Hemeroidy, hemoroidy-příznaky, léčba, příčiny, vyšetření

Hemeroidy (správně hemoroidy) je nepříjemné onemocnění v oblasti konečníku, které se vyskytuje poměrně často. Hemeroidy se řadí na  zevní, vnější hemeroidy (u vchodu do konečníku, plexus hemoroidalis caudalis) a vnitřní hemeroidy (uvnitř konečníku, plexus hemoroidalis cranialis). Nejedná se o smrtelné onemocnění, ale velice nepříjemné onemocnění, protože často dochází k pomerně velkým bolestem v oblasti tak citlivého konečníku. Často též dochází ke krvácení z konečníku, nebo má pacient krev ve stolici.

Příčiny vzniku hemoroidů

Hemoroidy mají často lidi, kteří požívají stravu s nedostatkem vlákniny. Další možné příčiny:

  • Sedavý způsob života – sezení na tvrdých a studených podložkách.
  • Někdy za hemeroidy stojí komplikované těhotenství, porod.
  • Častý průjem nebo naopak zácpa (potíže s vyprazdňováním).
  • Malý příjem tekutin – stolice je pak tuhá.
  • Velmi často za tímto onemocněním stojí dědičnost.
  • Atd.

Hemeroidy příznaky

Bolesti při stolici. Svědění, pálení v oblasti konečníku. Může se vyskytnout i vyrážka. Jasně červená krev, která se může vyskytovat i ve stolici. Krev může málo z konečníku i vytékat, což můžete pozorovat na spodním prádle. Vzhledem k úbytku krve, někteří pacienti trpí chudokrevností.

Prevence hemeroidů

Prevence hemeroidů plyne z příčin hemeroidů – jíst hodně vlákniny (zelenina, ovoce, vločky…), sportovat, méně sedět. Omezit alkohol a kávu, které spíše odvodňují. Důležitá je i hygiena v anální oblasti – mytí konečníku.

Vyšetření hemeroidů – konečníku

Vyšetření konečníku provádí lékař pomocí speciálního lékařského přístroje, který se nazývá anoskop. Toto vyšetření se nazývá anoskopie. Anoskopií se vyšetřují i hemoroidy.

Léčba hemeroidů

Léčba hemeroidů je důležitá! Nepodceňujte toto onemocnění a léčte se včas, protože z hemeroidů může být rakovina konečníku, tlustého střeva.

  • Léky – mast a čípky, např.  Procto-glyvenol, Mastu S, Faktu, Preparation, Dobexil H, apod. Další přípravky: Hemodin, Hemoral, HemoStop, Hespidin, Varixinal (proti hemeroidům a křečovým žilám). Dobrá je i heřmánková mast, řebříčková mast nebo odvar z dubové kůry (2x denně si udělejte sedací koupel v odvaru z dubové kůry). Hojivý je Tea Tree olej, který má antiseptické účinky.
  • Chirurgický zákrok – tzv. elastická ligatura, nebo-li podvázání hemeroidu. Na hemeroid se nasadí gumička a hemeroid sám odumře, protože se mu nedostává žádných živin. Tato léčba vnitřních hemoroidů je pomerně efektivní a v České republice je nejčastější. Jedná se ambulatní zákrok.
  • Kryoterapie – zničení hemeroidu mrazem.
  • Bipolární koagulace – zničení hemeroidu teplem.
  • Operace hemoroidů laserem – hemoroidy se ambulantně odstraňují laserovým paprskem.

Video: elastická ligatura-hemeroid s nasazenou gumičkou

Jeden komentář u “Hemeroidy, hemoroidy-příznaky, léčba, příčiny, vyšetření

  1. Sama za sebe mohu říct že mi mastičky a kúry sice ulevily, ale nevyléčilo to mé problémy. Používala jsem i Hemostop který je velmi vychvalován, ale nic 🙁 Pak mi švagrová doporučila anurex, a ten zabral. Švagrová ho objednala na anurex.cz. Přišel mi za 2 dny. Jsem s ním moc spokojená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *