 tisíc.
  • Zavražděný osobní strážce Julián Pokoš, byl bratrem korunního svědka Vojtěcha Pokoše, který střelbu přežil.
  • Dne 8. února 1994 je Kajínek dopaden zásahovou jednotkou.
  • Dne  23. června 1998 byl Kajínek odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu.
  • Dne 29. října 2000 uprchl z věznice Mírov. Dne 8. prosince 2000 byl Kajínek zadržen v Praze 5, v bytě u manželky Ludvíka Černého (Orlické vraždy). Proč ale utíkal, když je tak nevinný…
  • Několik politiků podává stížnost vztahující se k případu. Např. Pavel Rychetský (únor 2001), ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš (říjen 2001), ministr spravedlnosti Pavel Němec (srpen 2006). Stížnosti vždy zamítnuty.
  • V září 2002 žádá Kajínek o milost prezidenta Václava Havla. Milost byla ale zamítnuta.
  • V lednu 2004 Kajínek požádal o obnovu procesu. Nicméně Plzeňský soud tuto žádost zamítl.

Z výše uvedeného evidentně plyne to, že Kajínek je agresivní a zvlášť nebezpečný recidivista. Nebál se ani policistům ukrást auto.

Pro Kajínka:

  • Kajínek byl odsouzen na základě výpovědi přeživšího Vojtěcha Pokoše, který je také podobný kriminální živel, jako Kajínek.
  • Proti Kajínkovi nebyl předložen žádný přímý důkaz. Zbraň, kterou měl Kajínek usmrtit oba lidi, se nenašla.
  • Nikdy neproběhla rekonstrukce činu.

Jiří Kajínek

Film Kajínek
O Kajínkovi byl natočen film s příznačným názvem Kajínek (2010). Ještě před premiérou filmu vyšla kniha Pravda o Kajínkovi. Film je značně manipulativní, plyne z něho jediná možná pravda – že Kajínek je zcela nevinný. Já si však tuto myšlenku vnutit nenechám. Vy si snad necháte vnutit myšlenku o Kajínkově nevinně? To bych viděl jako zcestné.

Má konkrétní zkušenost
Abych vám řekl pravdu, tak pan Kajínek mi někoho připomíná… V devadesátých letech minulého století, jsem znal člověka – podnikatele, který měl firmu, ale bohužel dost zadluženou. Z části vlastní chybou – chlastal. Ten podnikatel sháněl peníze kde se dalo, např. si půjčil od bohatého cikána. Tolik řevu jsem nikdy neslyšel, když si cikán přišel pro první splátku. Ten podnikatel také často jezdil do Kolumbie… A ejhle, najednou byla ve firmě policejní razie a našlo plno drog (myslím, že za 90 milionů korun). Pan podnikatel byl zatčen a jak se vykrucoval, že je nevinný… Když jsem ho pak viděl vyfocenýho v Blesku, tak bych mu snad i uvěřil… Argumentoval spiknutím policistů. Potom, že po státu bude chtít velký odškodnění, že je skutečně nevinný. Jak ubohé! Ve vězení strávil asi 8 let. Taky jeden z těch nevinných vězňů.

Fascinující Kajínek
Kladu si otázku, proč tolik lidí Kajínek fascije? Dostává významnou korespondeci, dokonce i nabídky k sňatku. Protože v našem státě korupce jen kvete. Lidi nevěří úředníkům, policistům, soudcům… Bohužel v mnoha případech oprávněně. A Kajínek je pro dost lidí oběť, tohoto korupčního systému. Čímž se potom z něj stává zmíněný mučedník či fascinující ikona. Pokud by byl Kajínek někdy propuštěn, vstoupil by do politiky, tak by se rozhodně prosadil – měl řadu příznivců (tedy alespoň v počátku). To je ale doufám naprosto nereálné.

Závěrem
To, zda je Kajínek opravdu nevinný, to ví pouze pár lidí. Vyjde ale pravda někdy najevo? Jaký máte názor vy, na Jirku Kajínka?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *