Hemoroidy – příznaky, léčba

Hemoroidy není závažné onemocnění, ovšem průběh nemoci je často nepříjemný. Hemoroidy poznáte tak, že trpíte častou bolestí a pálením v oblasti konečníku. Rozhodně ale nezoufejte, hemoroidy se dají dobře léčit.

Příčiny hemoroidů
Nejčastější příčinou tohoto onemocnění bývá sedavé zaměstnání. Problémy mohou mít i milovníci cyklistiky. Na hemoroidy často trpí i lidi, kteří mají problémy se stolicí (průjmy nebo zácpy). Problémy mohou mít i milovníci kořeněných a ostrých jídel.

Léčba hemoroidů
Léčba hemoroidů může být nejenom velice snadná a rychlá, ale také bolestivá, zdlouhavá a v neposlední řadě i finančně nákladná. Vždy totiž záleží na tom, kdy začneme hemoroidy léčit. V jejich poledních stádiích již často není jiná možnost, než chirurgický zákrok.

Navštivte lékaře
Vždy se doporučuje, že jakmile zjistíte přítomnost hemoroidů, nebo krve ve stolici, které o jejich přítomnosti svědčí, měli byste vyhledat lékaře. Pokud trpíte studem a bojíte se o tomto problému mluvit, rozhodně se musíte překonat. Lékař je profesionál a na vaše problémy pohlíží z profesionálního a odborného hlediska. Nevidí na nich nic, za co byste se měli stydět. Jeho hlavním cílem je vás vyléčit a proto musí nejprve určit vaši přesnou diagnózu. Pokud se skutečně jedná o hemoroidy, potom pravděpodobně předepíše léky v podobě mastí, tablet nebo sirupů. Ty můžete podporovat také důslednou hygienou, pitím heřmánkových či namáčený postižených míst do dubové kůry.

Návštěvu lékaře neodkládejte
Pokud však přijdete k vašemu lékaři až ve chvíli, kdy jsou vaše bolesti nesnesitelné, a chvíle sezení na židli je pro vás nepředstavitelné, pravděpodobně již máte hemoroidy v jednom z jejich posledních stádií. Zde již není léčba tak jednoduchá, a kromě standardní chirurgické metody, kdy se vyřízne celá postižená část, existuje i několik dalších. Mezi takové se řadí například infračervená fotokoagulace, podvazování či tzv. kryosondy. V posledním případě se jedná o velice specifickou léčbu, která funguje
na principu zmrazení hemoroidů. Naprostou novinkou je při léčbě hemoroidů využívání laseru, kterým se dají poměrně snadno odstranit. Tato metoda však není ještě natolik rozšířená. Mnoho mastí a léků je dostupných i volně v lékárně, a pokud při prvním objevení hemoroidů nechcete ihned k lékaři, můžete využít právě těchto přípravků a pouze pokud se stav nijak nezlepší, vyhledat odbornou pomoc.

Vnitřní a vnější hemoroidy
Hemoroidy můžeme dělit do dvou skupin. Jedny, které vznikají na vnější straně konečníku, a jsou snadno viditelné, nazýváme vnější, a ty které viditelné nejsou, a jejich výskyt probíhá v oblasti cca. 3 – 4 centimetry za hranicí konečníků nazýváme vnitřní.

Vnější hemoroidy
Ačkoliv jsou z lékařského hlediska mnohem méně problematické, jsou však mnohem více bolestivé a dokážou nám způsobit řadu nepříjemných problémů. Vnější hemoroidy vznikají na okraji našeho řitního otvoru, a jsou vytvořeny směrem ven. Nejdříve se jedná o měkké a nebolestivé uzliny, které nám nezpůsobují žádné problémy. Při jejich zvětšování však začíná docházet k nepříjemným bolestem nejenom při stolici, ale i při standardních činnostech jako je chůze či sezení. Často potom může dojít i k jejich prasknutí, což má za následek krvácení z oblasti řitního otvoru. Při nedostatečné hygieně se může do této rány dostat i infekce, a z obyčejných hemoroidů tak může být velice komplikovaný problém.

Vnitřní hemoroidy
Vnitřní hemoroidy nejsou okem viditelné, jelikož vznikají uvnitř konečníku, zhruba 3 – 4 centimetry hluboko. Často je nedokážeme nijak odhalit, a jediným naším vodítkem je tak světle červená krev, která se z počátku nachází na toaletním papíru, později se však může vylučovat ve větším množství spolu se stolicí. S každým dalším naším vyprazdňováním tak dochází k dalšímu dráždění hemoroidů, a k jejich zvětšování a větší bolestivosti. Pokud se dostanou až do třetího či čtvrtého stádia, mohou dokonce vystupovat z konečníku. Při třetím stádiu je možné je zasunout zpět, při tom čtvrtém už to bohužel nejde. Začnou způsobovat takové bolesti, že většina lidí, která návštěvu lékaře stále odkládala, již nemá jinou možnost. Bohužel je pak čeká mnohem náročnější léčba, než kdyby přišli ihned, jakmile by zjistili krev ve stolici.

Hemoroidy po porodu
Čekání miminka je pro každou ženu určitě velice zvláštní pocit. Někdy však pocity štěstí a radosti mohou doprovázet i pocity nepříjemné, pokud se objeví různé zdravotní komplikace, které se objevují v průběhu těhotenství a po porodu. Jedním z těchto problém mohou být i hemoroidy.

Důvody vzniku
Hemoroidy postihují velkou většinu lidí, a jedná se o nepříjemné onemocnění v oblasti konečníku. Kromě standardních rizikových faktorů jako je například sedavé zaměstnání čí jízda na kole se často objevují právě u těhotných žen. Důvod jejich vzniku je však velmi prostý a souvisí se změnami, kterým ženské tělo při porodu a po něm prochází. Jenom málokterá žena tyto problémy při svém porodu nezažila. Pojďme si tedy vysvětlit, proč se právě během tohoto období tvoří. Souvisí s tím častá zácpa, která budoucí maminky poskytuje. Ta je sama o sobě možným strůjcem, jelikož snaha o vylučování může velice podráždit oblast v okolí konečníku, ve které jsou drobné žilky, které poté popraskají.
Během těhotenství dochází také ke zvětšování dělohy, která samozřejmě zpomaluje průtok krve do těchto míst. Přidejte k tomu i stahy a snaha o tlačení dítěte ven. Jedná se o obrovský tlak na tuto rizikovou oblast našeho těla, a logickým vyústěním těchto jednotlivých příčin jsou právě hemoroidy.

Jak se jim vyvarovat?
Bohužel prevence není moc účinná, a i pře sebevětší snaze se stejně objeví. Není to opravdu nic výjimečného, a při jejich vzniku je tedy nutné dodržovat několik základních pravidel. Začíná to zvýšenou hygienou v oblasti konečníku, a dále různé masti či tablety, které zamezí hemoroidům v dalším růstu. Rozhodně bychom měli každý lék a mast konzultovat s lékařem, jelikož už nejde pouze o naše tělo, ale také o zdraví budoucího potomka. Často jsou však tyto masti naprosto neškodné, a dají se používat i během těhotenství a po něm. Obvykle zmizí až po porodu, kdy naše tělo již není tak
extrémně zatěžováno.

Operace hemoroidů
Pokud jsou vaše hemoroidy již v takovém stádiu, že je jedinou možností jejich operace, máte na výběr několik možností, kterými je jejich odstranění prováděno. Nejznámější metody Mezi ty nejznámější a také nejpoužívanější metody jistě patří tzv. fotokoagulace. Jedná se o zákrok, kterým se nejčastěji pomocí laseru zasáhnout postižené žilky, které odumřou. Nevýhodou této metody je její vhodnost pouze na hemoroidy menšího rozsahu, většinou v jejich počátečních stádiích.
Druhou hojně používanou metodou je gumičkování, neboli Barronova metoda. Při tomto druhu odstranění hemoroidů se každý útvar podváže malou gumičkou, čímž dojde k omezení přístupu krve. Takový útvar poté sám odumře a tělo ho vyloučí spolu se stolicí. Tento zákrok lze vykonat ambulantně a pacient tak není nijak omezen ve své každodenní činnosti. Odumření samotné trvá dle rozsahu hemoroidů většinou však 3 – 10 dní.

Krajní řešení
Pokud vaše hemoroidy dospějí do stádia, kdy na ně běžné metody neplatí, je nutné přistoupit k účinnějšímu řešení. Jedním z nich je standardní chirurgický zákrok, kdy je postižené místo lékařem odstraněno. To s sebou přináší jisté komplikace v režimu pacienta, kdy musí být delší dobu v pracovní neschopnosti a klidovém režimu. Mnohem jednodušší metodou je zmražení, které je nazýváno kryoterapie. Při té jsou hemoroidy zmraženy, díky čemuž sami odumřou. Nevýhodou je že tato metoda zanechává viditelné stopy a jizvičky v okolí konečníku. Poslední možností užívané mezi lékaři je Longova metoda, která probíhá uvnitř necitlivé tkáně konečníku, za pomoci speciálního nástroje, který je kombinací sešívačky a skalpelu. Tato metoda je podobně jako chirurgické vyříznutí relativně náročná a bolestivá, a pacient musí být alespoň týden v pracovní neschopnosti. Všem těmto krajním metodám lze však předejít včasnou návštěvou lékaře, jakmile zjistíme první příznaky.

Prevence hemoroidů
Hemoroidy mohou postihovat, a také poskytují většinu obyvatel naší republiky. Riziko jejich výskytu lze však rapidně snížit, pokud budeme dodržovat několik jednoduchých, a přitom velmi účinných tipů.
Pozor na časté sezení
Právě ti lidé, kteří během své pracovní doby většinou pouze sedí na židli, patří mezi jednu z nejrizikovějších skupin, u kterých se hemoroidy projevují. Pokud i vy do této skupiny patříte, je vhodné využít několik pomůcek, které pomáhají vzniku hemoroidů předcházet. Naprosto jednoduchou a funkční věcí je obyčejný polštářek, který si dáte na židli a na něm sedíte. Existují ale i specializované pomůcky většinou ve tvaru nafukovacího kruhu, které jsou na tyto problémy přímo určeny. Ty jsou často využívány především řidiči na dlouhých cestách. V souvislosti s tím je dobré nejenom při cestování z práce, ale i do ní zbytečně nesedět. Pokud vaše cesta trvá pouze několik zastávek, raději v MHD stůjte, abyste samotné riziko mnohem více eliminovali.
Vylepšete svou stravu
Vznik hemoroidů je i otázkou vaší stravy. Pokud pomineme velmi ostrá a kořeněná jídla, tak pestrá a různorodá strava může předcházet obtížím se zácpou, nebo naopak průjmem. Ideální je nejenom velké množství vlákniny, kterou nalezneme v celozrnném pečivu, ale neměli bychom ani zapomínat na luštěniny, především hrách, čočku a fazole. Právě díky těmto látkám dochází k lepšímu trávení, a riziko střevních potíží je tak minimální.
Hygiena je základ
Za úplnou samozřejmost považujeme kvalitní hygienu právě oblasti konečníku. Pokud se vám hemoroidy projevují často, je vhodné používat po vykonání velké potřeby bidet, kterým odstraníte jakékoliv zbytkové nečistoty z oblasti vašeho konečníku. V současné době existují i nástavbové systémy fungující na stejném principu, které se dají snadno zabudovat na vaši toaletu.

Přírodní léčba hemoroidů
Pokud nechceme spoléhat léky založené na chemických základech, můžeme si v léčbě hemoroidů pomoci i přírodní cestou. Pojďme si shrnout ty nejúčinnější přírodní metody. Jednou z nejideálnějších látek, která má na hemoroidy příznivý vliv, je vláknina. Ta může být použita nejenom jako vhodná prevence, ale je prospěšná i při jejich léčbě. Díky ní se totiž ve střevech minimalizuje jejich dráždění, a tím dochází nejenom k zastavení jejich růstu, ale i zmenšování.
Odvary z bylin
Ideální nejenom na léčbu, ale i zmírnění bolesti při hemoroidech jsou různé přírodní odvary z rostlin a bylin. Jednou z nejpoužívanějších a nedoporučovanějších je rostlina s názvem vilín virginský. Její použití je velmi snadné a jednoduché. Stačí si připravit odvar, ten nalít do dostatečně velké nádoby, a jakmile zchladne, tak si do vlažného odvaru sednout, aby mohl působit na postižená místa. Tato látka nejenom že pozitivně působí proti otokům, ale dokáže stáhnout jednotlivé cévy, čímž zamezí nejenom bolestem, ale i případnému krvácení. Velmi podobné účinky má i dubová kůra, která je používána stejným způsobem – tedy v podobě odvaru.
Čaje na vnitřní hemoroidy
Mnohem větším problémem jsou hemoroidy vnitřní, kdy žádný odvar konečníkem až k nim samotným neprojde. Ideální jsou tedy čaje, které jsou na tyto problémy přímo určené. Vypitím čaje do sebe dostaneme výtažky z bylin, především květu měsíčku, řebříčku či pampelišky, které potom pozitivně působí v našich střevech, tedy i v místech kde se vnitřní hemoroidy nacházejí. V kombinaci s vhodnou stravou je to ideální volba, jak nejenom předcházet, ale také léčit tyto problémy, kterými trpí stále více obyvatel naší planety přírodní cestou. Pokud jsou však ložiska hemoroidů natolik rozsáhlá že přírodní cesta nefunguje, bude nutné vydat se cestou vědy přes vašeho lékaře.

Máte hemoroidy?
Pokud zjistíte v okolí vašeho konečníku měkké nebolestivé bulky, nebo pokud při stolici zůstává na toaletním papíru světle červená stopa krve, jedná se pravděpodobně o hemoroidy. Nemusíte se bát, tato nemoc postihuje většinu obyvatel a moderní medicína si s ní umí úspěšně poradit. Druh léčby však závisí na stádiu, v jakém přijdete k lékaři.
Lékaře se nebojte
Lékař je profesionál jako každý jiný, a nebojte se hodit jakoukoliv nejistotu či stud za hlavu. On pohlíží na hemoroidy na nemoc jako každou jinou, a není nutné se kvůli nim cítit trapně či nejistě. Právě včasnou návštěvou při prvních náznacích můžete vše zastavit hned na počátku, kdy se k léčbě používají pouze tablety, či různé masti. Stačí poté dodržovat pouze stanovený postup užívání, a během pár dnů až týdnů je celý problém minulostí. Než vám však lékař vhodnou léčbu předepíše, musí udělat několik základních vyšetření.
Jak vyšetření probíhá?
U vnějších hemoroidů je vyšetření velice snadné, a jejich odhalení a rozsah je určen pouhým pohledem popřípadě hmatem lékaře. U vnitřních již je postup komplikovanější, a využívá se k němu metoda zvaná rektoskopie. Naštěstí jsou vnitřní hemoroidy od řitního otvoru vzdáleny maximálně 4 centimetry, proto toto vyšetření není nijak extra bolestivé či nepříjemné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Moderní nástroje jsou v dnešní době natolik zdokonalené, aby jejich použití bylo co nejméně problematické. V některých případech může lékař vykonat i tzv. kolonoskopii, pokud má podezření že zdroj krvácení nezpůsobují vnitřní hemoroidy, ale něco jiného. Pokud však jeho důvodem jsou již zmiňované hemoroidy, tak dle jejich rozsahu předepíše léčbu, která je může být ve formě mastí, či náročnějšího podvazování nebo chirurgického zákroku, který již není možné provést ambulantně.

Video: Jak odhalit hemoroidy, vyšetření hemoroidů
Nahlásit nefunkční video

Video: Jak je dají léčit hemoroidy
Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *