Investiční zlato. Proč investovat do zlata?

Zlato je drahý kov, kterým se platí již tisíce let. V České republice čím dál víc lidí ukládá své úspory do investičního zlata (nebo investičního stříbra). Investiční zlato může mít podobu slitků nebo zlatých mincí. Zlaté slitky se vyrábějí v různých gramážích, od několika gramů, až po jeden kilogram. Obecně platí, že čím větší je slitek, tak tím je levnější. Pokud váží slitek pouze několik gramů, tak se může jednat doslova o prodělečnou investici, protože přirážka u této gramáže je poměrně vysoká. Pokud např. člověk investuje cca 1 milion korun, tak zlatý slitek váží 1 kg, a to je opravdu výhodná investice – výhodné zhodnocení peněz. Pro porovnání: jednogramový slitek stojí cca 1300 Kč. V ČR lze zakoupit i kvalitní švýcarské zlaté cihly.

Investiční zlato

Proč investovat do zlata?

Investiční zlato je bezpochyby dobrou a stabilní investicí. A to z těchto důvodů:

  • Investiční zlato jednoznačně chrání peníze před inflací.
  • ČR má vysoký statní dluh – zde se na něj koukněte v reálném čase, čímž se znehodnocují papírové peníze. Věřte, že jednou přijde čas, kdy ČR nebude moci splácet své dluhy, proto si vytiskne nové peníze – bude měna. Potom lidi přijdou o své úspory. Výhodu bude mít ten, kdo bude mít své úspory uloženy v investičním zlatě.
  • Zlato nelze jednoduše vytisknout, jako peníze. A zásoby zlata jsou omezené. Navíc těžba zlata je velice nákladná.
  • Cena zlata je mnoho let stabilní.
  • Investiční zlato se vyrábí v malých gramážích (od jednoho gramu), takže je dostupné opravdu pro každého.
  • Investiční zlato je osvobozeno od DPH. Narozdíl od pamětních medailí a zlatých šperků.
  • Se zlatem se obchoduje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
  • Investiční zlato lze prodat po celém světě.
  • Zlato, jako kov, je vysoce odolné a velmi těžko se znehodnocuje – ničí. Narozdíl od papírových peněz.
  • Malé množství zlata = vysoká hodnota.

Kde investiční zlato koupit?

Investiční zlato nabízí řada firem a podnikatelů.  Pokud uvažujete o koupi investičního zlata a nechcete naletět podvodníkům, tak je vhodné si o prodejci zjistit co nejvíce informací. Důležité jsou též reference dalších zákazníků. Je potřeba si dát pozor, aby mělo zlato odpovídající kvalitu a bylo řádně označené. Dávejte pozor na padělky! Zárukou kvality je určitě Česká mincovna, a.s., která sídlí v Jablonci nad Nisou, a která je hlavním dodavatelem pamětních a oběžných mincí pro Českou národní banku (ČNB).

Investiční zlato a podvodníci

Svět je plný podvodníků, to ví každý. Proto je na místě podezřívavost a obezřetnost. Myslete na to, že zpravidla laik padělek zlata nerozezná. Proto v žádném případě nereagujte na různé „výhodné“ nabídky. Pokud budete kupovat zlato mimo obchod (restaurace…), tak se z největší pravděpodobností jedná o podvod! Investiční zlato kupujte výhradně u renomovaných prodejců!

Investiční zlato a daně

Investiční zlato (zlaté cihly, zlaté mince) je v ČR osvobozeno od DPH! §92 říká:

Investičním zlatem se rozumí:
a) zlato ve tvaru uzančních slitků o hmotnosti připouštěné na trhy zlata a ryzosti nejméně 995 tisícin,
b) zlaté mince, které
1. mají ryzost nejméně 900 tisícin,
2. byly vyraženy po roce 1800,
3. jsou nebo byly v zemi svého původu zákonným platidlem a
4. jsou obvykle prodávány za cenu, která nepřevyšuje volnou tržní hodnotu jejich zlatého obsahu o více než 80 %.
§92 (2) Česká národní banka uveřejní ve Věstníku České národní banky seznam zlatých mincí, které splňují podmínky podle odstavce 1 písm. b).
§92 (3) Od daně je osvobozeno dodání investičního zlata v tuzemsku, pořízení z jiného členského státu a jeho dovoz. Osvobození od daně se vztahuje i na
a) investiční zlato s osvědčením pro fyzicky alokované a nealokované zlato,
b) investiční zlato obchodované na zlatých účtech, a to zejména úvěry a swapy zakládající k investičnímu zlatu vlastnické právo nebo právní nárok, nebo
c) termínované obchody s investičním zlatem, včetně futures a forwardů, které zahrnují převod vlastnického práva nebo právního nároku k investičnímu zlatu.
§92 (4) Od daně bez nároku na odpočet daně je osvobozena služba osobou, která jedná jménem a na účet jiné osoby, která spočívá v zajištění dodání zlata.
§92 (5) Plátce, který investiční zlato vyrobí nebo zlato přemění na investiční zlato, se může rozhodnout, že uplatní daň u dodání investičního zlata, které by bylo osvobozeno podle odstavce 3, jinému plátci nebo osobě registrované k dani v jiném členském státě.
§92 (6) U zprostředkovatelské služby, která spočívá v obstarání dodání investičního zlata podle odstavce 4, může být uplatněna daň, pokud plátce při dodání investičního zlata uplatnil daň podle odstavce 5.
§92 (7) Plátce, který dodává investiční zlato osvobozené od daně, má nárok na odpočet daně v plné výši
a) při nakoupení investičního zlata, u něhož byla uplatněna daň podle odstavce 5,
b) při nakoupení, pořízení z jiného členského státu nebo dovozu zlata, které není investičním zlatem, a které následně plátce nebo jím zmocněná třetí osoba přemění na investiční zlato, nebo
c) při nakoupení služby, spočívající ve změně formy, hmotnosti nebo ryzosti zlata, včetně investičního zlata.
§92 (8) Plátce, který investiční zlato vyrobí nebo zlato přemění na investiční zlato, má nárok na odpočet daně v plné výši při nakoupení, pořízení z jiného členského státu nebo dovozu zboží nebo služby, přímo související s výrobou investičního zlata nebo přeměnou zlata na investiční zlato.

3 komentáře u “Investiční zlato. Proč investovat do zlata?

  1. Pro případný nákup doporučuji vybírat z objemových kategorií v uncích, produktům vyrobených v metrické soustavě, gramy, kilogramy se raději vyhněte. Mají velmi špatné zpětné prodejní ohodnocení. Ve světě se drahé kovy zásadně zobchodovávají v uncích. U stříbra je nevýhoda (zatím), že se prodává včetně DPH, takže pro našince je oproti zlatu ještě dražší o 20%, o které Vás skásne stát. Zlato je od DPH osvobozeno. Plátcům DPH je to ale fuk. Pro ty je výhodné i stříbro. Stříbro má další výhodu v tom, že je cenově dostupnější a lépe ze zpětně prodává, je to vhodná investice pro méně majetné. Nejlepší prodejci v ČR představují prozatím tyto dva portály, SILVERUM a AUPORTAL. Silverum navíc nabízí komplexní informace o trhu, prognozách, studiích a pod, je velmi dobrým zdrojem informací pro méně zkušené, nebo neznalé potencionální investory do drahých kovů.

    Pamatujte na jedno, investice do drahých kovů není záležitost na zbohatnutí, pokud nenakupujete v milionech a neobchodujete na mezních hodnotách max/min volalit kurzu, ale na bezpečné a efektivní uložení peněz, majetku.

    P.S: vzhledem k současnému klesajícímu trendu stříbra i zlata je velmi dobrá doba pro nákup. Oba kovy jsou momentálně nejníže za poslední rok.

  2. Je pravda, že teď šlo zlato asi nejvíce dolů, na druhou stranu, jaká je budoucnost této komodity? Z vlastní zkušenosti se mi spíše podařilo v zlatu zakonzervovat hodnotu peněz, než na něm nějak extra vydělat. Na druhou stranu, já jsem s tímto předpokladem také do investic šel. Hodně mě poučily zdroje jako zlatoforum.cz nebo http://cz.saxobank.com/ kde jsem našel info, které mi v tomto směru trošku osvěžilo uvažování.
    Zlato je super, ale rychlokvaška na zisk to není. ❗ a opravdu mě vytáčejí lidi, co si to myslí a podle toho se k té komoditě chovají.

  3. Špatné není ani investiční stříbro. Jednak pro jeho využití ( hstribroinvestice.eu/vyuziti-stribra ) a především jeho cenovou dostupnost – unce stříbra stojí pár stokorun, kdešto unce zlata je to aktuálně cca 30 tisíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *