Jak překonat zánět močového měchýře

Ženy trápí infekce močových cest mnohem častěji než muže. Dá se sice dobře léčit, zato se však velmi ráda vrací.

Nutí vás to každou chvilku běhat na toaletu, v podbřišku cítíte tupou bolest a při močení nepříjemné pálení či řezání? Pak jste nejspíš někde nastydla a v těle se vám namnožily bakterie, které mají na svědomí zánět močových cest. Jedná se především o některé druhy bakterií Escherichia coli. Ty se běžně vyskytují v tenkém střevě, kde jinak neškodí. Jakmile ovšem proniknou do močové trubice močového měchýře, dokážou nám pořádně zkomplikovat život. Pokud se proti infekci včas nezakročí, mohou se dostat až do ledvin a způsobit jejich vážné poškození. Za normálních okolností si s nimi organismus bez problémů poradí, ale stačí trochu oslabená imunita – třeba kvůli chřipce, nachlazení nebo stresu – a je zle. Tato bakterie přitom způsobuje až 90% všech močových infekcí.

Zůstaňte v klidu
Při mírnějších potížích nejprve vyzkoušejte samoléčbu. Naordinujte si pár dní doma, pěkně v klidu a teple. Pijte hodně čisté vody bez bublinek, případně zařaďte přírodní podpůrné doplňky (brusinky, probiotika…). Jestliže potíže do dvou dnů neustoupí, zajděte k lékaři, což je dobré udělat i v případě, že se vám uleví. Často se totiž stává, že pokud zánět odezní sám, bez odborné léčby, obvykle se později do roka zase vrátí (u žen nad 55 roků je riziko opakovaných zánětů až 53%). Dejte si tedy pro jistotu zkontrolovat moč, i když jste „jako rybyčka“.
břicho

Nepřemáhejte se
Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se nás podobně potíže vůbec netýkaly. Jak jim co nejlépe předejít? Jistě znáte situaci, kdy si nejméně dvě hodiny potřebujete odběhnout, ale pořád vás něco zdržuje. Ještě jeden důležitý telefonát, email, tabulka… A pak prcháte doslova na poslední chvíli. Moč, která se delší dobu hromadí v močovém měchýři, však vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií. Takže si pro příště pamatujte: práce počká, ale zdraví máte jen jedno. K prevenci patří i dostatečná hygiena, vhodné spodní prádlo (aspoň trochu savé, nejlépe bavlněné, rozhodně žádná tanga) a vhodný výběr kosmetických produktů (pozor na parfémované přípravky, které dráždí intimní partie).

Zkuste ovocný cukr
Pokud však infekce přeci jen zvítězí a test zjistí přítomnost bakterií v moči, lékař vám předepíše antibiotika. Mnohem šetrnějším řešením je léčba přírodními látkami, jako například D-manosa. Speciální jednoduchý cukr, který se nachází v různých druzích ovoce, v rostlinách a bobulích, spolehlivě brání uchycení bakterií na sliznici močových cest, a tím i vzniku infekce. Doplňky s D-manosou jsou volně k dostání v lékárnách.

Extrakt z echinacey
Není od věci mít doma po ruce echinaceové kapky. Zánět močových cest vzniká nejčastěji kvůli oslabené imunitě, kterou tato úžasná léčivka výborně posílí. Umí také zlikvidovat některé druhy bakterií.

Tropické ovoce
Ananas a papája obsahují enzymy bromelain a papain, které mají vynikající protizánětlivé účinky.

Vitamin C
Větší konzumace „céčka“ zvyšuje kyselost moče, tím zpomaluje růst bakterií. Je vhodná především jako prevence.

Borůvky, libeček, brusinky
Zbylo vám z léta pár skleniček borůvkového džemu? Při potížích močových cest vám přijde vhod. Osvědčeným pomocníkem při zánětech močových cest je také libečkový čaj. Jezte brusinky ve všech podobách, účinné látky pokryjí sliznice ochranou vrstvou a zabrání uchycení bakterií.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *