HTC One

HTC One je mobilní telefon se 4,7 palcovým Full HD displejem, i přesto je tenčí než jeho předchůdce HTC One X. Šasi telefonu není plastová, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale hliníková. To sebou bohužel přináší lehkou designovou vadu a to, že telefon v rukou lehce prokluzuje.

Telefon je díky hliníkové šasi bytelnější než konkurence, zároveň je voděodolný, takže se nemusíte obávat, pokud vám na krátkou chvíli spadne do vašeho ranního čaje. Telefon je dodávaný s Androidem 4.1 Jelly Bean nicméně začátkem roku pro něj vyšel Android 4.4 KitKat. Jako u každého chytrého telefonu od HTC můžeme počítat s nástavbou Sense, která je v tomto telefonu ve verzi 5.5. Ke kladům telefonu bych snad ještě dodal, že displej má neuvěřitelnou jemnost, pozorovací úhly, barvy nebo svítivost, díky které byste neměli mít problém číst své zprávy na slunci. Telefon je vybaven vestavěnou pamětí 32 GB, to by bylo skvělé, nicméně již zde není možnost paměť rozšířit, to je pro dnešní smartphony lehce nezvyklé. HTC One pohání výkonný čtyřjádrový procesor Snapdragon na frekvenci 1,7 GHz doplněný 2 GB RAM.

HTC One

Obecně – Design, displej a obsah balení
Telefon je tvořen z hliníku a částečně z plastu. Přední tlačítka nejsou mechanická, reagují tedy, jak je již v dnešní době zvykem, na dotek. Na přední straně telefonu můžeme také nalézt dvě mřížky, které tvoří takzvaný BoomSound, díky kterému je telefon opravdu hlasitý. Díky svému 4,7 palcovému displeji má telefon ještě přijatelné rozměry 137,4 x 68,2 x 9,3 mm.

Kromě krásného Full HD displeje můžeme na přední straně nalézt přední kameru. Zvláštností je chybějící tlačítko pro multitasking, jsou zde tedy pouze dvě senzorová tlačítka pro akce zpět a domů. Multitasking je možné vyvolat při dvojitém kliknutí na tlačítko ve tvaru domečku. Jemnost a čitelnost je díky Full HD displeji na skvělé úrovni.

Na pravé straně telefonu nalezneme kolébkové ovládání hlasitosti. Nahoře nalezneme klasický 3,5 mm jack a vypínací tlačítko, které má ještě jednu zvláštnost a to, že je v něm zabudovaný infračervený vysílač, díky kterému můžete například ovládat vaší televizi. Na levé straně nalezneme slot pro microSIM, bohužel se tento slot vysouvá stejně jako u iPhonu a budete tak k jeho vysunutí potřebovat například jehlu. Na spodní straně klasicky nalezneme microUSB port.

V balení dostaneme sluchátka, nabíječku, datový kabel a samozřejmě samotný HTC One.

Hardware – procesor, paměť, fotoaparát a baterie
Telefon je vybaven výkonným čtyřjádrovým procesorem Snapdragon bežící na frekvenci 1,7 GHz, rozhodně byste tak neměli mít žádné problémy v jakékoliv aplikaci. Velikost paměti RAM je taky dostatečná a to 2 GB, nemělo by se vám tak stávat, že by vám aplikace z ničeho nic spadli. Interní paměť telefonu je dostatečná a to 32 GB, bohužel ji není možné rozšířit o microSD kartu.

Fotoaparát je vybaven „pouze“ 4 Mpx, to je ovšem nutné uvést do kontextu. Telefon je vybaven velkým čipem a právě díky tomu, že má pouze 4 Mpx na tak velkém snímači, dokáže zároveň snímat daleko více světla. Oproti konkurenci, tak možná lehce zaostává při normálním focení, ale pokud budete chtít pořídit pár fotek v hospodě, nebo někde v šeru, tak HTC One opravdu pořídí jedny z nejlepších fotek. Video dokáže nahrát při 30 snímcích za sekundu v 1080p a při 60 snímcích v 720p.

Kapacita baterie je 2300 mAh, je to sice méně než v podání konkurence, ale při běžném používání by vám měl vydržet celý den, ale více od něho nečekejte.

HTC One

Software – Operační systém a aplikace
Operační systém je dodáván ve verzi 4.1.2 Jelly Bean, ale dostupná je již aktualizace ve verzi 4.4 KitKat. Nalezneme zde, již klasicky u telefonů od HTC, nástavbu Desire. Důležité je také zmínit další věc od HTC a to je HTC Zoe, která umožnuje natáčení videa a zároveň pořizuje sérii fotek. Právě série fotografii se začíná snímat vteřinu předtím než zmačknete tlačítko focení.

Další zajímavou věcí je BlinkFeed, která se snaží trochu nahradit klasickou úvodní obrazovku Android. Na této obrazovce si můžete nastavit zprávy ze světa, Facebook nebo Twitter. Bohužel nefunguje jako RSS čtečka a můžete si tak vybrat pouze z předem vybraných zdrojů. V již předinstalovaných aplikacích nechybí Dropbox nebo Polaris Office v plné verzi.

Uživatelská příručka
Stáhnout zde (PDF, 2.64 MB)

Základní údaje o přístroji

Rozměry a hmotnost
137 x 68 x 9 mm, 145 gramů

Displej
4.7″, rozlišení 1 080 x 1 920 px

Procesor
čtyřjádrový, 1.7 GHz

Paměť
2 GB RAM, 32/64 GB, nepodporuje microSD

Fotoaparát
4 Mpx (12 Mpx), Full HD video, přední 2.1 Mpx Full HD kamera

Baterie
2 300 mAh

Operační systém
Android 4.1.2 Jelly Bean + HTC Sense 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *