Hirošima a Nagasaki

Dne 7. prosince 1941 napadlo Japonsko havajský přístav Pearl Harbor, kde kotvila americká pacifická flotila. Došlo k obrovským materiálním škodám, a samozřejmě i škodám na životech. Amerika obratem vyhlásila Japonsku válku.

2. světová válka už prakticky skončila, Hitler je po smrti a značná část jeho nohlsledů ho následovala. Dne 26. června 1945 byla přijata Postupimská deklarace, která navrhuje okamžitou kapitulaci Japonska. Toto však Japonsko, i přes obrovské ztráty na životech, odmítá. Premiér Suzuki na Postupimskou deklaraci odpověděl slovy: Vláda neshledala na deklaraci nic důležitého, nezbývá než ji úplně ignorovat a rozhodným způsobem bojovat za úspěšné ukončení války. Vzhledem k prohlášení premiéra Suzukiho, se všichni účastníci Postupimské konference usnášejí (Harry Truman, Winston Churchill, Josif Vissarionovič Stalin), že bude na japonská města svržena nová ničivá zbraň. USA se odhodlávají ke stašnému činu – svrhnout na japonská města Hirošima a Nagasaki, atomovou bombu…

Svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki

Dne 6. 8. 1945 v 8.15 ráno shodil americký bombardér B-29 Superfortress (Enola Gay) novou ničivou zbraň (atomovou bombu) na japonské město Hirošima. Tato bomba vážila čtyři tuny (60 kg tvořil uran) a jmenovala se Little Boy. Rozměry bomby: délka 3 metry, šířka 71 cm. Asi 70 000 lidí zahynulo okamžitě po výbuchu, dalších 200 000 později na nemoc z ozáření ozáření. Ani po tomto destruktivním útoku však Japonsko nekapitulovalo. Proto dne 9. srpna 1945, letí americký bombardér B-29 (Bockscar), svrhnout další atomovku s názvem Fat Man na město Kókura, nicměně nad městem byla hustá oblačnost. Velitel amerického bombardéru Charles Sweeney se rozhodl, že svrhne atomovku na průmyslové město Nagasaki. Následkem výbuchu zemřelo okamžitě přibližně 30 000 lidí. Toto již Japonce přesvědčilo ke kapitulaci. Pokud by Japonsko nekapitulovalo ani po Nagasaki, tak byla Amerika připravena na další jaderné útoky.

Definitní konec 2. světová války

V Evropě oficiálně skončila 2. světová válka 8. květen 1945 (kapitulace Německa). V Asii skončila 2. světová válka 2. září 1945. Kapitulace japonských vojsk byla podepsána na palubě americké bitevní lodi Missouri v Tokijském zálivu.  Dnes už to asi moc lidí nechápe, ale pro Japonce byla kapitulace nepřijatelná, podobně jako pro Němce. To je ale věcí fanatismu a šílenství. Po této kapitulaci docházelo k častým sebevraždám, dokonce i hromadným.

Tomio Okamura (Japonec žijící v Česku) k tomuto jadernému konfliktu:

Nahlásit nefunkční video

Závěrem

Z vojenského hlediska bombardování zmíněných japonských měst neodsuzuji, protože vím, že vojáci mají jiné myšlení, než civilisté. Je potřeba si přiznat, že se použitím atomových zbraní, podstatně zkrátila válka, čímž se samozřejmě ztenčil i počet obětí. A také je potřeba si připomenout neobyčejnou krutost japonských vojáků.

A co morální hledisko? Tento jaderný konflikt byl bezpochyby nemorální! Celá 2. světová válka byla nemorální!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *