Jan Palach – psychicky nevyrovnaný člověk?

Jan Palach se narodil 11. srpna 1948 a zemřel 19. ledna 1969 v Praze. Palach pocházel ze Všetat u Mělníka. V Mělníku vystudoval gymnázium. V současnosti je v Mělníku gymnázium, které nese Palachovo jméno – Gymnázium Jana Palacha. V době své smrti byl Palach studentem historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Palach pln depresí a nenávisti na Václavském náměstí (u rampy Národního muzea) spáchal plánovanou sebevraždu – polil se benzínem a upálil se. Nezemřel okamžitě, ale až tři dny po svém hrůzném činu v pražské nemocnici. Palacha v té době následovalo mnoho mladých lidí, například Jan Zajíc, Josef Hlavatý, Evžen Plocek, Miroslav Malinka a další. To ukazuje na desktruktivní povahu některých Čechů. Kdyby takto uvažoval každý, tak nezbyde nikdo, kdo by bojoval za správnou věc. Pokud chce někdo bojovat za správnou věc, tak musí být živ a zdráv. Každý nepřítel se rád zbavuje protivníků. Každý nepřítel by bral protivníka jako byl Palach – aby se zbavil dobrovolně života a nebojoval.

Palach nesl nešťastné události roku 1968 velmi těžce, proto se na protest proti okupaci sovětských vojsk a komunistickému režimu upálil. Svou sebevraždu bral jako sebeobětování. Jenže co japonští kamikadze nebo palestinští sebevrazi? Tam také došlo z jejich pohledu k sebeobětování pro dobou věc.

Z mého pohledu byl Palach psychicky nevyrovnaný člověk (jako většina sebevrahů), který nedokázal racionálně řešit problémy. Co svým ohavným činem dokázal? Vůbec nic nedokázal, ani nic nezměnil. Naopak, svou smrtí zarmoutil své rodiče a další příbuzné, kamarády… Díky němu se upálilo dost dalších mladých lidí.  Dříve by byl pochován za zdí hřbitova, jako všichni sebevrazi. A dnes? Dnes jsou sebevrazi dáváni jako příklad dnešní mladé generaci. A to je smutné! Jsem proto, aby Palach v budoucnu vymizel jako nějaký hrdina, nebo dokonce vzor.

V Mělníku má Palach tříapůlmetrovou sochu nazvanou Pocta Janu Palachovi. Neuctvívejme, nestavme sochy rádoby hrdinům! Nepojmenovávejme po nich školy, ulice… Netvořme si zcestné modly! Palach není žádný vzor, ale obyčený sebevrah, který nemá v učebnicích dějepisu co pohledávat.

Palacha nevnímám jako hrdinu, ale psychicky nevyrovného člověka, který vyřešil svou životní situaci tím nejhorším způsobem. Jeho hrůzný čin nelze ničím ospravedlnit. Škoda jeho mladého života!

Sebevražda je nepřípustné řešení životní situace!

Jan Palach
Jan Palach

Jeden komentář u “Jan Palach – psychicky nevyrovnaný člověk?

  1. Kdyby ten sebevrah Palach viděl co je dnes za bordel, že není práce, peníze a veškeré další sociální jistoty, kterých si osobně užíval v době komunismu, tak by si jistě řekl-Já jsem byl ale blbec. Je to prachobyčejný sebevrah, který si nezaslouží žádnou úctu. Co by dělal dnes, v době korupce a tunelářství? To by se nechal zavařit do sudu a hodit do Orlíku? nebo by se nechal přejet tankem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *