Jaká je spotřeba počítače? Zde je výsledek testu!

Chcete vědět jakou má spotřebu počítač? Udělal jsem test a zde mám výsledky!

Pořád na internetu čtu, jakou významnou spotřebu má počítač a další elektrické spotřebiče (pračky, myčky, televize…). Tyto obecné údaje jsou však k ničemu, když není tam uveden typ spotřebiče, konfigurace počítačové sestavy… Nelze přeci obecně říct, že počítač, televizor, myčka…  má takou a takovou spotřebu. Rozhodl jsem se tedy, že udělám svůj vlastní test spotřeby energie počítačové sestavy

Konfigurace testovaného počítače:

  • Procesor: INTEL Core 2 Duo E8400 BOX (3GHz)
  • Základní deska: Asus P5QPL-AM
  • Paměť: 2x2GB Kingston
  • Pevný disk: 320GB 7200 rpm
  • Operační systém: Windows XP

Počítač

K počítači byl připojený záložní zdroj APC Back-UPS 500, monitor 19 palců, reproduktory Logitech a modem, který se nepřetržitě nabíjel. Počítač jsem nechal běžet přesně 24 hodin (reproduktory zapnuty a hrála hudba, modem byl nepřetržitě připojený k mobilnímu internetu). Cca polovinu času (12 hodin) byl počítač v pohotovostním režimu – pracoval jsem na něm (na internetu).

Testem jsem zjistil, že spotřeba energie, výše uvedené počítačové sestavy, je přesně 3 kW/24 hodin. Cena za kWh pro domácnosti je cca 5,- Kč, takže za 24 hodin testování jsem utratil 15,- Kč. Kdybych měl počítač zapnutý nepřetržitě 30 dnů (měsíc), tak by se účet za elektřinu vyšplhal na 450,- Kč. A to u jednoho spotřebiče to není zrovna málo! Takže už vím, kde šetřit…

Tento test jsem prováděl dva roky starým elektroměrem Wertor (digitálně ukazuje spotřebu v kWh), který je zabudovaný v objektu (novostavba), kde jsem test prováděl (přímo u přívodu elektřiny). Ještě bych chtěl podotknout, že přípojka eletriky k pozemku není zde, ale u jiné budovy na pozemku. Před testováním jsem samozřejmě odpojil všechny elektrospotřebiče ze sítě (nebylo jich mnoho, protože tato budova není obývána celoročně).

Doufám, že vám byl tento článek k užitku 😉

Související články:

6 komentářů u “Jaká je spotřeba počítače? Zde je výsledek testu!

  1. Jo, nezdá se to, ale počítač opravdu dost žere… :mrgreen:
    Kdybych vyhodil počítač, tak bych „ušetřil“ skoro 50% nákladů na elektřinu. 👿

  2. kluci, udelejte to, ani netusizte jak moc planete pomuzete, kdyz ty svoje stroje nechate vypnute 🙂

  3. 3 kWh/24 hodin
    to je velmi zajímavá jednotka 🙂

    ale jinak… 19″ LCD monitor má spotřebu kolem 30W (stanby pod 1W), CRT má pravděpodobně kolem 150W.
    Procesor Core 2 Duo E8400 BOX 65W, do kancelářské stanice (integrovaná grafická karta intel) je zbytečnej luxus. Kdybys měl něco za poloviční cenu se spotřebou 35W, tak co se výkonu týče rozdíl nepoznáš, při psaní blogu určitě ne.
    K sestavě by měl být i zdroj odpovídající spotřebě, udávaný výkon by měl být o čtvrtinu vyšší než maximálí výkon počítače. Má to vliv na životnost jak zdroje tak i ostatních komponent.
    Reproduktory 🙂 při běžné hlasitosti těžko budou baštit přes 10W.
    A modem? max 4,5W (USB, a přes adaptér se to nebude moc lišit) 😀

    při ceně 5kč za 1kWh, lze při snížení spotřeby o 10W při ročním nepřetržitém provozu ušetřit 438Kč (měsíčně 36,5CZK). Při osmihodinovém provozu se samozřejmě jedná o třetinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *