Hitlerovo Orlí hnízdo (Kehlsteinhaus)

Orlí hnízdo, německy Kehlsteinhaus, je horská stavba nacházející se v Německu, na vrcholu hory Kehlstein, v nadmořské výšce 1834 metrů nad mořem (výše než Sněžka), poblíž lázeňského městečka Berchtesgaden, přibližně 150 kilometrů od Mnichova. Orlí hnízdo bylo součástí areálu několika nacistických staveb (všechny propojeny tunely), u vesnice Obersalzberg, kterou nacisté zabrali. Stavba vznikla v roce 1937 na popud Martina Bormanna. Bormann byl Hitlerův osobní tajemník, vedoucí hlavní kanceláře NSDAP a říšský ministr. Orlí hnízdo je robustní stavba z pevné čtvercové žuly, stěny budov jsou silnější než jeden metr. Orlí hnízdo se stavělo pouze rok, a to včetně luxusního výtahu a kvalitní příjezdové silnice. Byl to Bormannův dárek k 50. narozeninám Adolfa Hitlera. Stavba stála neuvěřitelných 30 miliónů říšských marek (cca 3 miliardy dnešních korun). Hitler však nebyl tímto darem příliš nadšen, protože neměl rád řídký vzduch a také to bylo na něj příliš vysoko. Proto zde netrávil mnoho času. Hitler trávil spíše více času na Berghofu – v luxusní rezidenci dole pod Orlím hnízdem.

Orlí hnízdo a okolí bylo před i ve válce vysoce střežené místo. Avšak v dubnu 1945 došlo k bombardování Obersalzbergu. Obrana Obersalzbergu koncem války byla značně oslabena, takže ani nedošlo k většímu protiútoku. Bombardování zcela zničilo budovy posádky SS, dům Göringa, Bormanna a Hitlerův Berghof. Orlí hnízdo nebylo zasaženo vůbec.

Po válce panoval názor, že by mělo být Orlí hnízdo zničeno, naštěstí se tak nestalo… V současnosti je Orlí hnízdo turistickou atrakcí, v budově se nachází restaurace. Některé místnosti ale slouží i k prohlídce. Pokud chcete vidět opravdové muzeum zrůdného nacistiského režimu, tak jeďte do dolů do horské vesnice Obersalzberg. Zde je Muzeum dokumentace, které stojí na místě, kde stál Bormannův dům. K vidějí jsou zde různé nacistické dokumenty, fotografie, ale i obrazové záznamy. Podívat se tam můžete také do chladných podzemních bunkrů a chodeb.

Orlí hnízdo je doslova skvost s nádherným výhledem. Avšak si člověk nesmí vzpomenout, že zde působil nacistický diktátor Adolf Hitler další nacističtí pohlaváři.

Dobové fotografie…

Orlí hnízdo

Orlí hnízdo

Vchod do chodby a chodba k výtahu

Orlí hnízdo - vchod

Recepce

Orlí hnízdo - recepce

Video současnost

Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *