IP adresa jako důkaz?

Svou aktuální IP adresu si můžete zjistit zde. Nemá cenu se rozepisovat o tom, co IP adresa je, protože jsem v minulosti na toto téma napsal vyčerpávající článek – Co je to IP adresa? Jak změnit IP adresu?.

V tomto článku se chci zabývat tím, zda IP adresa může sloužit jako prokatatelný důkaz činnosti konkrétní osoby na internetu. Nebo jinak řečeno – zda IP adresa přímo prokazuje to, že nějakou činnost na internetu vykonala nějaká konkrétní osoba.
IP adresa, v žádném případě, nemůže prokazovat činnost konkrétní osoby na internetu. To je absolutní nesmysl. Samotná IP adresa prokazuje pouze to, že někdo s touto IP adresou byl na nějakém konkrétním serveru. Byl to někdo, kdo seděl za počítačem, který byl připojený k internetu. Důkaz, že jde o konkrétní osobu, zde logicky není. Pokud vás bude někdo vinit z nějaké činnosti spáchané na internetu a tvrdit, že má vaši IP adresu, která vás usvědčuje, tak lže nebo záměrně mlží… a pravděpodobně vás chce nachytat a vynutit si vaše přiznání.

IP adresa jako důkaz?

IP adresa a policie

Pokud jde o policii, tak ta musí prokázat, že za konkrétním počítačem, v daném časem, seděla konkrétní osoba. V tomto případě je potřeba si uvědomit, že 90% informací o případu, získají policisté výpovědí od svědků nebo podezřelých. Pokud je počítač s internetem v domácnosti, který používá víc lidí a nikdo ze zúčastněných si není vědom žádné nekalé činnosti na internetu, tak je vhodné se odvolat na tzv. osobu blízkou – Listinu základních práv a svobod (čl. 37 odst. 1), kde stojí: „Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké“. Pokud se při výslechu na toto odvoláte, tak tím všechno končí. Policisté dokonce ani nemají právo se vás ptát, proč tak činíte!

Logy ze serveru

IP adresa se dá získat z logů ze severu, nebo jiných logů. Například: proxy servery – anonymizéry, často logují úplně všechno. I když si myslíte, že je vaše IP adresa ukryta za proxy serverem, tak majitel proxy serveru o vás ví úplně všechno! A je otázka, zda se s tím  podělí s třetí osobou. Pokud majitel proxy serveru sdělí vaší IP adresu např. policii, tak policie má pouze vaší IP adresu, navíc z pochybných zdrojů – privátních logů majitele anonymizéru.
Pokud jde logy, které tvoří automaticky server, tak k tomu bych chtěl říct, že se jedná pouze o obyčejný textový soubor, který libovolně upravovat. Tzn. že tento „log“, nemůže být nezvratným důkazem toho, zda konkrétní osoba byla na nějakém serveru. Nejen protože ukazuje pouze IP adresu, čas… ale také proto, že s tímto textovým souborem, může každý lehce manipulovat – upravovat apod.!

Internetové připojení a IP adresa

Vždycky je lepší používat internetové připojení, které generuje dynamické IP adresy. Dynamická IP adresa je měnná IP adresa – při každém připojení k internetu je odlišná. Takže uživatel má za den například přiděleno několik desítek IP adres. Opak dynamické IP adresy je statická IP adresa – tato IP adresa je pevná adresa (neměnná). Internetové připojení, které generuje dynamické IP adresy, bývá dražsší, ale je určitě lepší. Dynamická IP adresa se hůř identifikuje v síti internet, lehce obejdete ban, hackeři se obtížně napojí na váš počítač… Osobně mám tři kritéria, podle kterých si vybírám vhodné připojení k internetu: mobilní internet, dynamická IP adresa, bez FUP (neomezený objem dat). Cena, je v tomto případě, až na posledním místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *